Diş Hekimliğinde Alttan Ders Alma Var Mı? Ya Da Üstten Ders Alma?

Evet, diş hekimliğinde alttan ders alınabilir fakat bunun belli şartları vardır. Dersleri alttan alabilmenin ilk koşulu, derslerin herhangi bir pratik eğitim içermemesi gerekliliğidir. Yani derslerin laboratuvar ve preklinik eğitimleri içermeyen dersler olması gerekmektedir. Eğer pratik eğitimi olan bir dersten kalınırsa öğrenciler sene kaybı yaşamaktadır.

Alttan alınabilen dersler, pratik eğitimi olmayan sadece teorik olarak işlenen derslerdir. Diş hekimliğinde çoğu ders pratik eğitim içerdiği için alttan ders alma olayı çok kısıtlı bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca teorik derslerden sadece bir tanesi alttan alınabilmektedir. İki tane teorik dersten kalınması durumunda yine aynı şekilde sene kaybı olmaktadır. Ayrıca klinik eğitimin başladığı 4 ve 5. sınıflara (bazı okullarda 3. sınıfta) geçerken herhangi bir alttan ders bulunmaması gerekmektedir.

Diş Hekimliği Üstten Ders Alma Var Mı?

Hayır, diş hekimliğinde üstten ders alma yoktur. Alınan dersler belli bir müfredat çerçevesinde yıllara bölünmüştür ve o dersler belirlenen yıllarda alınmak zorundadır. Diş hekimliğinde dersler birbirleri ile çok bağlantılıdır. Bu yüzden müfredat dışı olarak üst dönemlerden ders alınamamaktadır.

Diş Hekimliğinde Bütünleme Sınavı Var Mı?

Evet, diş hekimliğinde bütünleme sınavları bulunmakta. Finallerde üniversiteden üniversiteye değişse de genelde 60 puan barajı bulunmaktadır. Bu barajı aşamayan veya vize- final ortalamalarını 60’ın üzerinde tutamayan öğrenciler; dönemlik dersler için ara tatilde, yıllık dersler içinse yaz döneminde bütünleme sınavlarına girerler.

Diş Hekimliğinde Sınavlar Nasıl Oluyor?

Diş hekimliğinde sınavlar vize, final ve bütünleme şeklinde olmaktadır. Bazı fakültelerde komite şeklinde de olabilmektedir. Fakültelerin kendi kuralları olduğu için bu konuda en doğru bilgi, fakülte sitelerinden edinilebilmektedir. Dönemlik derslerin dönem içerisinde bir tane vizesi, bir tane finali bulunmaktadır. Alınan notların ortalaması barajı geçmiyorsa veya finalden alınan not barajdan düşükse dönem sonunda gerçekleştirilen bütünleme sınavlarına girilmektedir. Yıllık derslerde ise ilk dönem bir tane vize, ikinci dönem bir tane vize ve bir tane de final sınavı yapılmaktadır. Yıllık derslerde de bütünleme sınav sistemi mevcuttur.

Diş Hekimliği Kaç Yıl Sürer?

Diş hekimliği 5 yıllık bir eğitimi kapsamaktadır. İngilizce eğitim veren fakültelerde 5 yıllık eğitim öncesinde 1 yıl İngilizce eğitim verilmektedir. Diş hekimliği fakültesinde sınıf geçme şartları çok zor olduğu için birçok öğrenci sınıf tekrarı yapmak zorunda kalmaktadır.

5/5 - (1 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın