Askeri Deha Ne Demek? Askeri Deha Komutanlar

Askeri deha, tanımı itibariyle tarihte önemli roller oynamış komutanlara denilmektedir. Bilgi ve zekasını, askeri becerilerde kullanılan askeri dehalar tarihin dönüm noktalarını oluşturmuştur. Aldıkları kararlar ile geniş kesimleri etkileyen askeri dehalar bu sayede ölümsüz olmuştur. Askeri dehalar savaştaki başarılarının yanında aldıkları politik kararlar da etkilidir.

Askeri Deha Komutanlar Hangileri?

Askeri deha komutanları tarihte bilgi ve zekaları ile öne çıkan isimlerdir. Bu isimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Büyük İskender; MÖ 356 ile 323 yılları arasında yaşamış olan Büyük İskender neredeyse tüm kültürler tarafından deha kabul edilen bir komutandır. Özellikle büyük imparatorluğu sayesinde tarihe geçmiş, aldığı ülkeler ile pek çok kültürde iz bırakmıştır.
  • George Washington; ABD’nin kuruluşu açısından çok önemli bir isim olan Washington, İngiliz ve Fransızlara karşı verdiği başarılı savaşlar ile ABD’nin bağımsızlığını kazanmasını sağlamıştır.
  • Fatih Sultan Mehmet; Bizans’a karşı yaptığı seferler ile birlikte büyük bir imparatorluğun sonunu getirerek kendi imparatorluğunu kuran Fatih Sultan Mehmet özellikle İstanbul’un alınışı sırasında yaptığı hamleler ile birlikte komutanlık dehasını göstermiştir.
  • Mustafa Kemal Atatürk; savaş alanında ve siyasi alanda aldığı kararlar ile yeni bir ulusun doğmasını sağlayan Atatürk, askeri başarıları ile tüm dünya tarafından kabul edilen bir dehadır.

Atatürk Askeri Deha Mı?

Atatürk askeri dehadır ve bunu katılmış olduğu savaşlarda göstermiştir. Atatürk, genç yaşlardan itibaren askerlik üzerine fikirler geliştirmiş, tarihteki ünlü komutanları her zaman incelemiş ve çağın gerekliliklerine de uygun olarak stratejiler geliştirmiştir. Aldığı kararlar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlamıştır.

İlginizi Çekebilir: Nutuk’ta Nelerden Bahsediliyor?

Atatürk’ün Askeri Dehası Kısaca Anlatım

Atatürk’ün askeri dehası henüz subay okuldayken kendisini göstermiştir. Sınıfında parlak bir öğrenci olan Mustafa Kemal, Osmanlı devletinin içine düştüğü zor durumu askeri alandaki yetersizliğe bağlamıştır. Modern anlamda bir ordu kurulmadıkça Batı ordularına karşı mücadele vermenin güç olduğunu fark eden Mustafa Kemal, bu konuda çalışmalar yapmıştır. Milli Mücadele döneminde Baş Komutan olunca Mustafa Kemal orduları temkinli ve en az kayıp olacak şekilde hareket ettirmiştir. Özellikle ordunun kısıtlı imkânlarına rağmen başarılar kazanması Mustafa Kemal’in dehasına işaret etmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın