Tanık Gösterme Nedir? Tanık Gösterme Örnekleri | Konu Anlatımı

Tanık gösterme, bir fikrin ya da düşüncenin daha iyi anlaşılır bir hale getirmek ve inandırıcılığı arttırmak amacıyla kullanılmaktadır. Burada temel amaç söyleyen kişinin sözünün desteklenmesi ve daha inandırıcı hale gelmesidir. Bir yazar ortaya koyduğu düşünceyi kanıtlamak amacıyla o konu hakkında uzman bir kişinin sözünü belirterek tanık gösterebilir.

Burada herhangi bir kişinin bir konu ile alakalı yüzü ya da görüşü ile paragraf desteklenmektedir. Örneklendirme ise tanık gösterme ile en çok karıştırılan paragraf anlatım biçimidir. Dilerseniz önce tanık gösterme örneklerini ve daha sonra örneklemeden farkını birlikte inceleyelim.

Tanık Gösterme Örnekleri

Bilim ile alakalı bir yazıda Einstein’ın görüşünden yararlanmak istenildiğinde “iki şey sonsuzdur: insanoğlunun aptallığı ve evren. Fakat ikincisinden emin değilim.” gibi bir cümle ile hem insanlara yönelik bir eleştiri getirilebilir hem de evrenin sonsuzluğuna ya da nerede son bulacağına ilgili ipuçları yakalanabilir.

Barış’ı savunan içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ” Yurtta sulh cihanda sulh” sözünden olarak destekleyici ifadeler ile tanık gösterme yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu cümleyi Atatürk Yurtta sulh cihanda sulh diyerek bize Barış’ın önemini vurgulamıştır şeklinde cümle içinde de tırnak işareti olmadan kullanmak mümkündür.

Yukarıdaki örneklerde de Görüldüğü üzere tanık gösterme herhangi bir cümleyi ya da düşünceyi olduğu gibi aktarmamız fikir üzerinde değişiklik yapmadan yazıya geçirmemiz söz konusudur. Ancak örneklemede durum farklıdır örneklemeler de biz örnekler sunarak anlatılan kavramı pekiştirir ya da onu örneklendirir.

Tanık Göstermede Kişi Olmak Zorunda Mı?

Paragrafta tanık gösterme de kişi olmak zorunda değildir ancak herhangi bir kişinin konu ile alakalı bir sözünün olması ve o sözün paragrafın içerisinde geçen ifadeleri desteklemesi gerekmektedir. Burada herhangi bir kişinin herhangi bir sözü, fikri, düşüncesi önemlidir. İlla sözü söyleyen kişi ya da kişilerin paragraf içerisinde belirtilmesi gerekmemektedir.

Tanık gösterme açısından önemli olan sadece alınan alıntının net ve açık bir şekilde karşı tarafa aktarılmasıdır. Bu aktarım gerçekleştiğinde Tanık göstermede olabildiğince net bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Fakat kendi sözünüzü bir paragrafta göstermek istiyorsanız tırnak işareti kullanarak hareket etmeniz ve sözün size ait olduğunu söyleyerek paragrafı desteklemeniz gerekmektedir.

Tanık Gösterme Ve Örneklendirme Farkı?

Tanık gösterme ve örnekleme farkı şu şekilde açıklanabilir; Tanık göstermede herhangi bir kişinin; sözü, fikri, düşüncesi çok açık bir şekilde net olarak paragrafın içine yansımaktadır. Bir kişinin sözünden bahsederek paragrafın geneli desteklenmektedir. Aynı zamanda konunun ve ana fikrin desteklenmesi de mümkündür.

Örneklemede böyle bir durum söz konusu değildir. Paragrafta ya da cümlede bahsedilen herhangi bir konunun ya da herhangi bir şeyin örnek vererek açıklaması yapılmaktadır. Örnekleme sıralı cümle ile ya da kelimelerle olabildiği gibi tek başına cümle içerisinde de yapılabilmektedir. Burada önemli olan desteklenen şeyin herhangi bir örnekle tasvir edilmesidir ya da örneğin desteklenen şeyi açıklamasıdır.

Tanık Gösterme Nasıl Anlaşılır?

 Tanık gösterme anlatım biçimi anlaşılması için paragraf içerisinde herhangi bir kişinin sözünün bulunup bulunmadığına bakılması gerekmektedir. Eğer bir kişinin düşüncesi ya da sözü paragraf içerisinde bulunuyorsa ve paragrafın genelini destekliyorsa tanık gösterme anlatım biçimi kullanılmıştır. Tırnak işareti ile kullanılabildiği gibi aynı zamanda içerisinde herhangi bir cümleyi imiş gibi de kullanılabilmektedir.

Tanık Gösterme Ve Alıntı Yapma Arasındaki Fark Nedir?

Alıntı yapmak, herhangi bir yazının bir kısmı ya da yazının herhangi bir parçasını almak olarak ifade edilmektedir. Burada yapılan alıntı sadece paragrafı destekler ve bir fikri ya da düşünceyi desteklememektedir. Ancak tanık gösterme de ya da yazarın öncesi ya da onunla aynı fikirde olan insanların içerisinde kullanılması anlamına gelmektedir.

Tanık Göstermede Dolaylı Anlatım Olur Mu?

Tanık gösterme bir dolaylı anlatım değildir. Tanık gösterme dolaylı anlatımını aksine Fikri söyleyen kişinin direkt olarak söylediği cümleleri belirterek fikrin ne olduğunu söyleyen kişinin ağzından bize belirtmektedir. Dolaylı anlatımlı ise böyle bir durum söz konusu değildir. Dolaylı anlatımda paragrafın yazarı fikrin ya da düşüncenin içerisine kendi yorumunu katmaktadır.

Tanık Gösterme Tırnak İçinde Olmak Zorunda Mı?

Tanık gösterme tırnak içinde olmak zorunda değildir. Herhangi bir cümle gibi paragrafın içerisinde de geçmesi mümkündür. Ancak genel olarak ÖSYM içerisinde belirterek Tanık göstermeye buldurma dibi bir bulunmaktadır.

Özellikle soruları okumadan yapmak istiyorsanız elma olup olmadığını bulmak için paragrafımı geneline bakmanız ve paragrafın genelinde herhangi bir kişinin tırnak içerisinde ya da cümle içerisinde bir sözünden direkt olarak bahsediliyorsa ve bu söz, herhangi bir yazarın fikrini ve düşüncesini temsil ediyor satılık göstermeyi bulmanız çok daha kolay olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın