Kurutulmuş, Çiğ ve Yıkanmış Mantar Nasıl Saklanır?

Yıkanmış mantar saklama için, mantarı koyduğunuz bir kabın üstünü kağıt havlu ile örterek saklayabilirsiniz. Fakat yıkanmış mantarı en kısa sürede tüketmeniz gerekir. Mantarın üzerinde bulunan koruyucu bakteriler temizlendiği için hızla çürümeye başlar.

Buzdolabında saklama yöntemi de çok işe yaramaz. Bekleyen ve uzun süre dondurucuda kalan mantarı tüketme konusunda risk alacağınızı unutmayın. Islak, nemli ve temizlenmiş mantarı gün içinde uzun süre bekletmeden yemeniz gerekir.

Yıkanmış Mantar Buzluğa Konur Mu?

Yıkanmış mantar buzluğa koymak canlılığını ve diriliğini öldürür. Mantar yapısı gereği içinde su bulunduran bir besindir. Bu sebeple yıkanmış çiğ mantarı dondurucuya atmak iyi bir fikir değildir.
Dilerseniz kuru mantarları bütün olarak ya da dilimlenmiş olarak buzdolabı poşetinin içine yerleştirip buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetleme işlemi sırasında her parçayı tek pişirimlik şekilde dilimlemeniz işinizi oldukça kolaylaştırır.

Bu yöntemle ile tek seferde yiyeceğiniz kadar ki mantarı buzluktan çıkarıp pişirebilir ve ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz. Böylelikle dondurulan mantarı çözdürürken tazeliğini ve diriliğini kaybetmez.

cig mantar

Çiğ Mantar Buzluğa Konur Mu? Kaç Gün Saklanır?

Çiğ olarak derin dondurucuda saklanan mantar yaklaşık bir ay kadar saklanabilir ve çözüldüğünde ilk günkü tazeliğini korur. Daha uzun süre derin dondurucuda ya da buzlukta duran çiğ mantarlar yemek ve sağlık için uygun olmayabilir.

Mantar yapısı gereği hızlı bozulabilen bir besin kaynağıdır. Ne kadar kısa sürede tüketilirse o kadar iyi olur. Eğer çiğ mantar dondurulduktan bir ay sonra tüketilirse gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

Kurutulmuş Mantar Nasıl Saklanır?

Kurutulacak mantar temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılır. (2 ile 5 mm kalınlıkta) Kurutulan mantarlar bir kabın içine yerleştirilir. Kabın ağzını, sızdırmayan bir örtü ile kapatılır. Serin bir bölgede sakladığınız sürece yaklaşık 1 yıl lezzetini korur ve bozulmaz.

Mantar Nasıl Kurutulur?

  • [yesil]Adım 1:[/yesil] İlk olarak mantar kurutma için 2 ile 5 mm arasında küçük parçalara ayırın.
  • [yesil]Adım 2:[/yesil] Temiz bir havlu, bez ya da kağıttın üstüne mantarları yerleştirin.
  • [yesil]Adım 3:[/yesil] Mantarda hava akımını sağlamak için ince gözlü tel ya da paslanmaz çelik kafesten altlıklar kulanın.
  • [yesil]Adım 4:[/yesil] Altlığın alt tarafına hava üfleyici koymak için saç kurutma aparatı yerleştirin. Bu yöntem ile kurutma işlemi çok kısa sürede gerçekleşir.

[kirmizi]Not:[/kirmizi] Sıcaklığın 50 derecenin altında kalması gerekir. 50 derecenin üstüne çıkarsa mantarın bünyesinde bulunan protein kayıp yaşar ve lezzetini kaybeder.
Direkt güneş altında kurutulmaması gerekir. Özellikle hava sirkülasyonu bulunmayan fırınlarda mantar kurutmaktan kaçının, istenilen gibi olmaz.

Mantar Dolapta Kaç Gün Dayanır?

Aldığınız çiğ kültür mantarı dolapta en az 4 5 gün bozulmadan dayanır. Mantarın cinsine göre tazeliği 1 hafla ile 10 gün arasında değişiklik gösterir. İstiridye mantarı buzdolabında daha kısa süre saklanabilir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın