Kurutulmuş ve Kültür Mantar Zehirli Mi? Belirtileri

Kurutulmuş ve kültür mantarlar, ülkemizde sıkça tüketilen ve zehirlenmelere yol açan mantarlardır. Bu mantarlar, cinslerine göre zehirli olabilir ancak hiçbir mantar kurutulduktan sonra zehirli hale gelmez. Kısacası, mantarın türüne göre zehir durumu anlaşılabilir.

Kurutulmuş Mantar Zehirli Mi?

Kurutulmuş mantar zehirli değildir ifadesi halk arasında yayılan batıl inançtır. Zehirli bileşenlerin hepsi ısıya dayanıklıdır ve kaynatmakla, pişirmekle kurutmakla mantarın zehiri yok olmaz. Bazı zehirin toksin türlerinin sıcaklığa maruz kalıp bozulduğu doğru olsa da genelleme yapmak doğru değildir.

Kültür Mantarı Zehirler Mi?

Kültür mantarı zehirli olmasa da yetiştiği ortamda bazı mikroorganizmalar ile temas edebilir. Bu mikroorganizmaya bulaşan mantarların çiğ yenmesi sonucunda bağırsak ve mide şikâyetlerinin oluşabileceğini unutmamak gerekir.

Kültür mantarını satın alırken ambalajlı olması çok önemlidir. Ayrıca ambalajın üstünde nerede üretildiği, ne şartlarda yapıldığı gibi bilgilendirilmelerinin bulunması son derece önemlidir. Güvendiğiniz ve yetiştirme şartlarının sağlık açısından uygun olduğu yerlerden satın almaya özen gösterin.

Önemli! Tüm zehirli mantarların listesi burada yer alıyor. Tıklayarak faydalanabilirsiniz.

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri

  • Amanita muscaia (Gelin mantarı) adındaki mantar tüketildikten 2 saat içinde; sersemlik, uykuya dalma, ergenlik çağında ya da ergenliğe girmemiş kişilerde hiperaktivite ve vücutta kasılma gibi mantar zehirlenmesinin belirtileri etki eder.
  • Coprinus Atramentarius ismindeki mantar özellikle alkol ile tüketildikten 30 dakika ile 5 gün arasında; boyun ve yüz kısımlarında kızarma, hipotansiyon, kusma, bulantı ya da terleme gibi etkiler gösterir.
  • Amanita Phalloides (Köy göçüren) ismindeki mantar tüketildiğinden 6 ile 24 saat arasında; kusma, bulantı, ishal, sıvı kaybı, ateş gibi belirtiler ilk saatlerinde ortaya çıkar. İleri evresinde ise karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olur.
  • Gyromitra Esculenta (Kuzugöbeği ebesi) ismindeki mantar yenildikten 4 ile 12 saat içinde kanlı ishale neden olur.

Not: Mantar yedikten sonra belirtiler gösteren kişinin acilen doktora götürülmesi gerekir. Mantarın türünü ve zehrini öğrenebilmek için mümkünse yenilen mantarı yanında götürmek gerekir. Hiçbir müdahale yapılmadan direkt doktora götürülmesi çok önemlidir. Yanlış müdahale sonucu hasta daha kötü olabilir.

Yoğurt ve Mantar Yenir Mi?

Yoğurt ile mantarın aynı anda tüketildiğinde zehirlenme sebebi yoğurttan değil mantarın zehirli olmasından kaynaklanır. Mantar zehirli değilse süt ve süt ürünleri ile tüketilmesinin herhangi bir zararı bulunmaz. Ayrıca bayat mantar tüketimi de sağlık açısından tehlikeli bir durumdur.

İlgili içerik: Mantar Kilo Aldırır mı? Diyette Mantar Yenir Mi?

Kararmış Kültür Mantarı Yenir Mi?

Kararmış kültür mantarı zehirli olmasa da beklemekten bayatlamış mantar sağlık açısından zararlı olabilir. Kültür mantarı uzun süre beklemediği halde karardıysa yenmesinde sakınca yoktur. Fakat satın alırken mümkünse ambalajlı, üstünde yetiştirilmesi hakkında bilgi veren mantarları seçmeniz tavsiye edilir. Özellikle ormanlık alanlar, ağaçlar ve çayırlar gibi doğal ortamdan topladığınız mantarları yemeyin.

Mantar yüzlerce çeşidinin olduğu ve hepsinin hemen hemen aynı tipte olduğu için ayırt etmek imkânsız hale gelebilir. Sürekli toplamanıza rağmen zehirli mantarı ayırt edemeyip yediğinizde sizi ölüme kadar götürebilir.

Mantarın Siyah Kısmı Yenir Mi?

Mantarı iyice temizlediğinizde herhangi bir kir kalmadıysa rahatlıkla yiyebilirsiniz. Mantarın iç kısmında bulunan siyah bölge yendiği gibi, suyla kararmış olan mantarda yenilebilir. Görüntü açısından ve lezzet açısından biraz aşağıya çekse de sağlığınızı tehdit eden unsur taşımaz.

Kültür Mantarı Yıkanır Mı?

Kültür mantarı yıkama ya da zehirli olmayan mantarı yıkama doğru değildir. Besinin yapısı süngere benzediği için suya soktuğunuzda emmeye başlar ve suyu emdiğinde hem kararmasına hem de lezzetinin azalmasına neden olur.

Su ile yıkandıktan sonra kararan mantar ısıya maruz kaldığında dışına çok fazla nem verir ve böylelikle lezzetini kaybetmeye başlar. Yıkamak yerine nemli bezle silebilir ya da diş fırçası ile yüzeyini iyice temizleyebilirsiniz. İsterseniz dış katmanında bulunan kabuğu soyarak da temizleme yapabilirsiniz.

Mantar severler için mantar nasıl saklanır? Yazısını detaylı bir şekilde işlemiştik. Dilerseniz, faydalanabilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın