İktisat Bölümünün Önü Açık Mı? Nerelerde Çalışır?

İktisat bölümü mezunları birçok yerde iş bulma imkanına sahip olduğu için önü açık bir bölüm değerlendirilmektedir. Birçok kişi bu bölüme kayıt olsa da matematik temelli bir bölüm olduğu için okuması zordur.

Üniversite döneminde; iyi çalışıp okunursa, yabancı dil öğrenilirse ve zor derslerin üzerine gidilirse rahat iş imkânı sağlanmaktadır. Aynı bölüm okuyan kişilerden bir özellik olması gerekmektedir. Çok fazla kişi bu bölümü okuduğu için belirleyici bir özellik bulunmalıdır.

İktisat Bölümünün Ataması Var Mı?

2020/1 merkezi atamasında iktisat mezunlarının toplam atama kontenjanı 671’di. Bunların arasından 115 tanesi 4001 koduyla atanan kontenjanlardır. 556 tanesi ise özel bölüm şartıyla ya da benzeri bölüm mezunları ile atanabildiği kontenjanlardır. 2020/1 merkezi ataması puanları incelendiğinde, en düşük puan ile giriş yapan adayın 81,695 puan, en yüksek puan ile atama yapan kişinin 97,554 puan ile atandığı yazmaktadır.

İktisat Mezunları İş Bulur Mu?

İktisat bölümünden mezun olan kişiler devlet dışında da iş bulma imkanı vardır. İktisat bölümünden mezun olanların iş imkanı şu şekildedir;

  • Merkez bankası uzmanlığı
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama uzmanı
  • İdari hakimlik ve kaymakamlık
  • Analiz ve uzman
  • Sayıştay denetçiliği
  • Kontrolörlük ve denetmenlik bölümlerinde çalışma imkanı
  • Değerlendirme uzmanlığı ve mali müşavirlik
  • Bankaların müfettiş ve uzman kadroları
  • Gümrük müfettişi

İktisat Okumak Mantıklı Mı?

İktisat okumak; kişi kendini geliştirirse, yabancı dil eklerse, girişkense ve matematik ile arası iyiyse bu bölümü okumak mantıklı olacaktır. Bunun yanında üniversite tercihi ve stajda çok önemlidir. Yabancı dil eğitimi veren iyi bir okul okumak diğer adayların önüne geçirecektir. Mezun olunduktan sonra iş tecrübesi bulunmayacağı için staj yeri ve tecrübesi büyük önem kazanmaktadır.

İktisat Mezun Sayısı Kaç?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun sayısı ortalama 450 bin civarındadır. Hemen hemen tüm üniversitelerde iktisat bölümü olduğu için sayı her yıl artmaktadır. Bu kadar kişiden sıyrılmak için yabancı dil iyi eğitim gibi belirleyici özelliklerin olması gerekmektedir.

Bunun dışında KPSS ile kamuya giriş yapabilmek için 81 puanın üstünde almak gerekmektedir. KPP ile devlete atanma sayısı ise 600 ile 700 kişi arasında değişiklik göstermektedir. Son yıllarda getirilen 4001 kodu ile mühendis ve diyetisyen gibi kamu yönetimi ile doğrudan alakası bulunmayan, bu yönetmelikte eğitim almamış kişiler de kendileriyle aynı sınava girme hakkına sahip olduğu belirtilmiştir.

İktisat Devlete Atama Sayısı Kaç?

KPSS 2020/1 atama puanına göre kamuya atanacak aday sayısı 671 kişidir. 115 tanesi 4001 kodu ile atanabilen kontenjan sayısıdır. 556 tanesi ise direkt özel bölüm şartı ile iktisat ya da benzeri bölümlerden mezun olan kişilerdir.

 Atama için belirlenen en düşük puan 81,695 iken, en yüksek puan 97,554’dür. En yüksek puan ile atama yapılan kişi, Denizli’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde memur olarak atanmıştır. En düşük puan ile atanan kişi, İstanbul’da Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nda memur olarak görevine yerleştirilmiştir.

İktisat Mı Yoksa İşletme Mi?

İktisat, işletme, maliye gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları KPSS’de aynı sınava girmesine rağmen iktisat okuyan kişilerin bir adım önde olduğu söylenebilmektedir. KPSS’nin en zor bölümlerinden biri olan; uluslararası ekonomi, para banka, makro iktisat, mikro iktisat, Türkiye ekonomisi gibi derslerin bütünü üniversitede detaylı olarak verilmektedir. Böylelikle 30 soruluk iktisat bölümünde avantaj sağlamaktadır.

İşletme mezunları da tamamen dezavantajlı durumda değildir. Genel muhasebe, ortaklıklar muhasebesi, şirketler muhasebesi gibi bölümlerin yer aldığı 30 soruluk KPSS muhasebe testinde avantaj sağlamaktadırlar.

Kısaca her bölümün kendine göre artısı ve eksisi bulunmaktadır. Zorluk yönünden bakmak gerekirse iktisat bölümü işletmeye göre biraz daha zordur. Ayrıca kişi matematikte iyi değilse, sözel yön daha ağırlıklıysa bu bölümler yazılmamalıdır.

İktisat Mı Yoksa Maliye Mi?

Okunan üniversiteye göre değişiklik gösterse de iktisat okumak daha mantıklı olacaktır. KPSS sınavında ve alımlarında daha avantajlı durumdadır. Fakat bölümler birbirine yakın olduğu için büyük bir fark bulunmamaktadır. Bunun dışında iktisat bölümünden mezun olan kişilerin maliyeye göre özel sektörde biraz daha fazla iş imkanı bulunmaktadır. İktisat okuyan kişilerin muhasebe alanı biraz daha geniş olacaktır. Unutmamak gerekir ki referans da belirleyici bir unsurdur.

İktisat Mı Yoksa Ekonomi Mİ?

İktisat ve ekonomi hemen hemen aynı olsa da iyi bir okul, dil eğitimi ve kendini geliştirme ile ekonomi daha iyi olacaktır. Ekonomi bölümünden mezun olan kişilere ‘’Ekonomist’’ unvanı verilmektedir.

 Özel ve kamu kuruluşlarında; insan gücü ve hammadde kaynaklarının kullanımı, üretim ticaret, planlama, bankalar, sigorta şirketleri borsa ve benzeri kurumlarda, araştırma eğitim bölümlerinde, Devlet Planlama Teşkilatı kuruşlarda, uzman ya da yönetici danışman olarak çalışmaktadırlar.

4 yıllık iktisat bölümünden mezun olan kişiler, özel ve kamu kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Uzman yardımcılığı, Kontrolörlük ve denetmenlik, memurluk ve müfettiş yardımcılığı gibi alanlarda iş bulma imkanı bulunmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın