Atatürk Mumyalandı mı? Atatürk Nasıl Tahnit Edildi?

Atatürk mumyalanmış mı sorusu Ulu Önder Atatürk hakkında merak edilenler arasındadır. Atatürk mumyalanmamış, tahnit edilmiştir. Başka bir deyişle, Anıtkabir’in inşaatı bitene kadar, Atatürk’ün naaşı bozulmasın diye ilaçla muhafaza altına alınmıştır. Bu işlem, mumyalama değildir.

Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde ebediyete intikal etti. 11 Kasım 1938 tarihinde ise, naaşı anıt mezar yapılıncaya kadar bozulmasın ve toprağa defnedilebilsin diye, tahnit işlemine tabi tutuldu.

Atatürk Mumya İşlemine Tabi Tutuldu Mu?​

Ulu Önder Atatürk’ün öldükten sonra neler yapılacağı, kısmen ölümünden önce planlanmaya başlanmıştı çünkü özellikle 1938 yılında sağlık durumu giderek kötüye gidiyordu. Çevresindekiler, O’nun moralini bozmamak için dile getirmese de, bir takım planlamalar başlamıştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, elbette öylesine toprağa verilemezdi ve aziz hatırasını yaşatmak için bir anıt mezar yapılmalıydı. Bu nedenle, anıt mezar inşa edilene kadar, Atatürk’ün naaşının korunması için hazırlıklar kısa sürede tamamlandı ve vefatından bir gün sonra tahnit işlemi gerçekleştirildi.

Anıtkabir Komutanlığı, Atatürk’ün vefatından Anıtkabir’deki defin işlemine kadar geçen süreyi, “Sonsuz Yolculuk, Dolmabahçe’den Anıtkabir’e” isimli kitap ile, 2013 yılında Türk milletine tekrar anlattı. Bu kitapta, Atatürk’ün tahnit işlemine dair, şu ifadeler yer alıyor:

Atatürk’ün tahnit işlemi:

Atatürk’ün ölümünden hemen sonra İstanbul Hıfzıssıhha Müzesi Müdürü Doktor Nuri Hakkı Aktansel tarafından Atatürk’ün yüzünün ve sağ elinin maskı yapılmıştır. Bu mulajlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı kasalarında saklanmış, daha sonra Anıtkabir’e verilmiştir. Yüce önder Atatürk’ün 10 Kasım Perşembe günü saat 09.05’te ebediyete intikal etmesinin ardından naaşı Dolmabahçe Sarayı’nda zamanın İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden olan Ordinaryus Profesör Şerafettin Yaltkaya’nın nezaretinde İslami usullere uygun yıkanmıştır. Atatürk’ün ölümünden sonra Başbakan Celal Bayar’ın emriyle naaşa tahnit işlemi uygulanmıştır. Tahnit işlemi devrin ünlü doktorları Prof. Dr. Süreyya Hidayet Serter ve Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker’in nezaretinde Gülhane Patolojik Anatomi hocası Prof. Dr. Lütfi Aksu ve ekibi tarafından
yapılmıştır.

Atatürk’ün Anıtkabir’e Nakli​

Atatürk’ün naaşı, 1953 yılında tamamlanmasından sonra Anıtkabir’e nakledildi ve orada ebedi istirahatgahına defnedildi.

Tahnit Nedir?​

Tahnit işlemi kısaca, vefat eden kişinin defin işlemine kadar geçen sürede naaşının bozulmaması için vücuduna çeşitli kimyasallar enjekte edilerek korunmasıdır. Tahnit, mumyalama işleminden farklıdır; mumyalama işlemi geri dönüşsüz olurken, tahnit bozulabilir ve ölen kişi, dini usullere uygun olarak defnedilebilir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın