Operatör Doktor Nedir? Uzman Doktor İle Farkı

Operatör doktor, hastaların vücut fonksiyonlarını ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacı ile ameliyat yapmakta olan tıp uzmanıdır. Operatör doktorla, insanların yaşam kalitesini daha yüksek noktaya çıkarabilmek için insan vücudunun fonksiyonel ve görünüş olarak gerekli olan ameliyatları gerçekleştirmektedir. Vücudun farklı organları ya da bölümlerine uzmanlığa bağlı olarak operatör doktor olmak değişiklik göstermektedir.

Operatör Doktor İle Uzman Doktor Arasındaki Fark Nedir?

Operatör doktor uzman doktor fark olarak, öğrenim ve uzmanlık süresi farklılık göstermektedir. Operatör doktorlar ve uzman doktorlar 6 yıl boyunca eğitim almaktadır.

Uzman doktorlar, 4 ila 5 yıl arasında uzmanlık süresi geçirmektedir. Operatör doktorlar ise 4 ila 6 yıl arasında uzmanlık süresi geçirdikleri için uzman doktorlara göre bir miktar daha deneyimli olurlar. Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki bir diğer fark ise operatör doktorların ameliyat yetkisi bulunurken uzman doktorların bulunmamaktadır.

Operatör doktor cerrahi bilimler ile ilgilenmekte iken uzman doktorların dahili bilimler ile ilgilenmesi de operatör doktorlar ile uzman doktorlar arasında bulunmakta olan farklar arasında yer alır. Bu nedenle operatör doktor mu uzman doktor mu sorusunun, duruma göre değişebilen bir cevabı vardır.

Uzman Doktor Mu Operatör Doktor Mu?

Operatör doktor, cerrahi bilimlerde ihtisas yapmıştır. Uzman doktor ise, dahili bilimlerde ihtisas yapar. Operatör doktorlar da aynı zamanda uzman doktor olduklarından, seçim yaparken cerrahi operasyon (ameliyat) geçirme olasılığınıza göre tercih yapabilmeniz için ülkemizde böyle bir ayrım kullanılmaktadır.

Daha geniş bir şekilde anlatırsak, aşağıdaki durumlara göre tercih yapabilirsiniz:

  • Operatör doktor: Kadın doğum ve genel cerrahi.
  • Uzman doktor: Çocuk hastalıkları, dahiliye ve göğüs hastalıkları.

Bu kıstaslara dikkat ederek uzman doktor mu operatör doktor mu tercihini daha sağlıklı yapabilirsiniz ancak daha önce de söylediğimiz gibi, operatör doktorlar da aynı zamanda uzmandır.

Operatör Doktor Ne İş Yapar?

Operatör doktor ne demek sorusunun cevabı, hastanın vücut fonksiyonlarını, görünüş şeklini ve yaşam kalitesini yüksek bir noktaya çıkarmak için çalışan doktordur. Operatör doktorun bu amaca uygun olan doğrultuda tetik ve teşhisleri yapması gerekir. Gerekli olan tetik ve teşhisler yapıldıktan sonra ise yaşam kalitesini yükseltmek üzere ameliyat yapmak, operatör doktorun görevidir.

Yapılan ameliyat, operatör doktorun kontrolü altında gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda ameliyat için verilmesi gereken karar yine operatör doktor tarafından verilmektedir. Bu nedenle ameliyat durumu operatör doktora bağlıdır.

Operatör Doktor Nasıl Olunur?

Operatör doktor olabilmek için belirli şart ve kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Bunun dışında ise operatör doktorların ciddi bir eğitim ve sınavdan geçerek bu görev için hazırlanmaları gerekir. Operatör doktor olmak için yapılması gereken işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Operatör doktor olabilmek için öncelikle üniversitenin 6 yıllık lisans tıp eğitiminden mezun olunması gerekir.
  • 6 yıllık lisans tıp üniversite eğitimi bittikten sonra kişinin Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) üzerinden en az 50 puan alması gerekir.
  • Tıpta uzmanlık sınavını kazanması gerekir. Tıpta uzmanlık sınavını kazanarak ihtisas yapmaya hak kazanan kişinin ihtisasını tamamlamak gerekir.
  • Sınav sonrasında 5 yıllık süreçte cerrahi uzmanlık dönemin bitirilmesi gerekir.

Operatör Doktor Özellikleri

Operatör doktorlarda bulunması gerekli olan en önemli özellik stres altında doğru kararlarlar verebilme özelliğidir. Bu özellik dışında operatör doktorların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastalar ve diğer sağlık destek personelleri ile etkili bir şekilde iletişim kurabilme
  • Hassas cerrahi ekipmanları kullanabilecek motor becerilerine sahip olmak
  • Öz disipline sahip olmak
  • Zaman ve gerekli kaynakları etkili bir şekilde yönetmek
  • Ekip yönetimi gerçekleştirebilmek ve ekip ile çalışabilmek
  • Uzun süre boyunca ameliyat yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmak
  • Hastaların semptomlarını değerlendirip, gerekli tedavileri uygulamak için problem çözme becerisini sergilemek

Op. Dr. Ne Demek?

Op. Dr. düşünüldüğünde kelime açılım ile operatör doktor demektir. 6 yıl boyunca eğitim alan operatör doktorlar, cerrahi bilimler ile ilgilenmeleri nedeni ile ameliyata girme ve ameliyat sırasında karar verme yetkisine sahiptir.

Operasyon öncesinde kullanılacak olan aletlerin ayarlanmasını sağlamak ile de görevli olan operatör doktorlar, ameliyat sonrasında hastanın durumunu değerlendirerek hastayı bilgilendirmekle de görevlidir. Bu nedenle operatör doktor olmak için belirli durumlarda karar verebilme özelliğine de sahip olmak gerekmektedir.

Operatör Doktor Maaşı

Operatör doktor maaşı 2021 yılında ortalama 12.000 TL civarındadır. Özel hastanelerde, deneyimli operatör doktorlar, 20 – 25.000 TL arasında maaş alabiliyor.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın