Takriri Sünnet Nedir? Takriri Sünnet Örnekleri

Takriri sünnet, İslam dinine göre gelmiş en son peygamber olan Hz. Muhammed’in (S.A.V) karşı çıkmadığı ya da susarak onay vermiş olduğu fiilleri kapsar. Sünnet takrir-i Kur’an-ı Kerimde haram olarak belirtilmeyen her şeyin helal olması gibi Hz. Muhammed’in (S.A.V) karşı çıkmadığı her şey de doğru olarak ve usulüne uygun olarak kabul edilen filler olarak karşımıza çıkar.

Takriri Sünnet Örnekleri​

  • Caminin içerisinde yaşları küçük olan üç çocuk oyun oynuyordu. Çocukları görmüş olan Hz. Muhammed (S.A.V) ise hiçbir şey demeden namaz kılmaya başlayıp namazını bitirdi.
  • Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), temiz su bulamadıkları için teyemmüm abdesti alan sahabelere denk gelip onları görmesi ve onlara susarak onay vermesi
  • Bir gün Hz. Muhammed kabir başında ağlayan bir kadına rastlayarak ona: ‘’Allahtan kor ve sabret’’ öğüdünü verir. Kadın Hz. Muhammed’i (S.A.V) tanımayarak ona şu şekilde yanıt verir; ‘’Benim başıma gelen, senin başına gelmediği için beni anlayamazsın’’ şeklinde cümle kurar. Daha sonra o mezarın başında yanına gelen kişinin Allah’ın (C.C) elçisi olan Hz. Muhammed (S.A.V) olduğunu öğrenen kadın Hz. Muhammed’in (S.A.V) evine giderek ondan özür diler. Bunun üzerine Hz. Muhammed (S.A.V) şu şekilde buyurur: ‘’Asıl sabır, olay ile ilk karşılaşıldığı an kişinin göstermiş olduğu sabırdır.’’ Bunun üzerine kadın ve diğer Müslümanlar bu öğüt olan Hz. Muhammed’in (S.A.V) öğüdünü hayatlarına katmış bulunurlar.

İlgili İçerik: Peygamber Efendimiz Kaç Kere ve Hangi Yıllarda Umre Yapmıştır?

Kavli Sünnet Nedir?​

Kavli sünnet, İslam dinine göre yani Müslümanlara göre son peygamber görevi verilmiş olan Hz. Muhammed’in itikat, ibadet ve imanın şartları gibi temel konularda söylemiş olduğu, kurmuş olduğu cümlelere ifade eden kavramdır. Söz konusu sünnet çeşidimiz de diğer sünnet şekilleri gibi farz olmayan bir sünnet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fiili Sünnet Nedir?​

Fiili sünnet, İslam’a göre Allah’ın son elçisi olunan ve Müslümanlar tarafından bu şekilde kabul edilmiş olan Hz. Muhammed’in fiilen yaptıkları ve gelenek haline getirdiği davranışları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani Hz. Muhammed’in gelenek haline getirdiği ve bizlerin örnek alıp yaşatması gereken davranışlar şeklinde de açıklayabiliriz.

İlişkili içerikler:

içeriğimizi oylayın
Kategoriler Din
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın