İğne mi Serum mu Daha Etkili?

İğne ve serum birbirinden farklı iki tıbbi müdahale yöntemidir. İğne, genellikle ağrı ve antibiyotik gerektiren enfeksiyon gibi akut (ani ve acil müdahale gerektiren) durumlarda kullanılırken, serum yüksek ateş ve zehirlenme gibi, vücudun elektrolit dengesinin bozulduğu durumlarda tercih edilir.

Serum Hangi Durumlarda Takılır?

Serum takılması gereken durumlar, genellikle yüksek ateş veya zehirlenme gibi vücudun su dengesinin bozulduğu durumlardır. Ayrıca, ameliyat öncesinde, anestezi ilaçları da serumla birlikte verilir ve ameliyat süresince vücudun elektrolit dengesinin korunması da sağlanır. Kola takılan serum hem anestezi ilacını, hem de vücudun ihtiyacı olan tuzlu suyu ameliyat süresince devamlı olarak vücuda sağlar.

Serum neden takılır öğrendik, peki serumun içeriğinde ne var?

Serumun İçinde Ne Var?

Sarı serum olarak da bilinen serum fizyolojik, yani ateş ve zehirlenme durumlarında acilde serum bağlama işleminde kullanılan tıbbi malzemenin içinde tuz ve su bulunur. Serum içindekiler, %91,1 su ve %0,9 tuz şeklindedir. Serum, izotonik bir çözeltidir ve izotonik sodyum klorür serum şeklinde bilinir.

İlginizi çekebilir: Serum Kilo Aldırır mı?

Sarı Serum Ne İşe Yarar?

Sarı serum olarak bilinen serum fizyolojik, içine Bemiks ilacı, yani B vitamini kompleksi eklenmiş halidir. Sarı serum içindekiler de tıpkı standart serum gibi tuz ve su içerir ama bunun yanına B vitamini çeşitleri (B1, B2 ve B6) de katılır. Sarı serum genellikle grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda iyi gelir. Ayrıca, aşırı alkol alınması durumunda da vücudun su dengesini yerine getirmeye yardımcı olur.

Serum Ateşe İyi Gelir mi?

Serum ateşe iyi gelir. Ancak her ateşimiz yükseldiğinde acilde serum bağlatmak, hastanelerimizin acil kapasitelerini aşmalarına ve ihtiyacı olan başka hastaların hizmet alamamasına neden olabilir. Hastane serum için ishal, kusma, ağızdan sıvı alamama ve aşırı kanama gibi şartlara dikkat eden bir sağlık kurumudur.

Ağızdan beslenebilecek durumdaysanız ve yoğun ishal gibi bir sorununuz yoksa, evde bol su içerek ve dinlenerek de rahatsızlığınızı geçirebilirsiniz.

Serumun Yan Etkileri

Sarı serum yan etkileri olarak da bilinen serum yan etkileri, aşağıdaki gibidir:

  • Enjeksiyon yerinin iltihaplanması,
  • Soluk alıp vermede güçlük (akciğerlerde su toplanmasına bağlı),
  • Kalp yetmezliğine bağlı soluk alıp vermede güçlük, parmak uçlarında morarma, bacaklarda şişlik,
  • Ani gelişen felç, yutmada ve konuşmada güçlük (santral pontin miyelinozis denilen hastalığa bağlı olarak).

Bu ve benzeri yan etkiler çok ciddir ve çok nadir görülmesine rağmen sizin veya bir yakınınızın başına gelmesi durumunda hemen doktora haber vermelisiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın