Şecaat Nedir? Dinde Şecaat Ne Demek?

Şecaat; cesaret, yiğitlik, bahadırlık ve kahramanlık anlamlarına gelmektedir. Kişinin şiddet veya savaş anında cesaret göstermesidir. Şecaat itidâli bir durumdur. Bir kişinin taşıdığı cesareti anlatmak amacıyla kullanılan bir kelimedir. Kişinin kalbinde var olan cesareti ile her türlü tehlikeyi karşısına alarak, korkusuzca ayakta durmasını şecaat kelimesi ile anlatabiliriz.

Dinde Şecaat Nedir?

Dinde şecaat müslümanların; mallarını, namuslarına, canlarını, dinlerini ve vatanlarını korumak amacı ile cesur davranmasıdır. Kuran-ı Kerim’de pek çok yerde müslümanların cesaretini artıracak ayetler bulunmaktadır. Nitekim Maide süresi 54. Ayette; “Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah öyle bir kavim getirecektir ki Allah onları sever, onlar da Allah’ı severler; müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı vakarlıdırlar; Allah yolunda cihad ederler ve hiç kimsenin kınamasından korkmazlar. İşte bu Allah’ın dilediğine verdiği bir lütfudur. Allah’ın lütfu geniştir; O, her şeyi bilir.” buyurmuştur.

Şecaat Sahibi Olmak Ne Demek?

 Şecaat sahibi olmak demek; kişinin cesaret ve cesurluk örneği göstermesi demektir. Bu vasıfları taşıyan ve bu şekilde davranan kişilerin korkusuzca vatanını savunması ve vatanı uğruna her şeyi göze alması durumuna şecaat sahibi birey denilmektedir.

Şecaat Örneği

 Örneğin; o kişinin vatanı söz konusu olduğunda korkmadan gerekeni yaparak, cesurluk göstermesine denilmektedir. Bir Hadisi Şerif’te şecaat örnek şu şekilde verilmiştir; “Biz Bedir’de, Peygamber’e sığınıyorduk. O gün Peygamberimiz, düşmana en yakın olanımız, insanların en cesur ve metânetli olanı idi.”

Şecaat Hangi Dil?

 Şecaat kelimesi yeni Türkçe de pek kullanılmayıp özellikle eski Türkçe ve Osmanlı dilinde kullanımı bulunan Arapça bir kelimedir.

Şecaat Kelimesinin Kökeni Nedir?

 Şecaat kelimesi Arapça “ş-c-a” harflerinden gelmektedir.

Şecaat Zıt Anlamlısı Nedir?

 Şecaatin zıt anlamlısı korkaklık demektir. Korkan insan cesur olamaz, doğruları söyleyemez ve vatanını, namusunu, dinini, canını koruyamaz.

Temel Değerler Şecaat Nedir?

 Temel değerlerden olan şecaat; yiğitlik, kahramanlık ve cesaret anlamına gelmektedir. İslamiyet bizden vatanımızı, namusumuzu, canlarımızı ve dinimizi korurken cesur davranmamızı hatta ölüme dahi göze alacak şekilde cesur olmamızı ister. Nitekim Fetih Suresinde; “Kâfirlere karşı çetin olun.” derken düşmana karşı cesaretli yani şecaatli olmamız emredilmiştir. Bir başka deyişle şecaat; insanın maddi ve manevi tüm değerlerini korkusuzca koruması ve savunması anlamına gelir

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın