Diş Hekimliği Zor Mu? Diş Hekimliği Nasıl Kazanılır? Neler Yapılmalı?

Diş hekimliği bölümü okuması çok zor olan bir bölümdür. Daha ilk senelerden yoğun bir Pratik eğitime tabii tutulan öğrenciler bir yandan da ağır bir teorik eğitim almaktadırlar. Sabah 8’den akşam 5’e kadar dersler vardır. 4 ve 5. sınıflarda başlayan stajlar eğitimi daha da zorlaştırmaktadır. Mezuniyet sonra icra edilen diş hekimliği mesleği, diğer birçok sağlık alanına göre daha rahattır.

Diş Hekimliği İçin Ne Yapmalıyım?

Diş hekimliği fakültesi için üniversite sınavına düzenli bir şekilde çalışmak gerekir. Hedeflemiş olduğunuz diş hekimliği fakültesinin puanına göre kendinize bir rota oluşturmalısınız. 10 bin sıralama ile alan diş hekimliği fakülteleri de 50 bin sıralama ile alan diş hekimliği fakülteleri de mevcuttur. Fakat hangisine giderseniz gidin diş hekimliği için disiplinli bir çalışma şarttır.

Günümüzde üniversite sınavı fazla soru çözebilme, hızlı okuyabilme, problemlerin çözümünü yapabilme gibi becerileri ölçmektedir. Bu yüzden sıkı bir çalışmanın ardından olabildiğince soru çözmek üniversite sınavında başarı sağlamanın en önemli faktörlerinden biridir. Diş hekimliği fakültesini kazanmak isteyen öğrenciler sayısal kategorisinden sınava gireceklerdir. Bu öğrencilerin AYT de edebiyat coğrafya gibi dersleri çözmesi gerekmemektedir.

Sıklıkla yapılan bir hata vardır ki o da şudur: Öğrenciler ilk basamak sınavına yeterince önem vermezler. Diş hekimliği kazanmak isteyen bir öğrencinin hata payı çok düşüktür. Unutulmamalıdır ki yanlış yapılan bir soru ile binlerce kişi geriye gidebilirsiniz. Bu yüzden ilk basamak sınavında sorulan coğrafya, tarih, sosyal gibi konularında çalışılmış olması gerekmektedir.

Diş Hekimliği En İyi Nerede Okunur?

Ülkemizde diş hekimliği fakültesi bazında kemikleşmiş bazı üniversiteler mevcuttur. Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi üniversiteler sağlam geçmişe sahip üniversitelerden birkaçıdır. Fakat diş hekimliği mesleğinde prekliniklerin yani laboratuvarlarının yeterliliği, hastanelerin hasta kapasitelerinin yeterliliği ve okula sağlanan ödenek gibi birçok faktör etkilidir. Bu açıdan özel üniversitelerin bir kısmının avantajlı olduğunu söylemek gerekir. Üniversite tercihi yapılırken üniversitenin imkanları iyi değerlendirilmelidir.

Diş Hekimliği İçin TYT Kaç Net Gerekir?

Diş hekimliği fakültesi kazanmak için iyi bir TYT puanı şarttır. Yapılması gereken netler ve sıralamalar her yıl değişmektedir çünkü bu veriler sınavın zor veya kolay olmasından etkilenmektedir. Ortalama bir değer vermemiz gerekirse Türkçe için 35, Matematik için 35, Fen Bilimleri için 18, Sosyal Bilimler için de 15 net ile diş hekimliği fakültesi kazanabilirsiniz.

Diş Hekimliği İçin AYT Kaç Net Gerekir?

Diş hekimliği fakültesi için AYT puanınızın da bir hayli yüksek olması gerekmektedir. Netler her sene değişse de son yılın verilerine bakarak bu netlerle diş hekimliği fakültesi kazanılabilmektedir: Matematik 33 net, Fizik 11 net, Kimya 10 net, Biyoloji 10 net.

Diş Hekimliği Kaç Yıl Sürer?

Diş hekimliği fakültesi 5 yıllık bir fakültedir. Diş hekimliği fakültesinde alttan ders alma şartları çok zordur ve üstten ders alma diye bir uygulama mevcut değildir. Bu yüzden diş hekimliği fakültesi en az 5 yılda bitirilen bir fakültedir. Sınıfta kalma ve sene kaybı yaşama ihtimali çok yüksek olduğu için 5 yıldan daha uzun bir sürede bitirilme ihtimali de yüksektir. İngilizce eğitim veren diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık fakülte eğitiminin öncesinde bir de 1 yıllık İngilizce eğitimi verilmektedir.

Diş Doktoru Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir?

Diş doktoru olmak için diş hekimliği fakültesinden mezun olmak gerekir. Diş hekimliği fakültesi haricinde herhangi bir okul okumak gerekmemektedir. Fakülteden mezun olduktan sonra uzman diş doktoru olmak için diş hekimliğinde uzmanlık sınavına yani DUS’a girilebilir. Bu sınava alternatif olarak bir anabilim dalında doktora da yapılabilir. Diş hekimliğinde yüksek lisans bulunmamaktadır çünkü diş hekimliği 5 yıllık bir bölüm olup yüksek lisans olarak geçmektedir.

Diş Hekimliği Okumak Mantıklı Mı?

dis hekimligi okumak mantikli mi

Diş hekimliği okumak eğer sağlık alanını özellikle diş hekimliği fakültesini seveceğini düşünen kişiler için mantıklıdır. Fakat diş hekimliğini seveceğini düşünmeyen veya yeterince araştırma yapmadan çevreden duyduğu bilgilerle gelecek kişiler için mantıklı değildir. Çünkü diş hekimliği fakültesi okuması bir hayli zor olan bir fakültedir ve sevilmediği zaman okunması çok daha zahmetli bir hale gelmektedir. Ayrıca diş hekimliği fakültesi maliyeti yüksek olan bir fakültedir. Bu yüzden okumadan önce birkaç defa düşünülmesi ve iyi bir araştır araştırma yapılması gerekmektedir. İnsanlarla muhatap olunması gerektiği için sevmeyerek icra edilen diş hekimliği mesleği, hastalar için de zor durumlara sebep olabilmektedir.

Diş Hekimliği 4 Yılda Biter Mi?

Hayır, böyle bir şey mümkün değildir. Diş hekimliği eğitiminde üstten ders alma dediğimiz yöntem uygulanamamaktadır. Bu yüzden diş hekimliği fakültesi en az 5 yıl okunan bir fakültedir. Fakülte süresinin 4 yıla düşme imkanı bulunmamaktadır.

Diş Hekimliği Mi Tıp Mı?

Diş hekimliği ve tıp fakültesi puanları birbirine yakın olduğu için ve sağlık grubunda olan iki meslek olduğu için sıklıkla karşılaştırılıyor. Ortak birçok dersi ve konuyu barındıran bu iki fakülte temelde benzeseler de mesleki açıdan birbirlerinden farklı iki daldır. Çalışma koşulları, yapılan tedaviler, mezun olduktan sonra yapılabilecek işler genellikle birbirinden farklıdır. Bu sorunun cevabı aslında tamamen kişisel bir cevaptır.

Mezuniyet sonrası yapacağınız meslek olacağı için en başta çalışma koşullarını gözden geçirmemiz gerekir. Günümüzde tıp, diş hekimliğinden daha yüksek puanla alsa da hastanelerde çalışan tıp hekimleri çalışma ortamlarından maruz kaldıkları şiddetten ve çalışma yoğunluğundan şikayetçilerdir. Tercih döneminde çok dikkat etmesek de bunlar maalesef hayatın gerçekleridir. Bu yüzden iki meslek arasında da tercih yaparken sadece üniversite yıllarına değil aynı zamanda mesleki hayata yönelik araştırmalar da yapılmalı ona göre bireysel bir cevap bulunmalıdır.

Diş Hekimi Nasıl Bir Meslek?

Diş hekimliği fakülte yıllarında kazandırılan el yeteneğine bağlı olan bir meslektir. Diş hekimlerinin çok farklı çalışma alanları olsa da genelde her alanda iş bulma ve çalışma koşullar iyidir. Özel klinik açma, devlet hastanesinde çalışma veya özel polikliniklerde çalışma gibi imkanları vardır. Çalışma saatleri değişkenlik gösterse de gece nöbeti olmayan bir meslektir. İnsanlarla iletişim kurma becerisinin yüksek olması gerekmektedir çünkü diş hekimleri işi gereği insanlarla muhatap olmaktadır. Diş hekimliği mesleği, diş hekimliği fakültesi gibi pahalı bir meslektir. Kullanılan bütün materyaller ithal olduğu için giderler yüksek olmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın