İntihal Nasıl Düşürülür? İntihal Hakkında 6 Soru 6 Cevap

intihal oranı düşürme, ödev ya da tez hazırlayanlar için oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalar günümüzde intihal programlarından kontrol edildiği için doğrudan alıntı yapılması halinde intihal fark edilebilmektedir. İntihal oranı ödev ya da tez yazımında belirlenmiş orana sahiptir ve bunun üzerinde intihal oranın çıkması hazırlanan çalışmanın kabul edilmemesi anlamına gelir.

Bu yüzden intihal düşürme için şu adımlar takip edilmelidir;

  • İntihal oranı düşürme için öncelikle intihal raporu alınması gerekmektedir. İntihal raporunu sunan çeşitli siteler, programlar ve uygulamalar bulunmaktadır. Bu türden uygulamalar “Plagrasim Detactor” olarak bilinmektedir.
  • Yapılan ödev ya da teze göre intihal oranının kontrol edilmesi gerekir. Türkiye’de yapılan akademik çalışmalar için olabilecek en üst intihal oranı yüzde 20’dir. Bu seviye aşılıyorsa benzerlik düşürme yapılmalıdır.
  • Kullanılan program ya da site çalışmadaki benzerlik kısımlarını gösterecektir. Bu kısımları Word dosyasında renkli hale getirebilirsiniz.
  • Renkli hale getirilen kısımlar daha sonra anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde yeniden yazılmalıdır. Yaygın olarak sözcükleri değiştirerek benzerlik oranı düşürme yapabilirsiniz.
  • Tekrar intihal raporu alın ve düzenleme sonrasında intihal oranını kontrol edin.

İntihal Çıkmaması İçin Ne Yapmalı?

İntihal çıkmaması için yapılacaklar öncelikle çalışmanın tamamen yazarın elinden çıkmasıdır. İntihal kelime anlamı itibariyle doğrudan bir kaynağı alıp kullanmaktır. Bu kaynak belirtilmiş olsa bile belirli bir oranın üzerine çıkıldığında intihal olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan yazarın referans aldığı kaynakları doğrudan kullanmak yerine anlamlarını koruyacak şekilde çalışmasını hazırlaması intihal çıkmasını önleyecektir.

Aynı şekilde yazım sırasında yazarın kendi ifadelerini kullanması, kendi düşünce ve buluşlarını açıklaması da intihalin çıkmaması için yardımcı olacaktır.

Alıntılar İntihale Girer mi?

Alıntılar intihale girer mi sorusu belirli bir orana kadar olumsuz olarak nitelendirilir. Çalışmada yapılacak olan alıntılar mutlaka tırnak içerisinde ve kaynak gösterilerek yapılmaktadır. Bunun yanında tırnak içinde ve kaynak gösterilerek yapılmış olsa bile metnin genelinde yüzde 20’den fazla alıntı yapılıyorsa söz konusu alıntılar intihal sayılmaktadır.

İntihal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

intihal olup olmadigi nasil anlasilir

İntihal öğrenme için günümüzde çeşitli programlar kullanılmaktadır. Üniversite gibi kurumlar çok gelişmiş intihal programları kullanmaktadır. Bu programlar altyapıları sayesinde sadece internetteki verileri değil aynı zamanda kitaplardaki verileri de değerlendirebilmektedir. Bu yüzden intihal yapılmışsa mutlaka değerlendirme sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Yazarlar için ise ücretli intihal programları bulunduğu gibi ücretsiz olarak kullanacakları intihal öğrenme programları da bulunmaktadır. PlagiarismChecker, DupliChecker, PlagTracker gibi site ve uygulamalar metinlerdeki intihal oranını görmek amacıyla ücretsiz şekilde kullanılmaktadır.

Çeviri İntihale Girer mi?

Çevirinin intihal sayılması için tüm bir metni ya da yazarın görüşlerinin doğrudan çevrilmesi gerekmektedir. Bunun dışında çeviri intihal sayılmamaktadır. Özellikle benzerlik oranı düşürmek için çeviri sık tercih edilen bir yöntemdir. Ama ifade edildiği gibi referans alınan metnin doğrudan çevrilmesi ve kaynak gösterilmeden kullanılması çeviri kabul edilir. Çevirideki metin değişikliğe uğratıldığında ise intihal olarak sayılmamaktadır.

İntihal Oranı En Fazla Kaç Olmalı?

İntihal oranı yapılacak olan çalışmaya göre farklılık göstermektedir. Bitirme tezi, yüksek lisans tezi ve doktora tezi gibi çalışmalar için üniversitelerin belirlediği kararlara göre intihal oranı saptanmaktadır. Türkiye’deki üniversiteler için kabul gören intihal oranı yüzde 20’dir. Bunun içine alıntı olarak ifade edilen kısımlar da dahil edilmektedir. Bu kapsamda alıntılar çok fazla olmamalı ve başka kaynaklardan metinler alındığında da bu oran yine yüzde 20’yi geçmemelidir.

Yurtdışındaki üniversitelerde ise bu oran değişiklik göstermekte ve daha düşük bir orana sahip olabilmektedir. Bazı yurtdışındaki üniversiteler yüzde 2 gibi son derece düşük intihal oranı uygulamaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın