Beyin temelli öğrenme, beyin yapısına ve fonksiyonuna uygun bir şekilde öğrenmeyi kapsayan bir teoridir. Beynin birtakım özelliklere uygun bir şekilde yaptığı takdirde öğrenmenin kolay olduğunu içeren bir takım öğrenme deneyimleri bulunmaktadır. Bütün öğrenmelerin, beyin temelli olduğu ve kasıtlı olarak, bilinçli bir şekilde ve beynin öğrenme sistematiğine göre düzenlediği açık ve nettir.
Fakat beyin temelli öğrenmede bilişsel gelişim gibi faktörler dâhil olmak üzere beynin duyusal ve bununla birlikte bilişsel olarak nasıl öğrendiği hakkında araştırmalara dayanan öğretim yöntemleri, ders tasarımı ve programı hazırlama üzerine yoğunlaşılır. Öğrenmenin bilimdeki yerini temel alarak daha hızlı ve gelişmiş bir öğrenmenin çabasına girme olarak ifade edilmektedir.
Örnek vermek gerekirse; zekânın bir insan hayatı boyunca büyük bir farklılık olmadan yani değişmeden kaldığı sabit bir özellik olduğuna eski zamanlarda inanılmaktadır. Bu durumla birlikte, bilişsel ve bilimdeki son keşifler, insan beyninin bilgiyi öğrendiğinde fiziksel olarak bir değişme girdiğini ve belirli becerileri uyguladıktan sonra Bu becerilerin öğrenmesini ve gelişmesine devam etmesinin giderek daha da kolay olduğunu görülmüştür.
İlgili içerik: Öğrenme Nedir? Öğrenme Özellikleri ve Süreci
Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Uygulanır?
Beyin Temelli Öğrenme Teorisi uygulama açısından oldukça basit birkaç adıma dayanmaktadır. Beynin tüm öğrenme metotlarını içerisinde barındıran sağlıklı bir öğrenme şeklini de size sunmaktadır Duygu, duygusal deneyim, Hafıza, nörolojik ve fiziksel çok süreci tüm yönleri ile ele alarak size yeni bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Temel olarak 6 şekilde uygulaması yapılmaktadır:
- Düzenleme: fiziksel anlamda daha rahat ve özgür bir ortamının yaratılması öğrenmenin kolaylaşması ve sosyalleşme açısından oldukça önemlidir. Bu noktada özellikle “U” biçiminde oturma tarzının benimsenmesi gerekmektedir.
- Konfor: okullar, öğrenci ve öğrenme ortamı açısından oldukça stresli ve gergin bir ortam oluşturabilmektedir. Okulların duasını kapsayan bu durum öğrenmenin de sıkıntılı bir şekilde gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden kesinlikle okul ortamının konforu yüksek bir duruma getirilmesi gerekmektedir.
- Renk: beyin temelli öğrenme kuramı içerisinde renk oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Sınıflarda genellikle tek renk kullanılmalı ve renk ögelerinin öğrenme açısından destekleyici biçimde olmasına dikkat edilmelidir.
- Destekleyici uygulamalar vermek: gerçek öğrenme senaryolarını ayırt edebilme kabiliyetleri açısından derse yönelik sınıfların oluşturulması ve öğrenme sürecini Kamçılamak için çocuklara destekleyici uygulamaların verilmesi ve ek uygulama işlenmesi gerekmektedir.
- Duygusal bir bağ kurmak: öğrenme ortamının duygusallığı ve bu bağın yüksek olması oldukça önemlidir. Öğrenilen yeni bilginin öğrencilerde Olumlu ya da olumsuz herhangi bir geri dönüş alması öğretmenler tarafından tespit edilmeli ve bu tespitler neticesinde öğrenciye yaklaşılmalıdır.
İlginizi çekebilir: Pasif Öğrenme Nedir? (ve Nasıl Önlenir?)
Beyin Temelli Öğrenmenin Temel İlkeleri Nelerdir?
- Beyin Temelli öğrenmenin ilkeleri incelendiğinde ilk sırada insan fizyolojisine tam anlamıyla bir bütün olarak algılama gelmektedir.
- Her beynin kendisine özgü öğrenme yeteneğinin ve becerisinin olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
- Mekanik bellek ve uzamsal bellek arasındaki dengenin korunması gerekmektedir.
- Bilgilerin uzamsal bellekte kalıcılığının daha fazla olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
- Bütün ve parça olarak her türlü olguya yaklaşmasının önemli olduğu bilinmelidir.
- Sağ ve sol beyin kullanılarak işlevlerini bilmek ve beynin hem tatma ve hem duyma işlevlerinin beraber yürütülmesinin önemini kavramak gerekmektedir.
- Bilgilerin belirli bir kalıba sokma düşüncesinden kurtulmak ve bilgileri kalıp olarak görmek önemlidir.
- Çevresel algıların gücüne dikkat etmek ve bu gücü Etkin kullanmak gerekmektedir.
- Ortamın önemine dikkat çekilmeli ve öğrenme ortamını bireysel bir şekilde en iyi öğrenmeye yönelik dinlenmesi gerekmektedir.