Karbonat Asit Mi Baz Mı? Karbonat PH Değeri

Karbonat pH değeri 7,5 civarında bir değer olarak ölçüldüğünden dolayı karbonat bazdır. Karbonat suda çözüldüğünde hidroksit iyonu vermektedir. Bu da karbonatın baz olduğunun bir diğer göstergesidir. Çünkü asitler suda çözündüklerinde hidrojen iyonu verirken; bazlar suda çözündüklerinde hidroksit iyonu vermektedirler. Karbonatın asit mi yoksa baz mı olduğunu anlamak için farklı deneyler yapılmıştır. Bunlardan en bilineni karbonat ve sirke deneyidir.

Karbonata sirke damlatıldığında kabarcıklar oluşturduğu ve köpürdüğü görülmektedir. Bu da karbonat ve sirkenin tepkimeye girdiği anlamına gelmektedir. Sirkenin bir asit olduğu bilindiğine göre, bu deney karbonatın bir baz olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bununla birlikte karbonat kırmızı turnusol kâğıdını maviye çevirmektedir. Bu da bazların bir özelliği olarak bilinmektedir.

Karbonatın PH Değeri Nedir?

Karbonat pH değeri 7.5 civarında ölçülmektedir. Bu değer 7’nin üzerinde olduğundan dolayı karbonatın baz olduğu anlaşılmaktadır. PH değeri maddelerin asit mi yoksa baz mı olduğunu anlamamızı sağlayan değerdir ve maddenin içerisindeki hidrojen iyonunun yoğunluğunu ölçmektedir. Bu değerin derecelendirme sistemi ise şu şekildedir;

  • pH değeri 0 ile 7 arasında ölçülen maddeler (0’dan 6.9’a kadar)asittir.
  • pH değeri 7 olarak ölçülen maddeler nötrdür.
  • pH değeri 7 ile 14 arasında ölçülen maddeler (7.1’den 14’e kadar) bazdır.

İşte karbonata baz denilmesinin nedeni bu derecelendirme sisteminde baz kategorisinde yer almasıdır. Bazların en genel özellikleri pH değerlerinin 7-14 arasında olması, tatlarının acı olması, ele kayganlık hissi vermeleri ve suda iyonlaşabilmeleridir. Bir baz olarak karbonat da bu özellikleri sergilemektedir.

Karbonat Nötr Mü?

Karbonat ph değeri 7,5 civarında olduğu için baz olarak bilinmektedir. Karbonatın nötr olabilmesi için ph değeri 7 olmalıdır.

Karbonatın Kullanım Alanları

Karbonat kullanım alanları oldukça geniş bir yer kaplamaktadır. Mutfaktan güzelliğe birçok alanda faydalanılan karbonatın en yaygın kullanım şekli kabartma tozu olarak kullanılmasıdır. Karbonat anti bakteriyel özelliğiyle bakterilerin temizlenmesinde etkili bir şekilde rol almaktadır. Etkili bir mikrop öldürücü olmasının yanında kokusu sayesinde zararlı böcek ve haşaratları da uzaklaştırmaktadır.

Kıyafetlerde veya kumaş yüzeylerde oluşan lekelerin çıkarılması için de karbonat kullanılmaktadır. Bununla birlikte dişlerde özellikle çay ve sigara nedeniyle oluşan sararmalar üzerinde etkilidir. Cilt güzelliği için de farklı şekillerde kullanılan karbonat; ayak kokusu, ağız kokusu ve ter kokusu üzerinde de faydalıdır. Tüm bunların yanında kireç oluşumunun giderilmesi, gümüşlerin parlatılması, lavaboların açılması gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Konu ile ilgili içerik: Amonyak asit mi baz mı?

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın