Empati Nedir TDK? Empati Kurmak Ne Anlama Geliyor?

Empati, bir kişinin kendini karşı tarafın yerine koymasına verilen isimdir. Bir kişi karşı tarafın duygularını, düşüncelerini ve birçok kriteri anlamaya çalışıyorsa empati kurmaya çalışıyordur. Empati sahibi olan insanlar daha saygılı ve daha hoşgörülü bir yapıdadır çünkü kendini karşı tarafın yerine koyabilmektedir.

Gündelik hayatta da karşı tarafı anlayabilmek için empati kurmak gerekmektedir. Empati kurmadan anlamanız çok zor olacaktır.

Empati TDK Ne Demek?

Empati TDK anlamı, bir kişinin kendisini bir başka kişinin bilinci yerine koyarak düşüncelerini, duygularını anlamaya verilen isimdir. O duyguları denemeden anlamak ve kişinin yaptıklarını fark edebilme anlamına gelmektedir. Halk deyimiyle; kişinin kendini başkasının yerine koyabilmesidir.

Empati Kurmak Ne Anlama Gelir?

Empati kurmak, kendimizi bir başkasının yerine koyarak anlama çabamıza verilen isimdir. Bir kişinin duygularını denemeden anlamak, fikirlerini anlamaya çalışmak ve kendimizi onun yerine koyabilmek empati kurmaktır. Eğer, empati kuruyorsanız bir başkasını anlamanız daha da kolaylaşacaktır.

Empati Nasıl Kurulur?

  • Adım 1: Karşınızdaki insanın davranışlarını ve konuşmasından fikirlerini analiz etmeye çalışın.
  • Adım 2: O fikirleri düşünün ve onun yerindeymiş gibi düşüncelere varın.
  • Adım 3: Siyasi veya dini görüşünüze ters olsa dahi onun perspektifi ile düşünün. Yapacaklarını, duygularını düşünün.
  • Adım 4: Eğer, ben o durumda olsaydım ve o bu durumda olsaydı ne olurdu gibi sorularla olayı analiz etmeye çalışın.

Empati Kurmak Bize Ne Kazandırır?

  • Empati kurmak merhamet duygusunu geliştirmektedir.
  • Kötü düşüncelerden kurtulmaya ve daha pozitif düşünmeye teşvik etmektedir.
  • Karşı tarafın daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır.
  • Saygı ve hoşgörü artmaktır.
  • Halk tarafından sevilmenize olanak sağlamaktadır.
  • Adalet duygunuzu geliştirir ve daha adaletli bir yapıda olursunuz.
  • Yardımlaşma duygunuz gelişmektedir.
  • İnsanlığınızın farkına varacaksınız.
  • İnsanların size karşı sevgi ile bakmasını sağlayacaksınız.

Empati Örnekleri

Bir yaşlı, çok ağır torbaları kaldıramıyor. Onu gördüğünüzde kendinizi onun yerine koyarak güçsüzlüğü hissedebilirsiniz. Bunun sonucunda da ona yardım edebilirsiniz.

Anneniz ev işlerini yaparken çok yoruluyor. Kendinizi annenizin yerine koyarak onun evlat sevgisini ve yorulmasını hissedebilirsiniz. Bunun sonucunda da ona yardım edersiniz.

Bir kişinin evcil hayvanı hasta. Siz kendinizi o kişinin yerine koyarak o hayvana yardım edebilirsiniz.

Empat Kişilik Nedir?

Empat kişilik, kendini başkasının yerine koyabilen ve onun duygularını anlamaya çalışan kişilere verilen isimdir. Empat kişilik, karşıdaki kişiyi zihninde hissetmeye çalışmaktadır. Empati kavramından türetilmiş bir sözcüktür.

Empati Sayesinde İnsanlar Ne İçinde Yaşar?

Empati sayesinde insanlar hoşgörü ve saygı ile yaşarlar. İnsanlar, karşısındaki kişiyi anladıklarında bu duyguları yaşarlar.

Empati Eksikliği Nedir?

Empati eksikliği, karşıdaki kişinin duygularını anlamama, kendini onun yerine koyamama, mizahtan yoksun olma ve ilişkilerde zayıf olma durumudur.

Empati Ne İşe Yarar?

Empati, bir başkasının halinden anlamaya yarar. Kendinizi karşı tarafın yerine koyarak onun halinden anlarsınız ve bu noktada daha hoşgörülü olursunuz.

Empati Yapmayan İnsan Ne Demek?

Empati yapmayan insan, karşıdaki kişinin durumunu ve duyguları anlamama anlamında kullanılmaktadır.

Empati Kurmak Mı Yapmak Mı?

TDK’ya göre doğrusu ‘’Empati kurmak’’ dır. Empati yapmak yanlış bir kullanımdır.

Kişinin bir başkasının yerine kendisini koyarak onun duygularını ve içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışmasına ne denir?

Kişinin bir başkasının yerine kendisini koyarak onun duygularını ve içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışmasına ‘’Empati’’ adı verilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın