Süper Amoled Ekran Nedir? Süper Amoled Mi Yoksa Diğerleri Mi?

Süper amoled ekran tanımı itibariyle süper aktif matrisk organik ışık yayan diyot ekran anlamı taşımaktadır. Esasında ise pazarlama terimi olarak da bilinmektedir. Farklı elektronik cihazlarda ekranın gelişmiş özelliklerine vurgu yapmak için kullanılmaktadır. Amoled ekranlar akıllı saat, telefonlar, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi farklı cihazlarda tercih edilmektedir.

Amoled teknolojisi temelde OLED teknolojisine dayanmaktadır. Ancak OLED’den daha gelişmiş özellikler taşır. Hızlı tepki süresine sahip olması ve düşük güç tüketimi ile birlikte sıklıkla günümüz cihazlarında kullanılmaktadır. Amoled ekranlarda her piksel ayrı olarak aydınlatılır. Fakat diğer ekran türlerinde bulunan arka ışık ihtiyacı da olmaz. Bu durum da renklerin daha canlı şekilde görünmesine yol açmaktadır.

Süper Amoled mi LCD mi?

Süper Amoled mi LCD mi sorusu çeşitli cihazların alınmasında merak edilebilir. Amoled ekranlar her bir pikselin ayrı şekilde aydınlatılması ile görüntü sağlamaktadır. Süper Amoled, arttırılmış parlaklık taşıdığı için canlı görüntü vermektedir. LCD’de ise görüntü soğuktur ancak daha gerçekçi görünmektedir.

Güç tüketimi konusunda da süper Amoled ile LCD arasında fark bulunur. Genel olarak cihazların en çok şarjını tüketen ekrandır. LCD cihazlarda ekranın arka aydınlatması, başka bir deyişle piksellerin ışımasını sağlamakta olan ışıklar daimi olarak açıktır. Bu durum da şarjın çabuk bitmesine yol açar. Süper Amoled ekranlarda ise siyah bölgeler aydınlatılmamaktadır, siyah kalması gereken piksellerin arkasındaki aydınlatmayı kapatmaktadır. Bu durum da Süper Amoled ekranların daha düşük enerji tüketimine yol açar.

İlgili içerik: Televizyon Ölçüleri | Kaç İnç Kaç Cm? TV Ekran Boyutları

Süper Amoled mi OLED mi?

Süper Amoled mi OLED mi sorusu farklı açılardan ele alınmaktadır. Sunulan görüntü kalitesi açısından OLED ekran öne çıkmaktadır. OLED, pikselleri bütünlüklü şekilde sunmaktadır. OLED ekranda görüntü üzerinde kontrol sahibi olmak mümkündür. Ancak Süper Amoled ekranlar da yakın görüntü sunması açısından başarılıdır.

Süper Amoled ekranlar hızlı şekilde yenileme yapar. Fakat yenilemenin hızlı olması fazladan enerji tüketimine yol açmaktadır. OLED ekranlar tek bir panel üzerinden ışığı dağıttıkları için enerji tüketimi düşük olmaktadır.

IPS LCD Ekran mı AMOLED Ekran mı?

IPS LCD ekran mı Amoled ekran mı sorusuna yanıt olarak güç tüketimi açısından Amoled ekranın daha tasarruflu olduğu yanıtı verilebilir. IPS LCD, en az yüzde 5 daha fazla enerji tüketmektedir. Renk açısından da Süper Amoled ekranlar daha canlı görüntüler sunar. IPS LCD ise daha doğal renk için tercih edilebilir.

AMOLED Ekran Çabuk Kırılır mı?

Amoled ekran yapısından dolayı kolay kırılabilen bir yapıya sahiptir. Özellikle LCD ekranlara göre Amoled yapıda olan ekranların kırılma direnci daha düşüktür. Bu yüzden dikkatli kullanılması gerekir.

Süper Amoled Ekran ile TFT Arasındaki Fark

Süper Amoled ekran ile TFT arasındaki fark renkler konusunda kendisini gösterir. Kendi ışığını üreten Amoled ekranlar, TFT’ye kıyasla daha canlı görüntü sunar. Aynı zamanda enerji tüketiminde de avantajlı durumdadır.

Süper Amoled Ekran Ömrü

Süper Amoled ekran ömrü kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte oldukça uzun ömürlüdür. Aynı zamanda LCD ekranlara göre de daha uzun süre canlı renk dağılımı sağlamaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın