Siyah Zeytinin Yumuşamaması İçin Ne Yapılır? 4 Basit Adım

Siyah zeytinin Yumuşamaması için, günlük tüketeceğiniz miktarı ayırıp kalan zeytini ambalajında ya da kavanoz içinde buzdolabına koyup yumuşamasını önleyebilirsiniz. Ambalajın ya da kavanozun kapağını kapatmanız zeytinin yumuşamasını önler. Satın aldıktan sonra ne kadar iyi muhafaza ederseniz yumuşaması o kadar gecikir.

Yeşil Zeytin Yumuşamaması İçin Ne Yapılır?

  • Adım 1: İlk olarak yeşil zeytin yumuşamaması için, tenekenin suyu ile birlikte bir kavanoza yerleştirin.
  • Adım 2: Eğer imkanınız bulunuyorsa tenekenin içindeki tüm yeşil zeytinleri kavanoza pay edin.
  • Adım 3: Hepsini alacak kadar kavanozunuz bulunmuyorsa tenekede kalan yeşil zeytinlerin üzerine zeytinyağı dökün ve iyice karıştırıp ağzını kapatın.
  • Adım 4: Tenekeden ya da kavanozdan aldığınız zeytinlerin hepsini tüketmeyecekseniz hepsini suda bekletmeyin. Kullanacağınız kadar ki zeytinleri yıkayın. Tenekenin içinde bulunana acımsı su bozulmalarını önler.

Siyah Zeytin Bozulduğunda Nasıl Anlarız?

Normalden daha yumuşak bir dokuya sahipse ve kokusu rahatsız edici derecede yoğunsa bozulma meydana gelmiş demektir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın diğer yolu ise sap kısmında oluşan beyaz lekelenmelerdir.

Raflarda uzun süre tutulan salamura ya da sele zeytinler gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha hızlı bozulma meydana gelir. Doğal olmasına, hasatın el ile toplanmasına ve sağlıklı olmasına dikkat edin. Siyah zeytin sert olması için ya da bozulmaması için mümkün oldukça gün ışığından uzak tutulması ve iyi muhafaza edilmesi gerekir.

Siyah Zeytinin Beyazlaması Nasıl Giderilir?

Cam kavanoza yerleştirdiğiniz siyah zeytinlerin beyazlaşmaması için içine zeytinyağı eklemeniz gerekir. Teneke zeytin, tuzlu ise tüketeceğiniz kadar alıp yıkamanız önerilir. İçine koyulan tuzlu su beyazlaşmasını ve küflenmesini önler. Siyah zeytinler yeşil zeytinlere göre daha hassas yapıda oldukları için tuz ve su oranına daha fazla dikkat etmeniz gerekir.

zeytinin erimemesi icin ne yapmaliyiz

Zeytinin Erimemesi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Zeytinin erimemesi için tuzlu suda bekletmeniz gerekir. Tenekenin içine limon tuzu koymanız da erimesini önler. Diğer yöntemlerden biri de kavanozun içine yarım çay bardağı sirke eklenmesidir. Bu yöntem daha uzun süre dayanmasının yanında besine lezzet de katmasını sağlar. Ayrıca zeytinin erimesi cinsine göre değişiklik gösterir. Kırma zeytinler daha kısa sürede erime gerçekleştirir.

5 kiloluk Zeytin Bidonuna Ne Kadar Tuz Konur?

Standart 5 kiloluk bidonun içine 3 ile 3.5 kilogram zeytine yaklaşık 1 kilogram kaya tuzu konması gerekir.  Fakat yapıma başlamadan önce zeytinleri iyice temizleyip ezilmiş olanları ya da çürük olanları aradan çıkarın. Yapraktan ve saplardan temizleyip iyice yıkayın. Çizdiğiniz zeytinleri bidona yerleştirin ve üstün kaya tuzu ekleyip alabildiği kadar su koyun. Kapağını iyice kapatıp 1 ay kadar dinlenmeye bırakın.

5 kilo Yeşil Zeytine Ne Kadar Tuz Atılır?

5 kilogram yeşil zeytinin içine yaklaşık 1.5 kilogram kaya tuzu serpiştirin. İsterseniz içine 4 yemek kaşığı limon tuzu da dökebilirsiniz.

Evde Yapılan Yeşil Zeytin Nasıl Saklanır?

Evde yapılan yeşil zeytini saklama için kaya tuzu ya da limon tuzu kullanmanız gerekir. Kapağını kapattıktan sonra ortalama 30 ile 40 gün boyunca serin ve karanlık ortamda muhafaza etmeniz gerekir. Sakladığınız bölgenin ışık almadığına dikkat edin. Hem yeşil hem siyah zeytinleri muhafaza ederken güneş almayan ve serin bir yere koyduğunuza dikkat edin.

Eğer buzdolabında saklayacaksanız, salamura olarak hazırladığınız suyu kavanoza boşaltın ve içine zeytinleri ekleyip içine kaya tuzu serpiştirin. Kaya tuzunu ekledikten sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına yerleştirin. Eğer kapağın iyi kapatıldığından emin değilseniz ağızına poşet geçirebilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın