Revalüasyon Nedir? Revalüasyonun İktisadi Tanımı

Revülüasyon diğer bir adı ile değer artırma, para biriminin değer kaybettiği ülkelerde paranın değerinin korunması ya da arttırılması amacıyla devletin merkez bankalarının aracılığı ile piyasaya müdahale etmesi anlamına gelmektedir. Devalüasyonun tam tersidir. Kısa vadede olumlu yanları cazip gelse de olumsuz taraflarının da bulunduğu bilinmektedir.

Ülkelerin ödeme bilançolarını dengede tutmak istemelerinden kaynaklı olarak olumsuz tarafları çok da görmediği bilinmektedir. Ödeme bilançosunun yüksek olduğu ülkelerde bilançoyu dengede tutma isteği bir gereklilik olduğundan değer artırma da bir gerekliliktir. Bazı durumlarda gereklilik olan değer artırma gereğinden fazla miktarda ve siyasi partiye yönelik uygulandığında neden çıkılması zor ekonomik duruma neden olabilmektedir.

Revalüasyon Nasıl Yapılır?

Revalüasyon yapabilmek için genelde bir ülkenin ihracatının daha fazla, ithalatının ise çok az miktarda olması gerekmektedir. Bu durumda bir hükümet değer artırma kararı alabilmektedir. Bununla birlikte gelen altın ve döviz kurlarının düşüşü birbirini kovalamaktadır

Para biriminin değerinin artması ile birlikte yerli ürünlerin fiyatları da artmaya başlamaktadır. Böylece yurt dışındaki mal ve hizmetler yurt içine göre daha uygun ve ucuz olabilmektedir. Bununla birlikte sistemin ne kadar uzun vadeli olacağa ülke içerisinde alınan siyasi ve ekonomik politikaya bağlıdır.

Revalüasyon Özellikleri Nelerdir?

Değer artırma özellikleri, politikası gündemde olan ülkelerde yaşayan kimseler ve kelerin siyasi enjektörü tarafından merak edilmektedir. Aslında ödeme dengesi bozuk olan ülkelerde hükümetin ekonomi planı içerisinde yer alan bu işlem birtakım özellikleri barındırmaktadır.

  • Bir hükümet politikası olma özelliğine sahiptir.
  • Ödeme dengesinin yüksek olduğu ülkelerde yani kendisine yapılan ödemelerin fazla olduğu ülkelerde genellikle uygulanmaktadır.
  • Ülkelerin Merkez bankalarında fazlası döviz yâda altın stoku bulunması halinde yapılmaktadır.
  • Ödeme dengesini amaçlama niteliği barındırmaktadır.

Revalüasyon Sonuçları Nelerdir?

Revalüasyonun sonuçları Olumlu ya da olumsuz olmaktadır. Piyasa üzerinde genel anlamda olumlu etkilerini incelediğimizde;

  • Değer artırma ilan eden ülke para birimi değer kazanmaktadır.
  • Aynı zamanda enflasyon düşerek mal ve hizmetlerin fiyatlarının ucuzlaması mümkündür.
  • Ticari yaşam olumsuz etkilenmektedir.

Revalüasyonun Olumsuz Etkileri Var Mıdır?

  • Değer artırma ilan eden bir ülke dıştan alım yani İthalat oranı yükselmektedir.
  • İhracatında azalma görülmektedir.
  • Bu ülkenin para birimi ciddi anlamda gerçek değeri bilinmemekle birlikte devletin yani Merkez Bankası’nın ekonomik yaşamdan elini çekmesi ile ülkenin kullandığı para biriminin aniden değer kaybetmesi mümkündür.

Revalüasyon Örnekler

Değer artırma örnekleri arasına girebilecek en iyi uygulama Türk lirası ve ABD doları karşısındaki değer bazlı değişimdir. Doların Türk lirası karşısındaki yükselişi TL’nin olarak düşüşü anlamına gelmektedir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaya müdahale ettiğinde değer artırma gerçekleşmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın