Takıntı Hastalığı (Obsesif Kompulsif Bozukluk ) Nedir? Nasıl Geçer?

Takıntı hastalığı, sürekli tekrar eden düşüncelerin kişiyi gündelik hayattan soyutlamasıdır. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da adlandırılan bu durum kişiyi oldukça rahatsız eder ve kişi yapması gereken işlere odaklanamaz. Hatta takıntıları sebebiyle bireylerin sorumluluklarını dahi yerine getiremediği durumlar bile olmaktadır. Bunun tedavisi için bir psikologdan randevu alarak danışmanlık sürecinden geçmek gerekir.

Takıntı hastalığı Neden Olur?

Takıntı hastalığının nedeni, tek bir tane olmamakla birlikte birçok travmatik etkeni olabilir. Bunun yanında biyolojik sebepler de bu rahatsızlığı aktarım yolu ile ortaya çıkarabilmektedir. Kişi ağır bir kayıp yaşadıysa, tacize uğradıysa veya yaşamında değişiklik olduysa, kırılgan ve kaygılı bir yapısı varsa obsesif durum oluşabilir. Tüm bunların net olarak anlaşılması için bu konuda sorun yaşayan bireylerin bir psikoloğa gitmesi gerekmektedir.

Obsesif bozukluk, bir kişilik bozukluğu değildir. Yani, Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu ile karşılaştırılmamalıdır.

Takıntı Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Takıntı Hastalığı Tedavisi Var mı?

Takıntı hastalığı tedavisi, eğer kişi sosyal yaşamında gündelik işlerini sırf takıntıları dolayısı ile aksatıyorsa derhal bir psikoloğa görünmelidir. Psikolog ile birlikte seans yaptıktan ve tüm belirtiler üzerine konuşulduktan sonra eğer terapist gerekli görürse psikiyatriye yönlendirebilir. Böylelikle birey ilaç tedavisine başlayabilir ve bir süre durumunu kontrol altına almaya yönlendirilebilir. Bu sayede daha hafif hastalarda tedavi terapiler ve ağır olanlarda ilaç tedavisi yapılır.

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Takıntı hastalığı tam olarak nasıl geçer dendiği zaman bu durum hastalığı yaşayan bireyin durumuna bağlıdır. Kimisi çok hafif belirtiler gösterirken, kimisi gündelik hayatta iş yapamaz ve çalışamaz hale gelir. Bunun için önce bir psikologdan randevu almak ve gidip görüşmek gerekir. Eğer durumun ağır olduğuna ve seansların işe yaramayacağına karar verilirse, kişi psikiyatriste yönlendirilir. Bu sayede, ilaç tedavisi ile hastalığın semptomlarında hafifleme görülür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilmezse, bu durumu yaşayan kişilerin takıntıları onları esir alır ve hayatlarını hiç yaşayamaz hale gelirler. Toplumdan soyutlanırlar ve belki dışarı bile çıkamayacak hale gelirler. Bunun için kişide bulunan takıntının ne tür bir göstergesi olduğu tespit edilmeli ve ilk ne zaman, neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Böylelikle hem bundan mustarip bireyler hem de yakın çevrelerinin zarar görmemesi için muhakkak tedavi olunmalıdır.

Takıntı Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Takıntı hastalığına bakan bölüm, psikiyatridir. Bunun dışında daha hafif takıntıları olan hastalarda psikoterapi uygulanabilir. Bu konuda problem yaşayan kişilerin önce bir psikoloğa gitmesi ve semptomlarının derecesine göre bir psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi gerekir. Kişi, doktorunun tavsiyesi ile belirli ilaçlar kullanarak hastalığın seyrinin hafiflemesini sağlar. Böylelikle hastanın ve hasta yakınlarının hayatı biraz daha kolaylaşmış olur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Merak Edilenler

Takıntı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Takıntı hastalığı belirtileri, kişiye göre oldukça değişkenlik göstermektedir. Herkesin yaşadığı obsesif kompulsif bozukluk aynı göstergeleri vermemektedir. Örneğin kimisi kirlenmekten korkarken, kimisi dışarı çıkmaktan korkmaktadır. Bazen bireyler toplum içinde konuşmaktan aşırı kaygı duyabilir veya günah işlemekten dolayı sürekli kendini bastırma davranışında bulunabilir. Bunların hepsi bir kaygının ürünü olduğu için çok kapsamlı incelenmelidir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  • Kirlenmekten korkmak.
  • Düzenli ve simetrik olmaya takmak.
  • Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşünceler.
  • Başkalarının dokunduğu şeylere dokunamamak.
  • Nesneler düzenli olmadığı zaman aşırı stres.
  • El sıkışmaktan rahatsız olmak.
  • Devamlı el yıkamak.
  • Aşırı temizliğe takmak.
  • Mikroplardan ve bakterilerden korkmak.
  • Sürekli duş almak.
  • Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duymak (aşırı kontrolcü olma).
  • Sürekli bir şeyleri saymak.
  • Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları sürekli kontrol etmek.
  • Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı sürekli kontrol etmek.
  • Belirli kalıpların dışına çıkamamak.
  • Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içsel olarak sürekli tekrarlamak.

Görüldüğü gibi takıntı hastalığının belirtileri çok yönlü ve değişkendir. Birey bazen suç işlemekten ve bir suçlu profiline bürünmekten aşırı derecede kaygı duymakta ve tüm uykuları bu düşünce yüzünden kaçabilmektedir. Bazen tüm bu düşünceler, kendini gerçekleştiren kehanet misali gerçekleşebilir ve o zaman takıntılar daha da büyür. Tedavi olmak bu sorunu yaşayan kişiyi ve sevdiklerini bir nebze olsun rahatlatıcıdır. Takıntı hastalığı yaşayan kişiler kendilerini suçlu ve yalnız hissetmemeli, bunun için sosyal çevrelerinden destek görmeleri gerekmektedir.

Takıntı Hastalığına Ne İyi Gelir?

Takıntı hastalığına iyi gelen şeyler, daha çok sosyal destek ve grup terapisi olabilmektedir. Bazen hastalığı daha hafif seyreden kişilerin grupla bir araya gelip herkesin takıntıları hakkında konuşması, kişiyi yalnızlık ve çaresizlik duygusundan çıkarır. Bu sayede herkes aslında diğerlerinin de sorunları olduğunu görüp kendi durumlarını kafalarında normalleştirebilirler.

Bu tip durumların en büyük şifası ötekiler ile girilen ilişkilerin sağlıklı ve dengeli olmasında yatar. Bazen en büyük psikolog, sosyal çevreden görülen destek ve kişilerin yakınları tarafından anlaşılmasıdır. Bunun haricinde ağır durumlarda muhakkak psikiyatriye gidilip gereken anektodlar neyse onu uygulamak takıntıya iyi gelir.

Takıntı Hastalığı Adı Tam Olarak Nedir?

Takıntı hastalığının tam adı Obsesif Kompulsif Bozukluk olarak bilinmektedir. Psikoloji literatüründe bu isimle bilinmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın