Gastronomi Okuyan Ne Olur? Ne İş Yapar? Maaşları?

Gastronomi okuyan öğrenci mezun olduğunda turizm sektöründe ya da restoranlarda aşçı olarak çalışmaktadır. Bunun yanında; mutfak şefi, yöneticilik, tüketim şefi, gıda kontrolcüsü, ARGE ürün geliştirme uzmanı, gurme ve yemek yazarlığı da yapabilmektedir.

Eğer okumak isteyip işin akademisyen yanında kalmak isterse gerekli sınavlara girip üniversite de kalma imkanı da bulunmaktadır. Üniversite zamanında birçok ders aldıkları için meslek alanları oldukça geniştir.

Gastronomi Okuyan Ne İş Yapar?

Gastronomi okuyan kişi aşçılık yapabilmektedir. Fakat aşçılık dışında ARGE ürün geliştirme, restoran yöneticiliği, tüketim şefi, gurme ve yemek yazarlığı yapılmaktadır.  Bunun yanında kişi isterse akademik yönden de kariyer yapabilmektedir. Kişi mutfak içinde ya da mutfak dışında da çalışabilmektedir.

 Aldığı eğitimin dışında katıldığı ya da katılacağı kurslar ile de çalışma alanının sayısını artıma özelliğine sahiptir. Ayrıca kişi kendi işletmesi açıp meslek hayatına oradan da devam edebilir.

Gastronomi Maaşları Ne Kadar?

Gastronomi bölümünden mezun olan kişilerin maaşları çalışacak yere ya da bölgeye göre değişiklik gösterse de genelde başlangıç maaşları 3500TL ile 4500 TL arasında değişmektedir. Bu maaş miktarı sene geçtikçe ya da kademe atladıkça yükselmektedir.

Gastronomiden mezun olan öğrenciler; yemek yazarlığı, yöneticilik, tüketim şefi gibi birçok alanda iş bulma imkanı olsa da genelde en çok para kazandığı alanlardan biri aşçılıktır.

Gastronomi Okuyan İşsiz Kalır Mı?

gastronomi okuyan issiz kalir mi
gastronomi okuyan issiz kalir mi

Gastronomi okuyan kişi, işini seviyorsa işsiz kalmaz. Gastronomi bölümünden mezun olan kişiler genelde aşçı oldukları ve yemek sektörü sürekli devam eden bir bölüm olduğu için işsiz kalma olasılığı çok düşüktür. Fakat mesleğe başlamadan önce yemek yapmaktan zevk alıyor muyum? Yeterince hızlı mıyım? Aynı anda farklı bir iş yaparken diğeri ile ilgilenebilir miyim? Gibi sorulara yanıt verilmesi çok önemlidir.

Bölüme başlandığında staj yerinin iyi olması çok önemlidir. Kötü bir yerde staj yapılırsa meslekten soğuma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca meslekte takım çalışması ve bütünlük sağlamak çok önemlidir.

Aşçılık dışında gastronomi bölümünden birçok meslek bulunmaktadır. Gurmelik ARGE ürün geliştirme, yöneticilik, gurme ve yemek yazarlığı gibi bölümler de bulunmaktadır. Bunun yanında ekstradan kurslara katılıp iş alanı genişletebilir ya da akademisyen olarak iş hayatına edilebilmektedir.

Gastronomi Okuyan Kişiye Ne Denir?

Gastronomi okuyan kişiye eğitimli (yönetici) şef denmektedir. Gastronomi uzmanı; Türk mutfak kültürünün gelişmesini, uluslararası düzeyde tanıtılmasını ve saygınlığını korumasını sağlamaktadır. Ayrıca modern ve klasik pişirme teknikleri ile yiyecek içecek bölümlerinde donanımlı ve gıda hammaddelerinin besin değerini kaybetmeden, sorumluluğu altında olan görevliler ile birlikte yemek pişirme kültür aktivitesini sunabilen kişidir.

Gastronomi Okuyan Öğretmen Olabilir Mi?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ‘’ Gastronomi bölümünden mezun olan kişiler Mart 2019 sözleşmeli öğretmenlik başvurularında, ‘Yiyecek İçecek Hizmetleri’ alanında öğretmenlik başvuru kabul edilecektir.’’ ifadesi kullanıldı. Bunun yanında yüksek lisans yapan ve doktora yapan kişiler üniversitelerde öğretim üyesi olarak öğretmenlik yapabilmektedirler.

Gastronomi Hangi Puan Türü ile Alıyor?

Gastronomi sözel puan türü ile alım yapmaktadır. 2 yıllık aşçılık okumak isteyen kişiler ise YKS’nin ilk oturumu olan TYT başarı puanına dikkat etmesi gerekmektedir.

Gastronomi Ne Bölümü?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları genel olarak aşçılık üzerine kurulmuş bir bölümdür. Bunun içinde; mutfağa, yemeğe, yemek yapmaya ilgi duyanların, mutfak sanatları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin, sanatsal ve bilimsel bir bakış açısı kazanmak isteyenlerin bölümüdür.

Elde edilen eğitimler sayesinde turizme nitelikli çalışan kişi sağlama amaçlanmıştır. Bu bölümde yer edinmek isteyen kişiler yemeğe ve yemek sanatlarına ilgi duyması, eğitim hayatı sırasında yardımcı olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın