Bilgisayar İşletmeni Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Bilgisayar işletmeni, görevi gereğince kamu kurumlarındaki bilgisayarlar başta olmak üzere teknik cihazların bakım ve onarımlarını yapmaktadır. Bilgisayarlar günümüzde pek çok alanda kullanıldığı için bilgisayar işletmeni de önemli bir meslek olarak öne çıkmaktadır. Bilgisayar işletmeni olmak için çeşitli yöntemlerin takip edilmesi, şartların sağlanması ve eğitim koşullarının sağlanması gerekmektedir.

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?

Bilgisayar işletmeni görev tanımı olarak çalışmakta olduğu kurumun ilgili bölümlerinde yer alan bilgisayar ve diğer teknik cihazların bakımlarını, kontrol ve tamirlerini yapmaktadır. Bu kapsamda kendisine sorumluluk verilmiş olan bilgisayar ve benzeri teknik donanımın çalışır hale gelmesini sağlamak, bilgisayar kurulumu, donanım ve yazılım açısından gerekli olan ayarlamaları yapmak, mevcut sistem arızalarını önlemek, bilgisayarlar için gerekli olan veri girişlerini yapmak, metin, fotoğraf, belgelerin bilgisayar ortamında düzenlenmesi, kontrol edilmesi, yüklenmesi ya da silinmesi işlemlerini yapmak, konular hakkında sunum hazırlamak, bilgisayarların güncellemelerini takip etmek, sık kullanılan programları güncel tutmak, kendisine verilen işleri zamanında teslim etmek temel görevleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan bilgisayar işletmeni sadece bilgisayarların bakımı için değil aynı zamanda bilgisayarda yapılması gereken çeşitli işleri de yapmaktadır.

Bilgisayar İşletmeni Ne Kadar Maaş Alır?

Bilgisayar işletmeni maaşı kamu kurumunda çalışma yapıldığı için kıdemlerine göre değişmektedir. Bunun yanında çocuklarının sayısına ve eş durumlarına bağlı olarak da farklılık taşıyabilmektedir. Ortalama maaşları ise 2021 yılı itibariyle 4500 TL’dir.

Bilgisayar İşletmenliği Nerede Çalışır?

Bilgisayar işletmeninin çalıştığı yerler kamu kurumları olmaktadır. Bunun yanında özel sektörde de bilgisayar işletmeni olarak çalışma olanağı bulabilirler. Ancak bilgisayar işletmeni iş olanakları kamuda çoktur ve özel sektörde bu alanda iş bulmak zor olabilmektedir. Bilgisayar işletmeni kamu kurumlarında çalışmak için gerekli olan sertifikayı aldıktan sonra KPSS’ye girerek gerekli olan puanı almalı ve daha sonra KPSS tercihinde bulunmalıdır. Puanına ve alım yapan kuruluşlara göre nerede çalışacağı da değişecektir. Tüm devlet kurumları bilgisayar işletmeni alımı yapmaktadır.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Bilgisayar işletmeni olmak için MEB tarafından geçerli olarak kabul edilen belgeye sahip olunması gerekmektedir. Adaylar bu belgeyi aldıktan sonra bilgisayar işletmeni olmaya hak kazanmaktadır.

bilgisayar isletmenligi sertifikasi nasil alinir

  • Adım 1: Öncelikle bilgisayar işletmenliği sertifikası veren ve MEB onaylı bir kuruluştan belgeyi almak için başvuru yapılması gerekmektedir. İşletmenlik sertifikası Halk Eğitim merkezleri tarafından verildiği gibi özel kurslar tarafından da verilmektedir.
  • Adım 2: Kursa kayıt olduktan sonra 160 saat ders görülmesi gerekmektedir. Bu dersler teorik ve pratik yönde olup adayların işletmenlik tanımına uygun olacak şekilde konuları görmesini kapsamaktadır. Toplam ders saati sonrasında ise yazılı ve uygulamalı sınav yapılmaktadır.
  • Adım 3: Bilgisayar işletmenliği için ilk olarak kurs sonrasında yazılı sınava girilmektedir. Yazılı sınavda 45 ve üzeri puan alan adaylar uygulama sınavına girmeye hak kazanmaktadır. Sınav, kurs tarafından düzenlenmektedir. Yazılı sınavda derslerde gösterilen temel bilgisayar bilgileri sorulmaktadır. Bilgisayara giriş, işletim sistemleri, internet kullanımları ve office programlarını kullanmaya yönelik sorular adaylara yöneltilmektedir. Aynı zamanda klavye kısa yol tuşları, Excel formülleri gibi bilgiler de yine sınavda sorulmaktadır.
  • Adım 4: Yazılı sınavdan 45 ve üzeri puan alanlar uygulama sınavına girmeye hak kazanmaktadır. Uygulamalı sınavda adaylar bilgisayar karşısında ter dökmektedir. Bilgisayar kullanımı, klasör açma, dosya işlemleri, format bilgileri, office programlarını kullanma ve klavye kullanımı gibi alanlara yönelik uygulama yapılmaktadır.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifkası İle Ne Yapılır?

Bilgisayar işletmenliği belgesini yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olan adaylar almaktadır. Belgenin kodu 6225 numaralı olup bu belgenin tanımına giren işler için bilgisayar işletmeni olarak görev yapmak mümkün olmaktadır. Bilgisayar işletmeni alacak kamu kurumlarına bu belge ile başvuru yapılmaktadır. Aynı zamanda özel sektörde de uygun iş ilanlarına yine aynı belge ile başvuru yapmak mümkündür.

Bilgisayar İşletmeni Tekniker Olabilir Mi?

Bilgisayar teknikeri için kamu kuruluşlarında açık olduğunda, yeterli sayıda başvuru olmadığında 657 sayılı Kanun’un 76’ncı maddesine göre tekniker kadrosuna bilgisayar işletmeni kadrosuna atama yapılabileceği ifade edilmiştir. Bunun belirlenmesi ise alım yapılacak olan kadronun özel ilan şartlarında belirtilmektedir. Bu yüzden bilgisayar işletmeni belgesi olanlar bilgisayar teknikeri olarak da görev alabilmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın