Uyumsuz Hayal Kurma Bozukluğu (Maladaptive Daydreaming) Nedir?

Uyumsuz hayal kurma bozukluğu, hayallerin kontrolden çıkması anlamına gelmektedir. İnsanın bir süre sonra hayallerde yaşamaya başlaması ve hayalleri gerçek olarak adlandırması olarak da görülebilir. Psikolojik bozukluk olan bu durum kişinin aşırı hayal kurması; insanlar ve gerçeklik ile bağlarını yitirmesidir. Kişi bir süre sonra hayallerde yaşamaya başlar ve gerçekliğin önüne sürekli olarak hayallerini koyar. Bu durum da kendisi için büyük sorunları beraberinde getirir. Özellikle sosyal çevre ile bağların kopmasını sağlar. Şizofreniden en büyük farkı ise kişi hayal kurduğunun bilincindedir ama hayallerde yaşamayı tercih etmektedir.

Uyumsuz Hayal Kurma Bozukluğu Belirtileri

Uyumsuz hayal kurma bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Zihinde yaratılan karakter ile canlılar gibi hayaller kurmak,
  • Gerçek yaşamdaki olaylar tarafından tetiklenen hayaller,
  • Günlük yaşamda yapılacak olan görevleri hayal kurarak ötelemek,
  • Geceleri uyumakta zorluk çekmek,
  • Hayal kurmaya devam etmek için önlenemez istek duymak,
  • Hayal kurarken aynı hayalleri sürekli devam ettirmek,
  • Hayal kurma sırasında yüz ifadeleri ile jest ve mimikler yapmak,
  • Hayal kurma sırasında fısıldama veya hayali karakterler ile konuşmak,
  • Kurulan hayali uzun süreler boyunca devam ettirmek en yaygın belirtiler arasındadır.

Uyumsuz Hayal Kurma Bozukluğu Nasıl Engellenir?

Uyumsuz hayal kurma bozukluğu engellemek için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Psikolojik destek alınması gerekmektedir. Aynı zamanda MDS çalışması da kişinin kurduğu hayaller ile olan ilişkisini belirlemektedir. Bu kapsamda kurulan hayallerin içeriği, hayal etme yeteneğinin kontrol edilmesi, hayal kuran kişinin rahatsızlığı, hayal kurmadan kaynaklı algıların üstüne gitme gibi durumların net olarak saptanması gerekmektedir.

Uyumsuz Hayal Kurma Bozukluğu Zararları Nelerdir?

Uyumsuz hayal kurma bozukluğu zararları kişinin gittikçe gerçek yaşam ile bağlarını koparması anlamı taşıyacaktır. Özellikle kendi kafasında yarattığı algı ile birlikte hayalleri gerçek olarak sanma, realiteden uzaklaşma, sosyal anlamda iletişim bozuklukları görülmektedir. Hayallerin her zaman daha iyi ve istenildiği gibi olduğu göz önünde tutulduğunda uyumsuz hayal kurma bozukluğu kişinin algısını son derece bozmakta, gerçek yaşam ilişkileri için önemli risk ve sorunlar yaratabilmektedir. Bu durum da gerçek dünyanın sorunları ile karşı karşıya kalındığında üstesinden gelinmeyecek durumları oluşturmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın