Yağ Yanığı İzi Kalır Mı? Ne Kadar Sürede Geçer?

Yağ yanıkları derecelerine göre iz bırakabilmektedir. 1. derece yanıkların 1 hafta, 2. derece yanıkların birkaç hafta ve 3.derece yanıkların aylarca veya yıllarca izi kalabilmektedir.. Ayrıca iz kalmaması için kabuğun kalkmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yanıktan hemen sonra yanan yeri soğuk suya tutarak ardından Bepanten veya madecassol gibi kremler sürmeniz önemlidir.

Yanık varken güneşe kesinlikle çıkmamanız önerilmektedir. Yanık izleri çok çeşitli olup yağ yanığı gibi ağır bir yanık durumunda hemen plastik cerrahi uzmanına başvurmak sorunu çözmek adına faydalı olabilmektedir.

Yağ Yanığı Ne Kadar Sürede Geçer?

Yüzeysel yanıkların iyileşme süresi 1 hafta 10 günken derin 2. derece yanıklarda bu süre 2 hafta daha uzayabilmektedir. Cildinizin hassaslık derecesi ve yanan bölgenin durumu göz önüne alınarak iyileşme süresi değişebilmekte ve bunun için doktora gidip kişisel probleminizi öğrenerek hareket etmeniz önerilmektedir.

Ciltte yanık bölgesinde oluşan su dolu kabarcıkların korunması gerekmekte ve kesinlikle kabuklarının soyulması önerilmemektedir. Yanıkların dereceleri birbirinden farklı olduğu için her ciltte iyileşme süresi farklılaşmaktadır.

Yağ Yanığı İçin Ne Yapılmalı?

Yağ yanıkları izin aloe vera özlü kremler sürmek, çiğ patates suyu sürmek, sallama çay poşetlerini yanan yere sürmek, lavanta yağı sürmek ve soğan suyunu yanan yer üzerine rendeleyerek bekletmek gerekmektedir. Özellikle lavanta yağını bir soğuk su bardağının içine damlatarak her gün bölgeye uygularsanız cildiniz açısından faydalı olacağını görmeniz mümkündür.

Yağ yanıkları vücutta ciddi hasarlar bırakan yanık türleri olduğu için plastik cerrahi uzmanına görünmeniz şarttır. Geçmeyen yanıklarda doktor kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmemeniz bölgede iz kalmaması açısından önemlidir.

Kızgın Yağ Yanığı Kaç Günde Geçer?

Yanıklarda genellikle iyileşme süresi 2 haftadır fakat yağ yanıklarının iyileşme süresi cilt yapısı ve yanık derecesine göre değişmektedir. Ancak yaranın enfeksiyon kapmamasına çok dikkat edilmesi gerekmekte ve bu nedenle yanan yerin kabuklarının soyulmaması tavsiye edilmektedir.

Kızgın yağ yanığı için plastik cerrahi doktoruna görünmeniz şarttır. Bireysel tedavilerle iyileşmeyen her türden yanık için doktora gitmek, bölgede iz kalmaması adına önemlidir.

Yanık İzi Kalmaması İçin Ne Yapmalı?

Çağ ağacı yağı yanık izlerini tamamen ortadan kaldırmak için etkili bir çözüm olarak önerilir. Uçucu bir yağ olduğu için sabit yağlardan biri ile seyreltilip kullanıldığında bölgedeki yanık izini ortadan kaldırmayı sağlamaktadır.

Bunun yanında, sandal ağacı tozunu gülsuyu ve süt ile karıştırarak bölgeye uyguladığınız takdirde yanıklarınıza iyi gelmektedir. Geçmeyen yanık izi için muhakkak bir plastik cerrahi uzmanına görünmekte fayda vardır.

1. Derece Yanık İzi Kalır Mı?

1. derece yanıklar yüzeysel yanıklar olduğu için kısa sürede iz bırakmadan iyileşmektedir. İyileşme süresinde ödem oluşabilmekte ancak su toplaması meydana gelmemektedir.

1. derece yanıklar en üst deri tabakasını etkilediği için diğer derin yanıklara göre iz bırakma etkisine sahip değildir. Ancak yine de geçmeyen yanık durumunuz varsa bir plastik cerrahi doktoruna görünmenizde fayda vardır.

2. Derece Yanık İzi Kalır Mı?

2. derece yanığın yüzeysel mi yoksa derin mi olduğu iz bırakma konusu için önemlidir, eğer 2. derece yüzeysel yanığınız varsa iz kalmamakta, derin 2. Derece yanığınız varsa iz kalmaktadır.

Yanıklarınızın yüzeysel mi ya da derin mi olduğunu bilmeniz iyileşme süresinde size yardımcı olabilmektedir. 2. derece derin yanıklar iyileşse dahi iz bırakarak iyileşmektedir. Eğer iz kalmasını istemiyorsanız bir plastik cerrahi uzmanına görünmenizde fayda vardır. Geçmeyen yanıklar için muhakkak doktora gidilmesi gerekeceği için sürecinizi takip etmeniz önemlidir.  

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın