İmanda Kalben Tasdik Etmenin Önemi Nedir?

İmanda kalben tasdik etmenin önemi inanmanın kabulü ile ilgilidir. Kişi kalbi ile iman etmediği sürece, dili ile ne kadar Müslüman olduğunu söylese de iman etmiş olamaz. Burada önemli olan Allah’a kalp ile inanmaktır. Birey Allah’a ve Peygambere kalbi ile kuşku duymadan inanıyorsa o artık gerçek bir mümindir. İman da kalbin tasdiki bu sebepten dolayı oldukça önemlidir.

Kalben Tasdik Etmek Ne Demek?

Kalben tasdik etmek; Allah inancının kulun kalbine yerleşmesi ve kulun kalpten Allah’a bağlanması demektir. İnsan ancak kalbiyle inandığı bir şeyi dili ile samimi bir şekilde ifade eder. Aksi halde dil ile ifade edilen imanın içi boştur. O boşluğu ancak kalp ile inanmak doldurur. Nahl suresi 106. ayette de belirtildiği gibi; “Kim iman ettikten sonra Allah’ı inkâr ederse -kalbi iman ile dolu olduğu hâlde (inkâra) zorlanan başka- fakat kim kalbini kâfirliğe açarsa, işte Allah’ın gazabı bunlaradır; onlar için büyük bir azap vardır.” konumuzu bu bağlam ile değerlendirmek önemlidir. Kalbi ile inanmış birisi baskı veya tehdit altında iken inanmadığını söylese bile yine de mümin sayılır. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere asıl olan kalbin imanı yani samimiyetidir. Samimi olmayan iman ise sadece gösterişten ibarettir ki nitekim Maun suresi 4-6. ayetlerde; “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır.” buyrulmuştur. Burada gösterişten kasıt (namazın ciddiye alınmaması) riyadır. Yani insanlara gösteriş yapma eğilimidir.

içeriğimizi oylayın
Kategoriler Din
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın