30 Ağustos Zafer Bayramı Anlam ve Önemi

30 ağustos, Türk Milletinin canına, malına, bağımsızlığına, vatanına, namusuna göz diken işgalci kuvvetlere karşı varını yoğunu ortaya koyarak kazanmış olduğu zaferin adıdır. 26 Ağustos 1922 de başlayıp 30 ağustos 1922 ye kadar beş gün beş gece devam eden, Türk milletinin hayati dönüm noktası ve bağımsızlık savaşı olan Büyük Taarruz Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk Ordusu’nun kesin zaferi ile taçlandırılmıştır.

Büyük Taarruz, tarih sahnesinden silinmek ve öz vatanından sürülmek istenen Türk Milleti’nin bağımsızlığını ve vatan toprağını işgalden kurtarmak için girişmiş olduğu haklı bir savaştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk Milletinin hafızasına kazınan ‘’Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir’’ tarihi emri 30 Ağustos zaferinden sonra kaçan Yunan birliklerinin yeniden savunma hattı oluşturmasını engellemek adına bu savaşta söylemiştir.

Büyük Taarruz 30 Ağustos 1922​

Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgal kuvvetlerine karşı düzenlenen Büyük Taarruz gizli olarak planlanmış ve zaferle sonuçlanmıştır. 20 Temmuz 1922 ‘de gerçekleştirilen TBMM oturumunda Mustafa Kemal’e yüksek komuta yetkisi verildi.

Böylece Ulu Önderimiz takip eden Haziran ayı oyunca gizli olarak hazırlıkları yürüttü. Büyük Taarruz 26-27 Ağustos gecesi Afyon’da başladı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde düşman birliklerine karşı Türk ordusunun zaferiyle sona erdi.

Başarıyla sonuçlanan Büyük Taarruz’un ardından Yunan orduları İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922’de Türk toprakları Yunan işgalinden temizlendi. Bu olay, Kurtuluş Savaşının dönüm noktalarından biriydi. Büyük Taarruz, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için aynı zamanda Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da ifade ediliyor.

30 Ağustos Zafer Bayramı İlk Ne Zaman ve Nerede Kutlandı​

Zafer Bayramı, ilk kez 1924 yılında Afyon’da kutlandı ve Başkumandan Zaferi adıyla anıldı. 1926 tarihinden itibaren de Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. O tarihten beri her sene 30 Ağustos’ta hem bu zaferi kutlamak hem de şehitlerimizi anmak amacıyla tüm yurtta törenler düzenleniyor.

“İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye’nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır”.

Atatürk, Büyük Taarruz’u tüm detayları ile Nutuk eserinde de anlatmıştır. 19 Mayıs 1919 ile başlayan Söylev eseri, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile sona ermektedir. Her Türk gencinin mutlaka okuması gereken bir eserdir.

30 Ağustos gününün önemi nedir?

30 Ağustos’un önemi, Milli Mücadelemizin son büyük savaşının ve muharebesinin kazanılmış olmasıdır. Savaşın bundan sonraki aşaması, düşmanın kovalanması, teslim alınması ve işgal altındaki topraklarımızın kurtarılmasından ibarettir.

30 Ağustos resmi tatil mi?

Evet, her sene 30 Ağustos tarihi resmi tatildir. Zafer Bayramı olarak kutlanan bu tarihte, çeşitli kutlamalar ve etkinlikler düzenlenir. Bunların en önemlisi Anıtkabir ziyaretleri ve Ankara Hipodrom’daki askeri geçit törenleridir.

YouTube video
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın