Beyin Fırtınası Nedir? Teknikleri ve Püf Noktaları

Yaratıcı düşünme yöntemleri arasında yer alan beyin fırtınası, insanların toplantı yaparak karşılıklı bir şekilde çeşitli konular üzerine fikir üretmesi, düşünmesi ve sorgulamasıdır. Bir ortam seçilip orada topluluk halinde birleşerek veya küçük çaplı 2-3 tane bireyin de haberleşip münazara etmesi ile yapılır.

Bunu uygularken tek bir bakış açısı ile bakılmamalı veyahut körü körüne bir düşünce savunulmamalıdır ki doğru bir şekilde gerçekleşmelidir. Tüm olasılıklar denenir yorumlanır ve bir döngü misali metaforlar üretilerek bütüncül fikir sistemi oluşturulur. Beyin fırtınası yaparken şu süreçler izlenir;

  1. Konu belirlenir. Bu fikir de olabilir, belirli bir projede.
  2. Fikir üretme süreci başlar ve insanlar kendilerini ifade eder.
  3. Fikirler paylaşılır ve not alınır.
  4. Fikirler değerlendirilir. Eleştiriler varsa söylenir, mantık çerçevesinde değerlendirme yapılır.
  5. Son olarak uygun fikir seçilir.

Kısaca, işe yarar yeni fikirlerin ortaya çıkması için bir grup toplanır. Toplanan gruptaki herkes fikirlerini ifade eder. Bu fikirler değerlendirilir ve en uygunu sonuç olarak ortaya çıkar. Bu çıkan fikir, beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkmıştır.

Beyin Fırtınası Teknikleri Nelerdir?

Beyin fırtınası teknikleri, dendiğinde çeşitli stillerin ışığında bireylerin toplanıp meseleleri ele alması anlaşılır. Özellikle, bir yerden sonra donuklaşıp bir şey üretememe noktasına geliniyorsa topluluk kendi arasında bir yeniliğe gitmek ister ve yaratıcılığın tazelenmesi gerekir.

İşte, tam da bu noktada işe yarayan bazı yöntemler mevcuttur ve grup içinde buna yönelmek uygun olur. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

Beyin Fırtınası Teknikleri Nelerdir?
  1. Merdiven
  2. Beyin yazarlığı
  3. Çevrimiçi uygulamalar kullanmak
  4. Crawford’un Slip Writing Yöntemi
  5. Ters beyin fırtınası
  6. Starbursting (Yıldız Patlaması)
  7. Charette Prosedürü
  8. Yuvarlak Robin Beyin Fırtınası
  9. Rol fırtınası

1.Merdiven

Grup içinde sessiz ve az katılım gösteren kişilerin diğerleri tarafından teşvik edilmesi ve daha ön plana alınması durumudur. Her seferinde farklı bir bireye sıra gelir ve herkesin katkı yapması sağlanır.

2.Beyin Yazarlığı

Tüm katılımcıların fikrini ortaya koyması ve düşüncelerinin daha net anlaşılabilmesi adına bir metin yazması istenir buna göre de herkes yorum yaparak potansiyelini ortaya koyar.

3.Çevrimiçi Uygulamalar Kullanmak

Daha teknolojik bir yaklaşımı ifade eden bu yöntemde insanlar sunucu üzerinden çeşitli belgeler ve dosyalar kullanarak sınırları genişletirler.

4.Crawford’un Slip Writing Yöntemi

Bu teknik, kâğıtları parçalayıp her birine ayrı şeyler yazarak düşünme ve sorgulamayı sağlar. Tüm üyeler farklı deneyimleri ve fikirleri görüp bakış açılarını genişletirler.

5.Ters Beyin Fırtınası

Bir ürün hayal edip onu tasarlamaya ve dizayn etmeye yönelik çeşitli hipotezler ortaya atılır ve herkes bunu kendine göre ele almaktadır.

6.Starbursting (Yıldız Patlaması)

5N1K stili uygulanarak cevaplar değil sorular öncelenir ve tüm kişiler sorgulamaya teşvik edilerek yönlendirilmektedir.

7.Charette Prosedürü

Yapısal ve geleneksel gruplar ile birlikte araştırmalar ve fırtına yapma durumu görülür. 10 adetten fazla birileri olduğu zaman çok etkili olmamaya başlar.

8.Yuvarlak Robin Beyin Fırtınası

Burada özgün olmak ve kimseden etkilenmemek söz konusu olduğu için ona göre hareket edilir ve çeşitli özellikler öne atılır.

9.Rol Fırtınası

Burada temel mesele üyelerin birbirlerine yönelik empati yapma yetisini geliştirmeye çalışmaktır. Böylelikle harmonik bir ortam oluşur ve farklılıklar birbirlerini tehdit olarak algılamaz.

İlgili İçerik: Ezber Nasıl Yapılır?

Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?

Beyin fırtınası nasıl yapılır? dendiğinde akla ilk gelen mesele kişilerin bir arada toplanacağı bir ortamın oluşturulabilmesidir. Kalitesi yüksek ve oldukça etkin bir sohbet ve paylaşım için kesinlikle rahat bir mekân belirlemeniz gerekmektedir. Gerek bireysel olabileceği gibi ayrıca toplu bir biçimde de yaygın şekilde gerçekleştiği bilinen bu uygulamamanın detaylarına geçildiğinde esas söylenebilecek noktalar şöyledir;
Eğer kişisel bir biçimde yapacak iseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Rahat bir yer seçin.
  • Odaklanın.
  • Dikkat dağıtıcı materyalleri kaldırın.
  • Not alabileceğiniz bir defteri yanınızda tutun.
  • Konudan çok uzaklaşıp zihninizi bulandırmayın.

Görüldüğü gibi bireysel anlamda yapılacaklar oldukça basittir asıl mesele bunu kolektif şekilde yürütebilmektir. Peki bu kapsamda beyin fırtınası nasıl yapılır dendiğinde ise şöyle söylenebilir;

  • Tüm bireylerin konforunun sağlanması.
  • Çeşitli fikirlerin herkesçe ele alınması ve yazılı, görsel materyallerin kullanımı.
  • Gruptaki kişilerin eylemin gerçekleşeceği yere önceden davet edilmesi, bilgilendirilmesi.
  • Heterojen tipteki insanların dahil edilmesi ve farklılık oluşturulması.
  • Özgür düşüncenin hakim olması.

Toplum içindeki durum da bu biçimde ele alınır ve işlenir. Her üye kendini iyi ifade edebileceği ve yüksek bir motivasyon hissedeceği şekilde hazırlanarak ortama dahil edilir.

Beyin Fırtınası Ne İşe Yarar?

Beyin fırtınası, kişisel gelişime ve felsefik düşünme yeteneğini kazanmaya katkı sağlar. Tek düze bir bakış açısından kurtularak evrende ne kadar küçük bir parça olduğumuzu görmeyi sağlar.

Çeşitli buluşlar ve bilimsel çalışmalar hep böyle farklı fikirlerin bir arada olabilmesi ile ortaya çıkmıştır. Eğer ki bir kişi kendini daha da ileriye taşımak ve bir kaşif gibi öğrenmeye açık olmak istiyor ise kesinlikle fikriyat bakımından büyüyebileceği ortamlara girmeye ve insanlar ile tanışmaya gayret etmelidir.

Böylelikle parlak bir geleceğe sahip olursunuz ve kariyer yaşamınızda yaratıcı bir kişi olarak anılırsınız.

Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?

Beyin Fırtınası Soruları Neler?

Beyin fırtınası soruları bir problemi nasıl çözeceğiniz ile ilgili çeşitli olasılıkları keşfetmeniz için üretilir. Bunlar iş ortamında örgütlü bir biçimde çalışmanın ve sorunun nasıl giderileceğine yönelik olabildiği gibi gündelik pratikler içerisinde bir meselenin açığa kavuşması için de olabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse özel şirket çalışanı iseniz ve kurumsal bir firmadaysanız pazarlama için tüketici davranışlarının satın alma davranışı üzerine etkisini araştırabilir ve ekibinizle bunu tartışabilirsiniz.

Örneğin, derslere konsantre olmakta zorlanan bir öğrencisiniz ve daha iyi bir öğrenci olmak istiyorsunuz; o halde yakınlarınıza danışıp bunu nasıl yok edeceğinize dair istişare yapabilirsiniz.

Kendinizi Geliştirin: Farklı Dillerde Merhaba 

Beyin Fırtınası Örnek Olay

Beyin fırtınası örneği, bağımlılık sorunu olan bireylerin grup terapisinde bir araya gelerek “bunlardan nasıl kurtulabiliriz?” sorusu üzerine düşünmesi bu kapsamdadır. Herkes kendi kişisel deneyimi ve hikâyesini anlatarak ve bunun yol açtığı olumsuzlukları diğerleri ile paylaşarak bir döngü başlatır ve sırası gelen fikrini söyleyerek katkı yapmış olur. Sonuç olarak da kendileri ve dünya için en doğru kararı konu bazında değerlendirip tartışmaya açarak bir kanıda buluşmaya çalışırlar.

Başarı İçin: Nasıl Erken Kalkarım?

Beyin fırtınası tekniğinin diğer adı nedir?

Beyin fırtınasının bir diğer adı buluş fırtınasıdır. Belirli bir fikir alışveriş sonrası yeni bir fikir veya çözüm bulunmasından dolayı bu isim ile anılmaktadır.

Buluş fırtınası, kolektif bir şekilde toplanıp bir kişinin uzun sürede elde edeceği fikri kısa zamanda kazanıldığı yöntem demektir. Kesinlikle kimse birbirini eleştirmez ve yaratıcı görüşlere oldukça açık bir biçimde her şey tartışılır.

Hayal gücünün sınırlarının test edilmesi ve nereye kadar gidilebileceği soru konusu olan bu stilde daha çok öğrenmek ve beceri tazelemek amacı ile aktiflik sağlanır. İnsanların birbirlerine tahammül seviyesini de güçlendiren bir aktivitedir.

Keşfedin: Paganizm Nedir

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın