Root Atınca Dosyalar Silinir Mi? Root Ne Demek?

Root atınca, telefonunuzun bütün erişim hakları, yönetim izinleri ve gerekli yazılımların kontrolü sizin elinize geçmektedir. Bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Yazılımsal eylemleri gerçekleştirmeden önce hepsini araştırmak ve ona göre root atmak en mantıklısı olacaktır. Dilerseniz şimdi daha derinden incelemeleri gerçekleştirelim.

Root Atmak Ne Demek?

Root atmak, Android cihazlar için bütün yetkinin kullanıcıya verilmesi olarak yorumlanmaktadır. Kullanıcının cep telefonu üzerinde bulunan bütün yetki ve erişim izinleri elde haklarını kapsamaktadır. Bu sayede cihaz Android sistemler üzerinde işletim sistemini şekillendirme imkânını elde etmektedir.

Root Ne İşe Yarar?

Root atmanın faydaları oldukça önemlidir ve bunlara dikkat etmek gerekmektedir. Root atmanın faydalarına baktığımızda;

  • Telefona ya da tablete özelleştirilmiş ROM kullanma imkânına sahipsiniz. Yani Telefonunuza gelen yazılım hoşunuza gitmemişse daha farklı ROM denenebilir.
  • Telefon titreşimi, ekranı, işlemci hızı, gizli dosya yönetimi, ses şiddeti, flaş ışığı yükseltimi, kamera yazılımları gibi yazılımları özelleştirme imkânını mümkün kılmaktadır.
  • Play Store üzerinde bulunan ROM gerektiren işlemlerin kullanımı kolaylaşmaktadır. Fonksiyonlu kullanım imkânı sunmaktadır.
  • Telefonda bulunan ve yüklü gelen uygulamaları silme imkânını size sağlamaktadır. Normalde kullanmadığınız ve silinemeyen o uygulamalardan kurtulmak oldukça güzel bir seçenek olacaktır.

Root Zarar Verir Mi?

Root atmanın zararları da faydaları kadar zararları da bulunmaktadır. Burada ikisini tartıp ona göre değerlendirme yapmak en iyisi olacaktır.

  • En önemli zararı, cihazın orijinalliğinin bozulmasından dolayı birçok servis garanti kapsamından çıkarmaktadır. Bu sebeple herhangi bir şey olduğunda kesinlikle garanti kapsamı bitmeden bu işlemi gerçekleştirmeyin. Fakat un-root denilen yöntemi denerseniz telefon eski haline dönecek ve kimse root işlemini anlamayacaktır.
  • Deneyimsiz ve dikkatsiz bir servisin ya da telefoncunun elinde telefona büyük bir zarar getirebilir. Bu yüzden her yerde root işlemini gerçekleştirmeye çalışmayın.
  • Root edilmiş yazılım genel kapsamda Türkiye’de yasak değildir. Fakat başka ülkelerde bu işlemin yasak olma ihtimali bulunmaktadır.
  • Root yazılımları otomatik olarak yüklenmeyebilir. Bu yüzden manuel olarak sizin indirip kurmanız gerekebilir.

Root İşlemi Garantiyi Bozar Mı?

Root atma işlemi ile birlikte telefonunuzda bulunan bazı özellikler değişime uğrayabilmektedir. Böylece orijinalliği bozulmaktadır. Aynı zamanda garantiye verildiğinde yetkili servisin kolayca root atılan telefonu anladığı bilinmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde garantisi bitmeden bir telefona root atmak mantıklı sonuçlar doğurmayacaktır.

Garanti süresi dolduktan sonra root işleminin gerçekleştirilmesi daha iyi bir seçenektir. Aksi takdirde telefonun ya da tabletin garanti kapsamının dışına çıkması gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Buna dikkat etmek gerekir.

Telefonun Root Olması Ne Demek?

Telefonda root olması demek, telefonun bütün kontrollerini sizin almanız ve istediğiniz gibi yönlendirmeniz anlamına gelmektedir. Faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Hatta en büyük zararın garanti kapsamı için olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın