Diyafram Nefesi Nedir? Diyafram Nefesi Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?

Diyafram nefesi, derin ve yavaş nefes alma yöntemine verilen isimdir. Diyafram, karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran yassı kubbe şeklinde olan geniş bir anatomik kastır. Diyaframın yapısı liflidir ve en önemli solunum kasıdır.

Diyaframda nefes alınırken karın dışarı doğru çıkar, nefesi verirken içeri doğru çekilme görülmektedir. Diyaframın özelliği, doğru nefes alımı ile akciğerin potansiyelini artırarak daha fazla oksijen alınmasını sağlamaktır.

Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?

  • Adım 1: İlk olarak diyafram nefesi alma için ağızın kapalı olması gerekmektedir.
  • Adım 2: Dilin ucu ön iki dişin hemen arkasında ve hafif damağa değecek pozisyonda olması gerekmektedir.
  • Adım 3: Burun deliğinden yeterli miktarda nefes alıp verilmesi gerekmektedir.
  • Adım 4: Nefes alımı sırasında karın bölgesi genişlerken, nefes verimi sırasında karın içe doğru çekilmelidir.
  • Adım 5: Nefes verimi sırasında havanın tamamı çıkmalıdır. Ciğerlerde hava kalmadığından emin olunduktan sonra tekrar nefes alınmalıdır.

Not: Bu adımları sabah ve akşam saatlerinde, boş mide ile 5-10 dakika boyunca tekrarlanması gerekmektedir. Ayrıca egzersizi doğru olup olmadığını anlamak için elinizi karnınıza koyun, nefes alıp verimi sırasında karın bölgesi şişip iniyorsa doğru demektir. 

Diyafram Nefesi Ne İşe Yarar?

  • Diyafram, doğru yapıldığında akciğerin potansiyelini yükseltip ciğerlere daha fazla oksijen girmesini sağlamaktadır.
  • Sindirim sisteminin etkili doğru çalışmasında yardımcı olmaktadır.
  • Vakum etkisi yarattığı için lenfi kan dolaşımına çekip lenfatik sistemi canlandırmaktadır. Lenfatik sistem ise, hücreler içinde bulunan sıvının toksik maddelerinin atılmasını arttırmaktadır.
  • Sinir sistemini sakinleştirdiği gibi iyileştirme etkisi bulunmaktadır.

Diyafram Nefesi Kaç Saniye?

40 ile 49 saniye arasında nefesinizi tutabiliyorsanız solunum sistemi normal demektir. Nefesinizi 50 saniye ve üstünde tutuyorsanız durumunuz gayet iyi demektir. 40 saniye altında nefes tutabiliyorsanız solunum yolunda sıkıntı olma ihtimali bulunmaktadır.

Diyafram Nefesi Faydaları Nelerdir?

  • Beyaz saçların azalmasını sağlamaktadır. Zaman içinde saçlara canlı bir görünüm kazandırmaktadır.
  • Kronik kabızlıkta tedavi görevi görmektedir. Diyaframı doğru kullanmak kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Endorfin hormonun salgılanmasını sağlamaktadır.
  • Kilo verilmesinde büyük etken oynamaktadır.
  • Cildin yenilenmesini ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Doğru nefes alımı tekniği ile ölü deri atılır ve cildin alt dokularına oksijenin ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Depresif duyguların azalmasında önemli rol oynamaktadır. Meditasyon tekniklerinde de benzer nefes egzersizleri bulunmaktadır.

Diyafram Nefesi Burundan Mı Alınır?

Diyafram için burundan nefes alını verilmesi gerekmektedir. Ağız kapalı, dil dişe ve üst damağa değecek biçimde rahat olmalıdır. Nefes alımı sırasında karın bölgesi şişiyor, Nefes verimi sırasında ise karın iniyorsa doğru şekilde nefes alınmaktadır.

Diyafram Nefesi Aldığımı Nasıl Anlarım?

Nefes alındığında karın bölgesi şişiyor, nefes verildiğinde karın iniyorsa diyaframdan nefes alınmaktadır. Bunu anlamanın en kolay yolu nefes alıp verirken elinizi karnınıza koymanız gerekmektedir. Yeni egzersiz yapan kişiler, kendilerini kasmadan gevşek bir biçimde ağızlarını kapatıp burundan nefes alıp vermeleri gerekmektedir.

Diyafram Nefesinde Karın Şişer Mi?

Diyaframdan nefes alırken karın bölgesi şişmektedir. Doğru teknik uygulandığını anlamak için buraya bakılması gerekmektedir. Elinizi karın bölgesine koyduğunuzda, nefes alıp verirken karın şişip iniyorsa doğru yöntem kullanıyor demektir. 

Diyafram Tekniği Nedir?

Diyaframdan nefes alırken derin ve yavaş biçimde içine çekilmesi gerekmektedir. Nefesi verirken yavaş biçimde tüm havanın çıkması gerekmektedir. Egzersiz sırasında göğüs kafesi en az miktarda hareket etmesi gerekmektedir.

Diyafram Hasar Görürse Ne Olur?

Diyafram felci ya da yüksekliği olan kişilerde, akciğer ve toraks duvarının uyumsuzluğu nedeniyle solunum bozulmaktadır. Nefes darlığı gibi sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın