Şerife Bacı: Cephane Taşırken 21 Yaşında Hayatını Feda Eden Kadın

Şerife Bacı, milli mücadelenin kadın kahramanlarından biridir. Kastamonulu olan şehit Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı döneminde kadın kahramanlarımız arasında en çok bilinenlerdendir. Kucağında çocuğu ile mermi taşırken şehit olduğu bilinmektedir. Türk kadınının zor durumlarda gösterdiği olağanüstü kahramanlığın simgelerinden olan Şerife Bacı’nın yaşam öyküsü aşağıdaki gibidir:

Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı’nda Neler Yaptı?

Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’da bulunan cephaneliklerin Ankara’ya taşınmasına yardım etmiştir. 1921 yılında cephanelikleri taşırken aralık ayında çetin kış şartları nedeniyle yolda şehit olmuştur.

Zorlu hava şartlarına rağmen İnebolu’dan milli mücadele merkezlerine gidecek mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit düşmüştür. Kastamonu Seydiler’de hayatını sürdüren Şerife Bacı günümüzde Seydiler’in simgesi haline gelmiştir.

Şerife Bacı Hangi Cephede Savaştı?

Şerife Bacı Kurtuluş savaşı sırasında herhangi bir cephede savaşmamıştır. Savaşın zorlu döneminde ordunun cephaneye ihtiyaç duyması ile birlikte sırtında çocuğu önünde kağnısı Milli Mücadele’ye katılmıştır. Kastamonu’dan Ankara’ya yetiştirilmek üzere cephane taşırken hayatını kaybetmiştir.

şerife bacı 1921 yılının kışında cephanelerin zarar görmemesi için üzerindeki kazağı çıkararak cephaneleri ısıtmıştır. Aynı zamanda yanında bulunan küçük bebeğinin üzerine doğru kapanarak onu da donmaktan kurtarmaya çalışmıştır.

Şerife Bacı Hayatı

Şerife Bacı 1900 yılında Kastamonu’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta evlenmiş ve 19-20 yaşlarında çocuğu olmuştur. 1921 yılında Kurtuluş Savaşının başlaması ile birlikte savaşta milli mücadelenin bir parçası olmuştur.

Cephaneliklerin taşınması gerekliliği ile birlikte ülkedeki tüm erkeklerin savaş için toplanmış bulunması savaş nakil sürecini sekteye uğratmıştır. Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılması gereken cephaneliklerin taşınması için baş tutmuştur. 1921 yılının aralık ayında bebeği ile birlikte cephanelikleri sırtlanarak yola çıkmıştır. Yolculuk sırasında zorlu hava şartları nedeni ile donarak şehit olmuştur. Bugün şehit şerife bacı ismi, birçok anıt ve kurumda yaşatılmaktadır.

Şerife Bacı ile İlgili Bilgiler

Şerife Bacı Türk milletinin Kurtuluş Savaşında tüm fertleri ile milli mücadele verdiğinin en büyük kanıtlarından biridir. Şerife Bacı gibi zorunluluğu olmamasına rağmen milli mücadele için şehit olmuş birçok kadın kahramanımız vardır.

Günümüzde Şerife Bacı adına Seydiler Belediye binası önünde rölyef bulunmaktadır. Milli mücadele kahramanımızın adı birçok kurumda yaşatılmaya devam etmektedir. Kastamonu’da onun adına “Şerife Bacı Devlet Hastanesi”, “Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi” gibi kurumlar bulunmaktadır. Şerife Bacı’nın adı, Kastamonu ve İnebolu’da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını temsil etmektedir.

Şerife Bacı Kaç Yaşında Öldü?

Şerife Bacı 1900 yılı ile 1921 yılları arasında hayatını sürdürmüş genç şehitlerimizden biridir. 21 yaşında şehit olan Şerife Bacı ölmeden önce yavrusunun üzerine kapanmış ve kazağını çıkararak Kastamonu Kışlası önündeki cephanenin üzerine örtmüştür. 20 li yaşlarda bu büyük fedakarlığı yapan Şerife Bacı ve diğer Milli Mücadele şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

Şerife Bacının Mezarı Nerededir?

Şerife Bacı cephane taşırken yolculuk sırasında şehit olmuştur. Mezarının tam olarak nerede olduğu bilinmemektedir. Bununla birlikte Şerife Bacı için temsili olarak Kastamonu Seydiler köyünde bir mezar yaptırılmıştır.

Seydiler Belediyesi, 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılında belediye binasının önüne onun rölyefini yaptırmıştır.

Dış Bağlantı: https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-94814/sehit-serife-baci.html

Şerife Bacı Anıtı Nerededir?

Şerife Bacı Anıtı, İnebolu sahilinde bir parkın içerisinde bulunmaktadır. 2001 yılında Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından yaptırılan bu anıt, Şehit Şerife Bacı’nın ve diğer İstiklal Savaşı şehitlerinin anısına dikilmiştir. Anıtın açılışını Atilla Ateş ve Aytaç Yalman birlikte gerçekleştirmiştir.

Anıtın plaketinde “Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı’nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001” yazmaktadır.

serife baci aniti
serife baci aniti

Şerife Bacı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Şerife Bacı hakkında sık sorulan soruların her biri kahramanlığı ile ilgilidir. Evladıyla birlikte vatan mücadelesi veren kahraman Türk kadınlarından biri olan Şerife Bacı hakkında yapılan araştırmalarda sorulan bazı sorular aşağıdaki gibidir.

  • Bebeği ile İnebolu’dan Ankara’ya mermi taşırken şehit olan Milli mücadele kahramanı kimdir?
  • Kurtuluş savaşı yıllarında Kastamonu’ya cephane taşırken çocuğu ve silahlar için kendini feda eden kadın kahramanımız kimdir?
  • Vatan için canını feda eden çocuğunun canını tehlikeye atan kahraman Türk kadını kimdir?
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın