Kına Neden Yakılır? Kına İle İlgili 10 Soru 10 Cevap

Kına yakmanın nedeni; evlenecek çiftlerin bir ömür boyu birbirlerini sevmesini sağlamak, çiftleri kötülüklerden ve nazardan korumak, kurban edileceğini belirtmek, güzellik ve sağlık olarak sıralanabilmektedir. İçinde bulunulan duruma göre kınanın yakılma nedenleri de farklılık göstermektedir. Örneğin; ilk iki neden düğünlerden önce yapılan kına merasimleri için geçerliyken, kurban edileceğini belirtme nedeni asker uğurlamasında yapılan kına için geçerlidir.

Kına yakmak Türk-İslam geleneğinde törensel açıdan önemli bir yere sahip olan faaliyetlerden biridir. Anadolu topraklarında neredeyse tüm aileler bunu bir gelenek olarak gerçekleştirmekte ve sürdürmektedir. Günümüzde eskisi kadar yaygın olmasa da özellikle kırsal kesimde kına merasimleri düğün, asker uğurlaması, sünnet gibi birbirinden farklı etkinliklerde yapılmak üzere büyük oranda devam etmektedir.

Hangi Durumlarda Kına Yakılır?

Kına yakılan durumlar; evlilik, askerlik, sünnet, saç boyama, birtakım sağlık problemlerinin meydana gelmesi gibi durumlardır. Bu durumlar arasından evlilik, askerlik ve sünnet en çok bilinenlerdir çünkü bu durumlarda yakılan kınalar bir tören ile birlikte yakılmaktadır. Diğerlerine göre daha az biliniyor olsa da kına saç boyamak için de kullanılmaktadır. Kınanın bu iş için tercih edilme nedeni kendine has güzel bir renginin bulunmasıdır. Birçok kadın saçını boyamak için kına kullanmaktadır.

Kınanın sağlık açısından da faydaları bulunmaktadır. Vücutta oluşan yanık ve yaralar üzerinde etkili olan kına, bu bölgelerde hızlı bir iyileşme sağlamaktadır. Bununla birlikte ağrı kesici özelliği ile öne çıkan kına, herhangi bir nedenle oluşan ağrıları hafifletmek ve gidermek için doğal bir çözümdür. Cilt bakımında da kullanılan kına cilt dökülmelerinin önüne geçmektedir. Ayrıca ayak mantarını etkili bir şekilde temizlemekte ve ayak kokusunu gidermektedir.

kimlere kina yakilir
kimlere kina yakilir

Kimlere Kına Yakılır?

Kına yakılan kişiler; gelinler, damatlar, askere gidecek gençler, hacca gidecekler, sünnet olmuş çocuklar ve kınanın etkili olacağı sağlık problemlerine sahip olanlardır. Elbette insanlar farklı nedenlerle kına yakmak ya da yaktırmak isteyebilmekte ve kına isteyen herkese yakılabilmektedir. Burada sıralanan kişiler, onlara kına yakmanın toplumuzda bir kültür olarak yer etmiş olduğu kişilerdir. Bu kişilere kına yakılmasının farklı farklı nedenleri bulunmaktadır.

Askere Gidene Kına Neden Yakılır?

Askere gidene kına yakılma nedeni, vatana kurban olarak verildiğini ifade etmektir. Asker uğurlamalarında kına yıkmak yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Askerlik bizim toplumumuz için kutsal sayılan bir görevdir ve bu nedenle askere gidecek gençler törenlerle uğurlanmaktadır. Bu törenlerde askere gidecek gencin arkadaşları şarkılar türküler söylemekte, oyunlar oynanmakta, araçlara Türk bayrakları asılarak konvoy yapılmakta ve askere kına yakılmaktadır.

Askerlere neden kına yakıldığı topluma mal olmuş bir hikaye ile şöyle anlatılmaktadır. Günün birinde birliğini denetleyen bir komutan, bir askerinin başına kına yakıldığını görür ve bunun üzerine “Kafanın hali ne?” sorusunu sorar. Asker Ali’nin komutanına bunun nedenini bilmediğini söylemesinin üzerine komutan “Peki, gidebilirsin kınalı Ali.” der. Bunun üzerine herkes onu bu şekilde çağırmaya başlar ve onunla alay eder.

Askere yakılan kına artık zoruna gitmeye başlayınca annesine bir mektup yazarak isyan eder ve neden ona kına yaktığını sorar. Annesinden cevap gecikmez ve gelen mektupta şunlar yazmaktadır: “Bizde kına yakılan 3 şey vardır; Allah’a kurban olsun diye koça; eşine çocuklarına kurban olsun diye geline; bir de vatana kurban olsun diye askere gidene.” Askere neden kına yakıldığını anlatan bu hikaye Kınalı Ali Destanı olarak bilinmektedir.

Evlenene Neden Kına Yakılır?

Evlenene kına yakılma nedeni; eşlerin birbirine sevgili olmasını ve bir ömür birbirlerini sevmelerini sağlamaktır. Bununla birlikte evlenen kişilere kına yakmanın onları kötülüklerden ve nazardan koruyacağına inanılmaktadır. Bu sebepler ile düğünlerde kına yakmak önemli bir gelenek haline gelmiştir.

Sünnet Olana Neden Kına Yakılır?

Sünnet olana kına yakılma nedeni sünnetini kutlamak ve onu nazarlardan korumaktır. Bilindiği gibi sünnet İslam dininin gerekleri arasındadır. Sünnet bir düğün ile kutlanmakta ve düğünde eğlenmenin yanında kuran okunup kına yakılmaktadır. Dolayısıyla bu merasimlerde yakılan kınanın nedeni din ile ilişkilidir.

Kınanın Daha Koyu Tutması İçin Ne Yapılmalı?

Kınanın daha koyu tutması için yapılması gereken rastık veya kına taşı kullanmaktır. Kına yakıldığından açık renk bir görüntüyle karşı karşıya kalmayı sevmiyorsanız daha koyu olması için rastık adı verilen kaş ya da saç için kullanılan siyah boya ile karıştırabilirsiniz. Bununla birlikte aktarlarda satılan kına taşı isimli malzeme de kullanılabilmektedir.

Saça Kına Yakmanın Zararı Var Mıdır?

Saça kına yakmanın zararı bulunmamaktadır. Ancak hassas ciltlerde döküntü, şişme, kızarma, kabarma gibi tepkilere ve alerjiye neden olabilmektedir. Bu nedenle saça kına yakılmadan önce muhakkak herhangi bir soruna yol açıp açmayacağı küçük bir bölgede denenmelidir.

Kına Uyuza İyi Gelir Mi?

Kına uyuz hastalığı için faydalı olduğundan dolayı uyuza iyi gelmektedir. Hatta bu hastalık için en doğal ve faydalı çözüm olduğu ifade edilmektedir. Uyuz hastalığının oluştuğu bölüme lapa halinde sürülmesi gerekmektedir.

Kınanın İçine Ne Katılırsa Kızıl Olur?

Kınanın kızıl olması için içine katılması gereken pancar suyu ya da şaraptır. Kına doğal olması nedeniyle saç boyamak için sıklıkla tercih edilmektedir. Kına saça genellikle bakır veya kızıl renk vermektedir. Bu renkler arasından kızıl olanı elde edebilmek için şarap ya da pancar suyu kullanılmaktadır.

Kına Elden Ne Kadar Sürede Çıkar?

Kınanın elden çıkma süresi ortalama 2 hafta olarak bilinmektedir. Bu süre kınanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle bir hafta içerisinde solmaya başladığından dolayı hoşa gitmeyen bir görüntü haline gelmektedir. Bu nedenle kınayı çıkarmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir ve bu yöntemler kullanılmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın