Uydusu Olmayan Gegezenler Hangileridir? Uydular Ne İşe Yarar?

Doğal uydusu olmayan gezegenler; Merkür ve Venüs’tür. Güneş Sistemi’ndeki 8 gezegen arasında, sadece bu 2 gezegenin doğal uydusu bulunmuyor.

Merkür ve Venüs, ayrıca sırasıyla Güneş’e en yakın iki gezegendir. Bu gezegenler aynı zamanda, ayı olmayan gezegenler olarak da bilinir.

Gezegenlerin Uyduları Ne İşe Yarar?

Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin uyduları, o gezegenlerin etrafında belirli bir yörüngede dolanan ve doğal yollarla oluşmuş gök cisimleridir. Doğal uydular, birden fazla yolla oluşmuş olabilir:

  1. Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında, gezegenler oluştuktan sonra etraflarında kalan maddenin yörüngelerinde dönerken yoğunlaşarak küresel bir hal alması sonucu,
  2. Uzay boşluğunda dolanan gök cisimlerinin, yakınından geçtiği gezegenin çekim kuvveti ile yörüngesine girmesi,
  3. Gezegene büyük bir gök cisminin çarpması sonucu ondan koparak yörüngesinde dönmeye başlaması ve zaman içinde küresel bir forma bürünmesi.

Merkür uydusu olmayan kayasal bir gezegen olarak bilinmektedir. Venüs de, benzer şekilde kayasal bir gezegendir ve uydusu yoktur. Bunun dışında, gezegenlikten çıkarılan Pluton dahil olmak üzere, tüm Güneş Sistemi gezegenlerinin en az bir uydusu bulunmaktadır.

Uydusu ve Halkası Olmayan Gezegenler

Bu sorunun cevabı da, Merkür ve Venüs şeklindedir çünkü Dünya ve Mars’ın halkası olmamasına rağmen, uyduları bulunmaktadır. Dünyamızın uydusu Ay ve Mars’ın uyduları da Phobos ve Deimos isimli küçük gök cisimleridir.

En Fazla Uyduya Sahip Olan Gezegen

Satürn, 82 uydu ile Güneş Sistemi’nde en fazla uyduya sahip olan gezegen olarak bilinmektedir. Satürn’ü 79 uyduyla Jüpiter izler. Bu iki gezegenin bu kadar çok uyduya sahip olmasının nedeni, Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni olmalarıdır. Böylece, uzay boşluğundaki birçok gök cismini kendilerine çekerek yörüngelerine yerleştirmişlerdir. Hatta uydularından bazıları o kadar büyüktür ki, uydusu olmayan gezegenler arasındaki Merkür’den daha büyüktürler.

Jüpiter Uyduları

Gezegenlerin uyduları ve uydusu olmayan gezegenler hakkında bilgi edindikten sonra, sınavlarda ve bulmacalarda çıkan Jüpiter’in uydularına da değinelim. Jüpiter’in en büyük 4 uydusu, 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildiler. O uydular, şunlardır:

  • Io
  • Europa
  • Ganymede
  • Callisto

Bu uyduların arasından Ganymede, çap olarak uydusu olmayan gezegenlerden biri olan Merkür’den daha büyüktür.

jupiter uydulari
jupiter uydulari

Satürn’ün Uyduları

Satürn’ün uydularından bahsederken, Satürn’ün en büyük uydusunun adı nedir sorusuyla sıkça karşılaşırız. Bu sorunun cevabı, Titan’dır. Güneş Sistemi’nin Ganymede’den sonra en büyük ikinci uydusu olan Titan’ın kendine ait bir atmosferi vardır.

Satürn’ün ayrıca Enceladus, Tethys, Rhea ve Iapetus isimli başka büyük uyduları da vardır.


Güneş Sistemimizde uydusu olmayan gezegenler hangileridir sorusunu cevapladık. Siz de Güneş Sistemi ile ilgili sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilir, düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın