Unun Son Kullanma Tarihi Var mı? Unun Tarihi Geçerse Kullanılır Mı?

Unun son kullanma tarihi vardır. Türk mutfağında en çok kullanılan ve tüketilen gıda hammaddelerinden biri olan un, çeşidine ve muhafaza edilme durumuna göre belli bir raf ömrünü bünyesinde barındırır. Beyaz unun tam buğday ununa göre daha uzun süre bozulmadan kaldığını söylemek mümkündür. Un, açıldıktan 3 ila 8 ay içerisinde tüketilmelidir.

Tarihi Geçen Un Kullanılır mı?

Unun moleküler yapısında meydana gelen değişiklerden ötürü kullanılması sakıncalıdır. Un sağlıklı besin değeri özelliğini kaybeder. Bu nedenle kullanılmamalıdır. Peki unun bozulduğunu nasıl anlarız? Öncelikle kokusunda birtakım değişikler meydana gelir, renginde bozulmalar gözlemlenir. Eğer un suyla temas ettiyse topaklanmalar meydana gelir ve küflenmeyi net şekilde görebiliriz, unun tadında acılaşma meydana gelir.

Sıcak ve nemli ortamlarda daha hızlı bozulmalar meydana gelir dolayısıyla unun bozulmasının önüne geçebilmek için onu cam kavanozlarda muhafaza etmek raf ömrünü uzatacaktır. Aynı zamanda unu elekten geçirirken gördüğümüz topaklanmalar ve böceklenmelerde bizlere bozuk olduğuna dair işaretler verir.

Galeta Ununun Tarihi Geçerse Bir Şey Olur mu?

Galeta unu, ekmeklerin ufalanarak toz haline getirilmesiyle oluşur, marketlerden satın alınan bu unda gördüğü işlemlerden dolayı bayatlama görülmez. Dolayısıyla doğru muhafaza edildiği taktirde bir sorun oluşturmaz. Evde yaptığımız galeta unlarında bu durum daha farklıdır, belirli işlemlerden geçmediği için ekmeğin içindeki suyu da içinde barındırır. Marketten aldığımız galeta unu kadar uzun süre bekletmemeliyiz. Elbette, nemli ortamlardan sakınmak ve açtıktan sonra hızlı tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Paketi Açılmamış Un Bozulur mu?

Evet, paketi açılmamış un bozulabilir. Ürünler her ne kadar pakette duruyor olsa da ortamdaki nemden ve ısıdan etkilenebilirler. Ayrıca tarihi geçmemiş unlarda paketlenme olmasına karşın yine de bozulmalar görülebilmektedir. Burada mühim olan saklama koşullarıdır.

Un Bozdolabında Ne Kadar Saklanır?

Son kullanma tarihi geçmemiş ve cam kavonozda muhafaza ettiğimiz bir un, 1 yıl kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Unun nemden muhafaza edilmesi esastır.

Un Güneşte Bozulur mu?

Havaların ısınması, unun bozulmasını hızlandıran etmenler arasındadır. Dolayısıyla güneşte kalan bir un karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza edilen una göre daha hızlı bozulma sürecine girecektir. Burada gözlemlenen en sık bozulma örneği ise böceklenmedir. Kavonozların içine konulacak olan defne yaprağı veya karanfil böyle bir durumun önüne geçecektir.

Bozuk Un Yenirse Ne Olur?

Bozun un yenirse un zehirlenmesi yaşanabilir. Unda meydana gelen koliform bakterisinden ötürü hastalık oluşabilmektedir. Bu zehirlenme çeşidi 2015 yılında gözlemlenmiş olup bireylerin çoğunun kadınlardan oluştuğu gözlemlenmiştir, detaylı araştırmada ise undan yapılan yemekler hazırlanırken çiğ hamur yedikleri gözlemlenmiştir. Herhangi bir ölüm vakasına rastlanmamıştır.

Son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş bir un tüketmek, kusma, ishal gibi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Dolayısıyla bozuk bir un yediğimizi fark edip bu şikayetleri yaşıyorsak doktora başvurmak da yarar olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın