Avmigran: Migren Ağrısına Son mu? Ne İşe Yarar, Yan Etkileri

Avmigran, sumatriptan etken maddesini içeren, migren tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Triptanlar olarak bilinen ilaç grubuna dahildir. Migren atakları sırasında beyindeki kan damarlarının daralması sonucu oluşan ağrıyı, bu damarları genişleterek hafifletir ve sonlandırır.

Avmigran, auralı veya aurasız migren ataklarının yanı sıra küme baş ağrılarının tedavisinde de kullanılır. Reçeteli bir ilaç olan Avmigran, doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Avmigran Nedir?

Avmigran, migren hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi sumatriptan olan bu ilaç triptanlar olarak adlandırılan ilaç grubuna dahildir. Doktorunuz size Avmigran’ı reçete etmişse, muhtemelen migren atakları geçiriyor olmanız gerekir. Çünkü Avmigran, migreni önlemez, mevcut migren atağını hafifletmeye ve sonlandırmaya yönelik kullanılır.

Avmigran Ne İşe Yarar? Avmigran Ne İçin Kullanılır?

avmigran kullanimi

Avmigran, beyindeki kan damarlarına etki ederek daralmış bu damarları eski haline getirir. Migren ağrılarının büyük oranda genişlemiş beyin damarlarından kaynaklandığı düşünüldüğünden, Avmigran migren tedavisinde etkili olmaktadır.

Daha spesifik olmak gerekirse Avmigran aşağıdaki durumlarda kullanılır:

  • Auralı veya aurasız migren ataklarının tedavisi: Aura, migren ağrısı gelmeden hemen önce görülen, ışık çakması, cisimleri bulanık ya da zigzaglı görme gibi nörolojik semptomlardır. Avmigran hem aurası olan hem de olmayan migren türlerinde kullanılabilir.
  • Küme baş ağrılarının tedavisi: Küme baş ağrıları tek taraflı, oldukça şiddetli ve sık aralıklarla tekrarlayan baş ağrılarıdır.

Avmigran Yan Etkileri

Her ilaçta olduğu gibi Avmigran’ın da yan etkileri olabilir. İlacın prospektüsündeki olası yan etkileri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Ancak en sık görülen yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulantı, kusma
  • Baş dönmesi, uyuşukluk
  • Göğüs, boyun, çene ve boğazda basınç hissi ve ağrı
  • Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı
  • Terleme, sıcaklık veya soğukluk hissi

Bu yan etkiler genellikle hafif seyreden ve geçici etkilerdir. Şiddetli bulantı ya da vücutta yaygın uyuşukluk hissederseniz, ilacın size uygun olmayabileceği ihtimali için mutlaka doktorunuzla görüşün ve ilacı kendi başınıza bırakmayın.

YouTube video

Avmigran Zararları

Avmigran uygun şekilde kullanıldığında güvenli bir ilaçtır. Ancak bazı durumlarda zararlı etkileri olabilir. Doktorunuzla aşağıdaki sağlık sorunlarından herhangi birine sahipseniz bunları görüşmelisiniz:

  • Kontrolsüz yüksek tansiyon
  • Kalp rahatsızlıkları, daha önce geçirilmiş kalp krizi, anjina pektoris
  • Damar hastalıkları
  • Şiddetli karaciğer hastalığı
  • İnme (felç)

Bu tür rahatsızlıklarınız varsa doktorunuz sizin için farklı bir tedavi yöntemi önerebilir, çünkü Avmigran kan basıncının yükselmesine sebep olabilir ve halihazırdaki sorunlarınızı kötüleştirebilir.

Avmigran Kullananlar

Sosyal medyada ya da forumlarda sıklıkla “Avmigran kullananlar” yazarak çeşitli yorumlar ararız. İnsanlar bu ilaç hakkındaki gerçek kullanıcı deneyimlerini merak eder. Burada önemli olan nokta şu: Herkeste migrenin seyri ve Avmigran’a verilen tepkiler farklıdır. Size bireysel olarak danışacak en güvenilir adres doktorunuzdur. Onun dışında başka insanların deneyimlerine göz atmak fikir verebilir, ancak kendi kullanımınızda bu yorumları doğrudan baz almayın.

Avmigran Muadili İlaçlar

Avmigran eşdeğeri ilaçlar şu şekildedir:

  • Cafergot 1mg / 100 mg tablet,
  • Ergafein 150 / 60 / 0,25

Eşdeğer ilaçlar her ne kadar doktorunuzun size yazdığı ilaç ile aynı etken maddeye sahip olsa da, doktorunuza danışarak kullanmanızı öneririz.

Avmigran Reçetesiz Alınır Mı?​

Avmigran kırmızı reçeteli bir ilaçtır. Bu ilacı yalnızca migren teşhisi koymuş bir doktorun reçetesiyle eczaneden alabilirsiniz. Reçetesiz satışı söz konusu değildir.

Avmigran Fiyat Ne Kadar?​

20 tabletlik Avmigran fiyat eczanelerde 2024 Mart güncel olarak 92 TL şeklindedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada okuduğunuz herhangi bir tedavi yöntemini veya ilaç / vitamin kullanımını, mutlaka doktorunuza danışarak uygulayınız.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın