Na2O Asit Mi Baz Mı? Nötr mü? PH Değeri Kaç?

Na2O asit mi baz mı? sorusu şu şekilde cevaplanabilmektedir; Na2O, bir metal oksit olduğundan ve metal oksitler suda çözündüklerinde bazik özellikler sergilediklerinden dolayı bazdır. Bu kimyasal formül ile ifade edilen bileşiğin açılımı sodyum oksit olarak bilinmektedir. Sodyum oksit beyaz renkli ve kristal yapılı bir katı olmasına rağmen sıvı halde de bulunabilmektedir. Suyla reaksiyona girmesi sonucunda aşındırıcı bir etkiye yol açtığından dolayı depolanması için kuru yerler tercih edilmektedir.

Sodyum oksit cam üretiminde silikon dioksitin erime sıcaklığını düşürmek görevinde kullanılmaktadır. Bu sayede daha ucuz ve verimli şekilde cam üretimi yapılabilmektedir. Bununla birlikte seramik, çanak, çömlek yapımlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Söz konusu bileşiğin kullanım alanı pek yaygın olmamakla birlikte katı topaklar halinde ya da beyaz bir şurup görünümündeki sıvı halinde satışa sunulmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Mandalina asit mi baz mı?

Na2O PH Değeri Kaçtır?

Na2O pH değeri net bir şekilde ölçülmemekle birlikte 7 ile 14 arasında olduğu bilinmektedir. Bu maddenin 7 ile 14 arasında olduğu baz olduğundan anlaşılmaktadır. PH değeri maddelerin asitlik derecesini ölçüp asit mi yoksa baz mı olduklarını bildiren değerdir. PH değeri bilinmeyen maddelerin asit ya da baz olduğunu anlamanın başka yolları da bulunmaktadır. Sodyum oksitin baz pH değeri tam olarak bilinmese de bir metal oksit olması baz olduğunu anlamamızı sağlamaktadır.

Na2O Nötr Mü?

Na2O nötr özellikler göstermediğinden dolayı nötr değildir. Bir madde asit ve bazdan herhangi birine ait özelliklerin hiçbirini göstermiyorsa ne asit ne de bazdır. Böyle maddeler için nötr madde kavramı kullanılmaktadır. Nötr bir maddenin pH değeri, tam ortadaki değer olan 7’dir. Sodyum oksitin bir baza ait özellikleri gösterdiği bilinmekte ve dolayısıyla nötr olmadığı anlaşılmaktadır.

Na2O Zararlı Mıdır?

Na2O zararları bulunan ve bu nedenle kullanırken oldukça dikkatli olmayı gerektiren bir maddedir. Güçlü aşındırıcı etkisiyle dokularda ve soluma yoluyla da ciğerlerde tahribata neden olabilmektedir. Bu nedenle kullanımı esnasında gözlük ve eldiven gibi koruyucu eşyalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte solunması, cilt ve gözle temas etmesi gibi durumlarda temas ettiği bölgeyi bol su ile yıkamak ve mümkün olan en kısa süre içerisinde doktora başvurmak gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Karbonat asit mi baz mı?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın