Astronominin Faydaları Nelerdir?

Astronomi faydaları, yüzyıllar öncesinde deniz ulaşımını ve uzak kıtalara açılmayı sağlamasından, günümüzde GPS uyduları ile araçlarımızda kullandığımız adres bulma uygulamalarına kadar geniş bir yelpazededir.

Astronomi evreni ve geçmişimizi anlama yolunda çok güçlü bir araç olduğu kadar, dünyada hayatımızı kolaylaştırıcı pek çok buluşa imza atılmasını sağlayan itici güçlerden biridir. Gelin, atronominin sağlamış olduğu temel faydaları birlikte inceleyelim.

Astronomi Yararları


☎️ İletişim: Günümüzde kullandığımız internet ve GPS teknolojileri astronomi bilimi sayesinde geliştirilmiştir. Radyo ve sinyal teknolojilerinin keşfedilerek geliştirilmesi sonucunda iletişim dünyasına sağladığı pek çok getiriden söz edilebilmektedir.

🚢 Denizcilik: Gökyüzünde yer alan cisimler denizcilikte yön bulma konusunda tarih boyunca fayda sağlamıştır. Pusulaların icat edilmesinden önce pek çok medeniyet takımyıldızlarından yön bulma konusunda yararlanmıştır. Gökyüzündeki cisimler ve sahip oldukları açılarla yön tespiti yapmak mümkündür.

⚕️Tıp: Tıp dünyasındaki görüntüleme teknikleri astronomi sayesinde gelişme alanı bulmuştur. Bu sayede pek çok rahatsızlık erken teşhis edilmekte ve hayat kurtarmaktadır. MR, CT ve PET gibi görüntüleme tekniklerinin temeli radyo astronomisine dayanmaktadır.

Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, dünyanın yörüngesine 1990 yılında yerleştirilen Hubble Uzay Teleskobu, başlangıçta sahip olduğu bir arıza nedeniyle son derece bulanık görüntüler çekmekteydi. Milyarlarca dolarlık yatırımını çöpe atmak istemeyen NASA, dünyanın önde gelen yazılımcılarını bir araya toplayarak Hubble’dan gelen görüntüleri işleyecek bir yazılım geliştirdi ve bu sayede, teleskoptan gelen görüntüler dijital ortamda netleştirildi. Ancak bu yazılımın faydası Hubble Uzay Teleskobu ile sınırlı kalmadı ve meme kanserinin tanısında kullanılan mamogramların daha net görülebilmesini sağlayan yan teknolojilerin geliştirilmesine neden oldu.

🔫 Dünya’nın Korunması: Dünya atmosferine giren bazı gök cisimleri, tehlike oluşmasına neden olabilmektedir. Meteroit ve asteroit gibi gök cisimlerinin atmosfere girdiği durumlarda az da olsa çarpışma riski bulunabilmektedir. Astronomi sayesinde bu tip risklerde gereken önlemlerin alınabilmesi ve tehlikelerin önlenmesi sağlanabilmektedir.

⏳Zaman: Büyük Ayı ve Kutup Yıldızı, geçmiş dönemlerden beri zamanın habercilerinden olmuştur. Saatlerin kullanılmaya başlanmasından önce Güneş saati kullanılarak astronomi biliminden yararlanılmıştır. Yıl, ay ve günler gök cisimlerinin hareketlerine göre hesaplanmaktadır. Günümüzde kullanmış olduğumuz zaman dilimlerinin hepsi geçmişteki astrolojik çalışmalara dayanmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın