Scamper Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır? Faydaları?

Scamper tekniği, okul öncesi dönemde olan çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için uygulanmaktadır. Çocuklara hayal kurmaları, farklı düşünmeleri, kendilerine özgü sezgi, orijinal ve yaratıcı düşünmenin yolunu açan Scamper tekniği, içerik bakımından çocuklara çok kapsamlı bir düşünme becerisi geliştirmeyi hedefliyor.

Beyin fırtınası olarak da görülebilecek teknik, çocukların fikirlerini değerlendirmeye ve farklı düşünmeleri için cesaretlendirici olmaktadır. Temel özelliği tekniğin tek bir nesne üzerinden belirlenmiş olan adımların takip edilerek nesne hakkında beyin fırtınası yapmasıdır. Fakat gelişigüzel bir düşünme yöntemi yerine beyin fırtınası yaparken belirli basamaklar takip edilerek gerçekleştirilmektedir. Scamper teknik ile nesne değişebilir, parçalara ayrılabilir ve başka nesneler ile bir araya getirilebilir.

Scamper Tekniği Nasıl Uygulanır?

Scamper tekniği uygulamak için düşünme yönteminin adımlarına bakılması gerekmektedir. Öncelikle tek bir nesne seçilir ve beyin fırtınası ile nesne değiştirilerek geliştirilmiş olur. Bunun yanında masal, öykü veya şiirler de kullanılabilir.

Çocuğa yöneltilen sorular beyin fırtınasını yapmak için uygun şekilde sorulmalıdır. Sorular, çocuğun daha öncesinde alışık olmadığı bir şekilde düşünmesini sağlamaktadır. Bu sorular esasında farklı düşünme becerilerini ve farklı bakış açılarını çocuğa kazandırmak istemektedir. Çocukların düşüncelerini geliştirerek onların keşif yapmalarını sağlamaktadır. Söz konusu sorular çocukların yaratıcılıklarını ve kendi görüşlerini de geliştirerek gereksinimlerine uygun şekilde pratik yapma olanakları yaratmaktadır. Aynı zamanda esnek şekilde düşünmeyi ve alışılmış kalıpların da dışına çıkabilmelerine olanak tanımaktadır.

Scamper Tekniği Faydaları

Scamper tekniği faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çocukların yaratıcılıklarını geliştirir. Hayal gücü ve sezgi gibi kavramları çok daha nitelikli, verimli ve iyi şekilde kullanmayı sağlar.
  • Kalıp halindeki düşüncelerden uzaklaşmayı ve yaratıcı düşünceleri geliştirmeye fırsat verir.
  • Tek bir nesne veya konuya yöneltilen düşünme yöntemi olduğu için nesneye farklı bakış açılardan bakabilmek olanaklı hale getirilir.
  • Düşüncelerin gelişmesi için çocuğa keşif yapma olanağı sağlar. Yaratıcılıklarını ve kendi görüşlerini tam olarak geliştiren çocuklar bu sayede yaratıcı bir açıdan yaşama bakabilme olanağı elde eder.
  • Esnek düşünce sayesinde yetişkin olduklarında farklı durumları kavrayabilir, empati yapabilir ve söz konusu durum hakkında farklı açılardan bakış açısı yakalayabilir.

Scamper Tekniği Uyarlama Nedir?

Scamper tekniği uyarlama en sık kullanılan Scamper tekniklerinden birisidir. Uyarlama aşamasında nesnenin bir amaca veya duruma uyum göstermesi için üzerinde düzeltme yapılmaktadır. Mevcut olan nesneler veya olaylar üzerinde ilişkisiz olan konular ile fikir ve ürünler birleşik hale getirilerek yeni düşünceler ortaya çıkarılmaktadır.

Örnek olarak bir elbise askısı başka bir duruma nasıl sokulabilir? Askılığı başka bir duruma sokmak için nasıl düzenlemeler yapmak gerekecektir? Bu aşamada çocuğa yöneltilecek sorular ile onun yanıtlar vermesi ve böylece askılığın (veya soruya konu olan nesnenin) durumun anlaşılması mümkün olacaktır.

Scamper Etkinliği Ne Demek?

Scamper etkinliği, çocuklara sistematik şekilde beyin fırtınası yapmalarını sağlayacak etkinlikleri gerçekleştirmelerini sağlayan eylemler bütünüdür. Scamper tekniği uygulamasında birleştirme, uyarlama, değiştirme, yer değiştirme gibi farklı etkinlikler bulunmaktadır. Bu etkinliklerin bir arada kullanılması, çocuğa beyin fırtınası yapmasını sağlayacak soruların yönetilmesi Scamper tekniği olmaktadır.

Scamper Kartları Nedir?

Scamper kartları, tekniğin uygulanması için hazır soruların yer aldığı kartlardır. Bu sayede etkili bir beyin fırtınası gerçekleştirmek için Scamper kartları kullanılabilir. Scamper kartları farklı yaş gruplarına yönelik de bulunmakta, okul çağındaki çocuklar adına da tercih edilebilmektedir.

Scamper Atölyesi Nedir?

Scamper atölyesi, çocuklara atölye etkinliği kapsamında bireysel veya kolektif halde beyin fırtınası yapmalarını sağlayacak eğitim alanıdır. Özellikle toplu halde yapılan etkinlikler verilen yanıtların çok daha karmaşık ve çoklu olmasını sağlamaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın