Bisikletin Gelecekte Uğrayabileceği Değişiklikler Neler Olabilir?

Bisikletin gelecekte uğrayabileceği değişiklikler neler olabilir kısaca anlatmak gerekirse, otonom sürüş özelliklerine sahip, kendi dengesini sağlayabilecek ve navigasyon sistemine sahip bisikletler olarak özetleyebiliriz. Ancak, bisikletin gelecekte olabileceği değişimler bunlarla sınırlı değil, gelin hep birlikte inceleyelim:

Bisikletin Gelecekte Uğrayabileceği Değişiklikler

Gelişen teknoloji ile birlikte, en çevreci ve ekonomik ulaşım araçlarından olan bisiklet için de yenilikler olmakta. Biz de bu yeniliklerden bazılarını ve olası iyileştirmeleri sizin için derledik:

  • Elektrikli Bisiklet: Son yılların trendlerinden biri olan elektrikli bisikletler, 0,25 kw gücüne kadar ehliyet gerektirmeden kullanılabiliyor. Şarj edilerek kullanılabilen bu araçlar, oldukça pratik ve sürücüsünü pedal çevirme zahmetine sokmadan yakın mesafelerde son derece pratik. Bisikletin sahip olduğu güç 0,25 kw’ın üzerine çıktığında ise, motosiklet sınıfına giriyor ve ehliyet ile ruhsat gerektiriyor.
  • Navigasyon: Otomobil ve motosikletlerde sıkça gördüğümüz ve kullandığımız navigasyon sistemleri, yakında bisikletlere de gelebilir. Kısa veya uzun mesafe fark etmeksizin, bilmediğimiz tüm adresleri sesli veya yazılı olarak girdiğimizde bizi en kısa ve trafiği olmayan yoldan o noktaya ulaştıran navigasyonlar, en çevreci ulaşım aracı olan bisikletlerde çok daha fazla işe yarayacaktır.
  • Zincirin Kaldırılması: Bisikletin güç tasarrufu sağlayan en önemli mekanizması olan zincirler, aynı zamanda en sık bozulan parçalarından. Gelecekte zincir aksamının iyileştirilmesi veya tamamen kaldırılması mümkün olabilir.
  • Denge Sistemi: Bisikletler iki tekerlekli ulaşım araçları olduğu için, güvenli şekilde kullanabilmek için belirli bir deneyim gerekiyor. Bisikletin gelecekte uğrayabileceği değişiklikler arasında, kendi dengesini kendisi sağlayabilen bisikletler önemli yer tutacaktır.
  • Fren Sistemi: Bisikletlerin fren sistemi de, diğer araçlar gibi insan kontrolündedir. Tıpkı otomobillerde kullanılan, kamera ve sensör destekli otomatik fren sistemleri, gelecekte bisikletlere de entegre edilerek, çarpışma tehlikesi belirdiği anda güvenli bir mesafeden fren sistemi çalışmaya başlayabilir.
  • Daha Dayanıklı Lastikler: Otomobillerde kullanılan ve tubeless (ülkemizde dubleks olarak bilinen) lastiklerin bisikletlere de uygulanması. Bu gelişme sayesinde, bisikletlerin lastiklerinin aniden patlayarak sürücüsünün ve çevredeki insanların / araçların güvenliğini tehlikeye atmasının önüne geçmek mümkün olacak.
  • Konfor ve Tasarım: Bisikletlerin gelecekte daha rahat koltuk ve sürüş ekipmanlarına sahip olacağı tahmin ediliyor. Özellikle memory foam benzeri teknolojiler sayesinde omurga ve sırt sağlığımızı daha iyi koruyacak bisikletler, gelecekte karşımıza sıkça çıkacak.
  • Bisiklet Yol Bilgisayarı: Yukarıda bahsettiğimiz navigasyondan farklı olarak, bisikletlerin çevredeki diğer bisikletlerle, araçlarla ve insanlarla olan ilişkisini anlık olarak değerlendirecek, tehlike bilgilerini fren sistemine iletecek, hava ve yol durumu hakkında bilgi verecek, bisikletin şarj durumunu anlık olarak sürücüsüne bildirecek bisiklet yol bilgisayarı, bisikletin gelecekte uğrayabileceği değişikler neler olabilir sorusuna verilebilecek cevaplar arasında.

Bisikletin Tarihi Gelişimi

Bisiklet, 1800’lü yılların ikinci yarısında, yani 19. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmış bir ulaşım aracıdır.

Bisiklet Nerede Ne Zaman ve Kim Tarafından İcat Edilmiştir?

Baron Karl Von Drais adlı mucit tarafından 1817 yılında Almanya’da önde ve arkada iki tekerlekli ve pedalsız olarak tasarlandı. Drais, bisikletine Almanca Laufmaschine yani koşu makinesi adını verdi. Pedalsız olan bu bisiklet, ayaklar yardımıyla hız alıp bir süre bu şekilde ilerlemekte ve sonra da tekrar ayakla hız verilmek zorunda kalınıyordu.

ilk bisiklet
ilk bisiklet

Bu tarihten sonra birçok fuarda sergilenen ve farklı mucitler tarafından geliştirilen bisiklet, enerji tasarrufu için zincir mekanizmasıyla tanıştı ve o günden bu yana, vites sistemi ve çeşitli güvenlik güçlendirmeleri ile, günümüzdeki halini aldı.

Avrupa’da, 1880’li yıllarda çok güçlü bir trend halini alan bisiklet, maalesef 1900’lerin başında otomobillerin ortaya çıkışı ile bir süre popülerliğini yitirdi ancak savaşlar ve politik gelişmeler nedeniyle yaşanan petrol krizleri nedeniyle, zaman içinde tekrar eski popülerliğine kavuşmayı başardı.

Nerelerde Bisiklet Kullanabiliriz?

Bisikletler günümüzde birer taşıt sayılmakta ve daima yolun akış yönünde sürülmelidir. Bisiklet yollarında ve bisiklet yolunun olmadığı bölgelerde yolun kenarında, daima yavaş araçların şeridinde sürülmelidir. Aksi takdirde, seyir güvenliğini ve kendi canınızı tehlikeye atmış olursunuz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın