Deprem Anında Yapılması Gerekenler | Deprem Çantası

Deprem anında yapılması gerekenler çok önemlidir. Deprem anında kesinlikle panik yapılmamalıdır. Depremler coğrafyamızda çok sık karşılaştığımız ve karşılaşmaya devam edeceğimiz doğal afetlerdir. Depremden korunma yolları azdır ve depremden korunmak oldukça zordur. Bizleri nerede yakalayacağını bilemeyiz. Fakat depremden kaçmak çok zor olsa da alacağımız bazı önlemler hayati açıdan çok çok önemli olacaktır.

Deprem Anında Neler Yapmalıyız?

Hali hazırda önceden hazırladığımız deprem çantası, deprem ile ilgili önceden yapılan tatbikatlar, deprem anında neler yapılacağına dair düşünülen planlar belki de bizim hayatımızı kurtaracak. Doğal afetlerden en çetin olanı depremlerdir. Diğer doğal afetlerin etkileri daha az ve etkiledikleri alanlar kısıtlıdır. Ancak büyük depremler aynı anda 5-10 tane şehre zararlar vererek feci kayıplara sebep olabilir.

Deprem Anı

Öncelikle sakin olmakta fayda var. Deprem anında yapılması gerekenler listesinin başında kesinlikle panik yapmamak olmalıdır. Depremler sebebiyle ölen insanların çoğu deprem sırasında yaşamış olduğu panikten dolayı kendilerine zarar verecek bazı hareketlerde bulunabiliyorlar. Örneğin 1999 depreminde camdan atlayıp ölenlerin sayısı bir hayli fazlaydı. Deprem anında bilinçsizce davranmak neredeyse ölüm riskini yarı yarıya arttırabiliyor.

Deprem fark edildiğinde kesinlikle apartmandan dışarıya çıkmaya çalışılmamalıdır. Depremlerde en hızlı hasar gören ve çökme eğilimi yüksek olan yapılar merdivenlerdir. Kaçmaya çalışırken merdivenler çökerse kurtulma riski oldukça azdır.

cok kapan tutun

Bu sebepten dolayı apartmandan ayrılmayarak evin içerisinde bulunan sabitlenmiş ve sağlam eşyaların yanına sığınarak onlardan destek alabiliriz. Deprem anında sabitlenmemiş eşyalardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Sabitlenmemiş eşyalar sallantıdan dolayı üzerinize düşebilir ve ağır yaralanmalar doğurabilir.

  • Soba vs. ısıtıcı malzemeler duvarlara sabitlenmelidir.
  • Devrilebileceğini düşündüğünüz eşyaları duvara sabitleyin.
  • Gaz kaçağına ve yangına karşı gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir. Bu sayede olası deprem anında otomatik olarak kapanacaktır.
  • Baş iki el arasına alınarak sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir ve uygun bir yere sığınılmalıdır.
  • Çök, Kapan, Tutun Tekniği uygulanmalıdır.
  • Merdivenlere veya balkona doğru koşulmamalıdır.
  • Pencerelerden aşağı kesinlikle atlanmamalıdır. Hiçbir kurtarıcı özelliği yoktur.
  • Kesinlikle kibrit veya çakmak yakılmamalıdır. Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Meydana gelebilecek gaz kaçağı halinde bu yapacaklarınız patlamaya sebep olacaktır.
  • Sarsıntı geçtikten sonra gaz ve su vanaları kapatılmalıdır.

Deprem anında dışarıdaysanız ağaç, bina dipleri, elektrik direkleri ve hatları, duvar dipleri gibi yerlerden uzak durmalısınız. Açık arazide çömelerek her şeyin yoluna girmesini beklemek doğru bir davranış olacaktır.

Gaz ve Elektrik Kaçaklarına Karşı Kesinlikle Önlem Almalısınız!

Depremden korunma yolları bir tanesi de deprem anında gaz ve elektrik kaçaklarına karşı önlem almaktır. Hasar gören elektrik kabloları yangına, gaz kaçakları ise patlamaya sebep olabilir. Hiçbir şekilde göz ardı edilmeyecek sorunlardır. Yaşanabilecek kaçaklara karşılık önlemler alınmalı, kesinlikle kibrit, çakmak yakılmamalı ve elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.

Elektrik düğmelerine dokunduğunuz anda el düğmenin arkasında bir kıvılcım oluşur. Bu kıvılcım eğer apartmanda gaz kaçağı var ise patlamaya sebebiyet verebilir.

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

  • Su
  • Enerji arttırıcı ve son tüketim tarihi uzun olan yiyecekler
  • Pil ve Fener
  • Kesinlikle ilkyardım çantası
  • Kişisel İlaçlar
  • Birer çift kıyafet
  • Biraz para
  • Kolay taşınabilen bir battaniye
  • Bıçak
  • Nerede olduğunu belirtmek için bir düdük
  • Kağıt ve Kalem
  • Telefon numaraları
  • Tapu, sözleşme, fatura gibi gerekli evraklar
  • Telefonların çekmemesine karşın telsiz

Deprem çantası içinde olması gerekenler listesi kesinlikle önceden sakin bir kafa ile planlanmalıdır. Çantaya önceden yerleştirmiş olduğunuz malzemeler sizi en az bir hafta idare edecek potansiyele sahip olmalıdır.

Deprem nedeniyle apartmanlarımız ağır hasar görebilir ve bir daha evimiz kullanılmayacak duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı deprem çantası hızlıca ulaşabileceğiniz bir yere; günler, haftalar, yıllar öncesinden konumlandırılması gerekmektedir.

Deprem çantasında olması gerekenler listesini kendinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Ancak temel malzemeler kesinlikle çantada bulunmalıdır. Deprem gerçeğini kabullenmeli ve ona uygun adımlar atmalıyız.

Birçok vatandaşımız bu gerçeği fazla dikkate almayarak kader kısmet diyerek hiçbir hazırlık ve donanım oluşturmadan hayatlarını yaşamaya devam ediyorlar. Bu yanlış bir harekettir. Deprem için önceden yapılmış hazırlıklar ve tatbikatlar gerçekten çok faydalı ve hayat kurtarıcıdır.

Deprem Tatbikatı

Belirli aralıklarda deprem tatbikatı yapmakta fayda var. Bizler henüz öğrencilik yıllarındayken yılda bir olmak üzere deprem tatbikatı yapardık. Bu tatbikatların aynıları evlerde ailecek de yapılmalıdır. Belirli aralıklar ile sanki deprem oluyormuş gibi hareket ederek tatbikatı gerçekleştirmeliyiz.

Bu davranış hem deprem gerçeğini tekrardan hatırlamak hem de kendimizi hazırlamak ve alıştırmak için uygulanması gereklidir. Deprem tatbikatlarının önemi, özellikle Kahramanmaraş Depremleri‘nden sonra maalesef bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Deprem Anında Hayat Üçgeni Nedir?

Güncelleme: Son yaşadığımız Kahramanmaraş Depremleri’nden sonra, maalesef yaşam üçgeninin çok işe yaramadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, sağlam evlerde oturmak şu an için en doğru çözümdür.

Depremlerde, kimi zaman mucize eseri olarak vatandaşlarımız enkaz altından canlı çıkar. Enkazın altında yardım ekipleri gelene kadar hayatta kalabileceğimiz alana yaşam üçgeni denir.

Deprem anında hayat üçgeni nasıl ve ne şekilde oluşacağını tahmin etmek mümkün değildir. Bunun için önceden düşülüp deprem anında nereye sığınacağınızı belirlemelisiniz.

AFAD tarafından Belirlenen Toplanma Alanları

AFAD her il ve ilçe için toplanma alanları oluşturmuştur. Deprem geçtikten sonra deprem çantanızı alarak bu alanlara yönelmelisiniz. Bu toplanma alanlarını E – Devletten veya AFAD’ın web sitesinden görebilirsiniz. Ek olarak, yaşadığınız şehrin belediyesinin internet sitesi de deprem toplanma alanı hakkında size bilgi verecektir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın