Kına Yakmak Sevap Mı? Sünnet Mi? Ele, Saça, Sakala Kına

Dinimizce kına yakmanın hükümleri erkek ve kadın olarak ikiye ayrılmıştır. Evli kadınlar için el ve ayaklara kına yakmak caiz olduğu gibi mahremi olan eşine süslendiği için sevaptır. Bu konuda şöyle rivayet edilir Peygamber efendimiz bir hanımı görür ve ellerine kına yak, ellerin erkek eli gibi olmasın şeklinde hanımların el ve ayaklarına kına yakabilecekleri hususunda teşviklerde bulunmuştur.

Bekar kadınlarda yani genç kızlarda kına yakmak mahremi olmadığı için uygun değildir. Aynı zamanda kınadan kast edilen nakışlı hint kınası olarak tabir edilen kına değildir tamamen nakışsız olmalıdır, hint kınası dövmeye benzediği için dinimizce uygun bulunmamıştır.

Erkeklerde ise bu hüküm farklıdır, erkeklerin el ve ayaklarına kına yakmaları caiz değildir. Peygamber efendimizin (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) kına ile ilgili sünnetleri baş ağrısında başına, el ve ayaklarda çıkan yara gibi deri hastalıklarında ve saç sakalın beyazlamasında erkeklerin kına kullanabileceğini aksi halde süslenmek için kına kullanmanın erkeklere caiz olmadığı rivayet edilmiştir.

Kına Yakmak Sünnet Mi?

İslam dininden önce diğer dinlere mensup kişiler süslenmenin saç ve sakal boyamanın inançlarına uyuşmadığını düşündükleri için böyle bir uygulama yapmamışlardır.

Bu durum karşısında “Peygamber Efendimiz Yahudi ve Hristiyanlar saç sakallarını kınalamazlar, siz onlara muhalefet ediniz, (saç sakal bakımına özen gösteriniz eğer boyanacak durumda ise kına ile boyayınız)” buyurdu.

Kına sünnetleri şu şekildedir; baş ağrısında, el ve ayak deri hastalıklarında ve saçın sakalın beyazlaması durumlarında uygulandığı takdirde sünnettir.

Ele, Saça ve Sakala Kına Yakmak Sünnet Mi?

Kına, saç sakal beyazladığında, baş ağrısı durumlarında, el ve ayaklarda oluşan deri hastalıklarında kullanılması sünnettir. Erkeklerin bu durumlar dışında ellerine ayaklarına kına sürmeleri uygun değildir.

Kına Yakmak Nazara İyi Gelir Mi?

Kına yakmanın bu hususa bir etkisi yoktur. Kına yakmak veya vücudun herhangi bir yerine kına uygulamak nazara iyi gelmez.

Ele Kına Yakmak Caiz Mi?

Ele kına yakmak evli kadınlar için eşlerine süslenmek adına caizdir. Fakat bu konuda bilinmesi gereken hususlar vardır. Dövmeye benzeyen ham maddesi kına olmaya çeşitli boyalar yine hint kınası diye tabir edilen uygulamalar caiz değildir. Erkeklerin ve bekar kadınların kına yakması dinimizce caiz değildir.

İlgili İçeriklerimiz:

içeriğimizi oylayın
Kategoriler Din
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın