Batarya Şoklama Nedir? Ne İşe Yarar? 5 Adımda Nasıl Yapılır?

Batarya şoklama veya diğer adıyla pil şoklama olarak bilinen işlem temel olarak bataryanın yıpranması durumunda yenileme için yapılan işlemdir. Bataryanın yanlış ya da uzun süreli kullanımında yapısında değişiklik meydana gelmektedir. Kimyasal yapısında meydana gelen bu değişiklik kapsamında bataryanın iletkenliği azalmakta veya tamamen bitmektedir. Bu türden durumlarda bataryanın iletkenliğini tekrar kazanabilmesi için batarya şoklama işleminin yapılması gerekmektedir.

Batarya Şoklama Ne İşe Yarar?

Batarya şoklama telefonların bataryalarının yeniden hayata döndürülmesi olarak tanımlanabilir. Akıllı telefonlar çalıştırdıkları uygulamalar ve kullanım süreleri ile birlikte bataryayı yoğun şekilde kullanmaktadır. Özellikle kimi modellerde, özelliklere bağlı olarak şarj süreleri de günlük olarak yapılması gerekir. Zamanla batarya içerisinde kimyasallar deforme olmaya başladığından işlevlerini tam olarak yerine getiremez. Özellikle bu durum şarjın çabuk bitmesi ve telefon kullanım süresinin de azalmasına yol açar.

Batarya süresini artırmak ve tekrar işlevsel hale getirmek için şoklama işlemi yapılmaktadır. Şoklama sayesinde batarya tekrar eski pil sağlığına ve özelliklerine dönüş yapmaktadır. Bu eylem, bataryanın içindeki kimyasalların tekrar aktif hale gelmesine olanak tanımaktadır. Batarya şoklama özel cihazlar ile yapılmaktadır. İşlemin sorunsuz olması için de dikkatli yapılması gerekmektedir.
Telefon Batarya Şoklama Nasıl Yapılır?

Telefon batarya şoklama yapmak için öncelikle çeşitli malzemelerin alınması gerekmektedir. Bunlar;

  1. 9V pil
  2. Batarya ve pil bağlantısı için ince elektrik kablosu
  3. Elektrik bandı

Batarya şoklama işlemini açık havada yapmak olası sızıntılara karşı iyi olacaktır. Aynı zamanda işlem sırasında gerekli güvenlik önlemlerini de almalısınız.

  • Adım 1: Öncelikle batarya ve pil ile bağlantı için uygun uzunlukta olan kablo keserek uç kısımlarını açın.
  • Adım 2: 9V pilin + kutbunu kesilmiş olan kabloya, ucunu da – kutbuna bağlayın. Kabloların birbirine temas etmemesine dikkat edin.
  • Adım 3: Telefonun işlem sırasında herhangi bir zarar görmemesi için bataryayı cihazdan çıkarın. Daha sonrasında bataryanın + kutbuna +, – kutbuna ise – gelecek halde kabloları bant ile birbirine bağlayın. Kabloların farklı kutuplara temas etmemesine özen gösterin.
  • Adım 4: Bağlantıyı yaptıktan sonra batarya ısınmaya başlayacaktır. Isınma olduktan sonra kabloları hızlıca sökmeniz gerekir. Eğer çok fazla beklerseniz bataryada hasar meydana gelebilir veya patlama yaşanabilir.
  • Adım 5: Kabloları söktükten sonra batarya tekrar oda sıcaklığında ulaştığında telefonunuza takarak test edin. Şarjı az şekilde görünüyorsa normal şekilde şarj işlemi yapabilirsiniz.

Bu işlem için göz önünde tutulması gereken önemli nokta, çok eskimiş bataryalar için bu işlemin uzun vadeli sonuçlar vermeyeceğidir. Yeni olan bataryalarda daha sağlıklı sonuçlar almak mümkündür.

Tablet Batarya Şoklama Nasıl Yapılır?

Tablet batarya şoklama yine cep telefonlarında olduğu gibi aynı adımlardan oluşur;

  • İlk olarak pil ile kablo bağlantısını yapın. Pil üzerindeki kutuplara ayrı kablolar kullanın.
  • Kabloların ucunu elektrik bandı ile sararak pil uçlarına da bağlantıyı tamamlayın. Kutup seçiminin dikkatli olmasına özen göstermelisiniz. Kutup seçiminde yapılacak yanlış kısa devreye yol açabilir ve cihazın bataryasına kalıcı hasar verebilir.
  • Eğer tabletin bataryası sabitse bu durumda yerinden sökmek için teknik destek almanız gerekebilir.
  • Bataryada bulunan + ve – kutuplarına dikkat ederek pilden gelmekte olan kablo bağlantısını tamamlayın. Kutupların ters bağlanmadığından emin olun.
  • Bağlantıları bant ile sağlam hale getirin.
  • Bu işlem sonrasında batarya ısındıktan sonra kablo bağlantılarını çıkaran ve ısı geçtikten sonra cihazı çalıştırın.

Buzdolabında Telefon Batarya Şoklama Nasıl Olur?

Buzdolabında telefon batarya şoklama pilin verimli çalışması üzerinde etki gösterebilir. Bunun için;

  • Bataryayı telefondan çıkarınız.
  • Çıkarılan bataryayı buzdolabı poşeti içine koyunuz.
  • Buzdolabının dondurucu kısmına bataryayı koyarak 5 dakika bekleyiniz.
  • Daha sonra oda sıcaklığında ısınmasını bekleyiniz. Oda sıcaklığına geldiğinde telefona takınız.

Bu yöntem bataryanın verimli çalışması üzerinde etkili olabilir ancak kimi uzmanlar ani soğuk şok yapmanın bataryaya zarar verebileceğini de ifade etmektedir.

Batarya Şoklama Kodu Nedir?

Batarya şoklama kodu performansını kaybetmiş olan bataryanın daha fazla verimli çalışmasını sağlamak için kullanılan koddur. Bu kodu Android telefonlarda *#228# şeklinde arama ekranında girebilirsiniz.

Adaptör İle Batarya Şoklama

Adaptör ile batarya şoklama özel adaptör cihazları yardımından güç göstergesini ölçerek yapılan şoklama işlemine dayanmaktadır. Burada normal pil yardımı ile şoklama yapılırken aracı adaptör sayesinde ani enerji düşmesi veya yükselmesi gibi durumlara karşı cihaz ile kontrol sağlanmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın