CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okumalıyım?
  1. Ana Sayfa
  2. Meslekler

CEO Olmak İçin Hangi Bölüm Okumalıyım?

0

CEO olmak için ne okumak lazım sorusu, iş hayatında yükselmek ve daha iyi bir gelir düzeyine ulaşmak isteyen herkesin aklına gelen sorulardan. CEO olmak için gereken özellikler, işletme, iktisat veya mühendislik bölümlerini bitirmiş olmakla başlıyor ancak bunlarla kalmıyor. CEO olmak için hangi bölüm okunmalı, ve daha sonrasında ne yapılmalı hepsi bu yazımızda.

CEO Nedir? CEO Ne İş Yapar?

CEO kelime anlamı, İngilizce Chief Executive Officer kelimelerinin kısaltmasıdır. CEO nasıl okunur, si-i-o ya da siyo şeklindedir. CEO Türkçe İcra İşleri Başkanı olarak çevrilebilir. CEO nedir kısaca, bir şirketin en üst yöneticisidir ve şirketin genel yönetimi ile ilgili kararlar almak CEO sorumluluğundadır. Şirketin büyümesi ve sektörel durumu ile ilgili stratejik kararlar hep CEO yetkisi dahilindedir. CEO görevleri şirketlerin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, küçük şirketlerde CEO yetkisi daha gündelik sorunlarla ilgilenmeyi de içerir.

CEO Ne Kadar Kazanır? CEO Maaşı

Türkiye’de CEO maaşı 2023 itibarı ile senelik 1 – 1,5 milyon TL olarak değişmektedir. Ancak CEO maaşları sadece aylık yatırılan paradan ibaret olmamaktadır. Ev, araba, kar payı, şirket hissesi gibi birçok ek kalem de, CEO olmanın avantajlarından biri olarak söyleniyor. Başka bir deyişle, Türkiye’de büyük şirketlerde CEO olarak çalışan bir isim, maaşıyla geçim derdine düşmeyecek imkanlara sahiptir. Ancak bu şirketlerde CEO olabilmek için, uluslararası deneyim başta olmak üzere, birçok özellik istenmektedir.

Nasıl CEO Olunur?

CEO olmak için okunması gereken bölümler çok çeşitlidir. Türkiye’de büyük şirketlerde, endüstri mühendisliğinden kimyaya, işletmeden hukuka kadar geniş bir yelpazede CEO çalışmaktadır. CEO olmak için ne okumak gerekir sorusunun yelpazesi bu kadar geniş olduğu için, kariyer planlamasında okul sonrasının önemi daha büyüktür diyebiliriz. Sosyal becerileri yüksek olmak, insanların değerini asgari iletişimle anlayabilmek, şirket stratejilerini belirlerken iktisat tarihinden ve devletlerarası ilişkilerden destek alabilmek için tarih bilmek gibi birçok yan özelliğin oldukça gelişmiş olması gereklidir.

Bunların yanısıra, iyi referanslar, iyi bir kariyer geçmişi de çok önemlidir. En genç CEO’lara baktığımızda kimisi kendi şirketlerini kurup zirveye taşımış (Twitter ve Facebook gibi), kimisi de yetenekleri ve kariyer geçmişleri ile o noktalara seçilmiştir. Kendi şirketinizi kurup CEO’su olmak bir seçenek olmakla birlikte, eğer sektörünüzde başka bir şirkette CEO olmak istiyorsanız, çok iyi bir CV’ye sahip olmanız gerekmektedir. Ek olarak, uluslararası firmalarda çalışma deneyimi ve birden fazla uzmanlık alanı olmak da size artı sağlayacaktır.

CEO olmak için, çalışma hayatınıza başladıktan sonraki 20 yılınızı iyi planlamanız, sabırlı olmanız ve kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Özetle, CEO olmak için eğitim, sabır, iyi bir kariyer planlaması, çok çeşitli alanlarda deneyim ve hepsinden önemlisi biraz da şans gereklidir. Bütün bunlara sahip olduğunuzda, sabırla çalışarak yıllar içinde hedefinize ulaşabilirsiniz.

içeriğimizi oylayın

Yorum Yazın