Bebeklerde Astım Nasıl Anlaşılır? 5 Önemli Belirti

Bebeklerde astım nasıl anlaşılır, gece veya gündüz ard arda nefes sıkışması olup olmadığına bakılır. Bu durum, nefes kontrolünün zorlaştığı ve sık sık nefes almakta zorlanma şeklinde tezahür eder. Enerji düşmesi ve sürekli yorgunluk gözleniyorsa, bir doktora başvurmak gerekir. Hırıltılı bir nefes alık verme, solukta kesintiler varsa ve düzenli olarak tekrar ediyorsa özel olarak ilgilenmek gerekir. Üst veya alt solunum enfeksiyonundan kaynaklı böyle bir hastalık meydana gelebilir ancak her bireyde aynı olmadığı için hekime danışmak önerilir.

Bebeklerde Alerjik Astım Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde alerjik astım, toplumda yaygın görülen ve yaşı küçük bireylerin yakalandığı bir durum olmasından ötürü hangi süreçlerde yaşandığı merak konusudur. Çocuk astımı olarak da bilinen bu hastalık, en geç 6 yaşına kadar geçer. Bazı kişilerde, erken atlatma durumları da ortaya çıkabilir şayet her metabolizmanın farklı olduğunu bilmek gerekir. Birey, bu hastalığın belirtisini ilk 3 yaşına kadar verdiği için ebeveynlerinin bu durumu fark etmesi çok gecikmez.

Bebeklerde Astım Olur Mu?

Bebeklerde astım, 39 haftanın altında sezaryen ile doğanlarda görülebileceği gibi, akciğerde yetersiz sıvı alımı olduğunda da ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ya da polen alerjisi gibi durumlarda oluşabilir. Bu gibi durumları kontrol altına alabilmek için muhakkak bir hekime başvurulmalıdır. Geçici bir öksürük sirkülasyonu ise çok fazla panik yapmamak ve hemen teşhis koyup çocuğu da yormamak önemlidir. Basit bir üşütme sorunu veya ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlamadan önce bir doktor randevusu ve muayenesi gereklidir.

Bebeklerde Astım Neden Olur?

Bebeklerde astımının nedeni, alt veya üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklı olur. Bunun yanında, polen alerjisi veya soğuk algınlığı sonrası kalıcı bir öksürük belirebilir. Tedavi için önce sorunun ne olduğunun net olarak anlaşılması gerekir. Bir doktor randevusu alarak çocuğu muayene ettirip ardından, gerekli iyileşme sürecini başlatabilirsiniz. Ailede böyle bir hastalık varsa genetik olarak da yaşı küçük olan bireye geçebilir.

Bebeklerde Astım Belirtileri

Bebeklerde alerjik astım belirtileri, büyüme çağına geçmiş çocuklarda olduğu gibi solunum yolu enfeksiyonu ve buna bağlı olarak hava akışının kısıtlanması ile ilgilidir. Ancak özellikle yeni doğan bebeklerde astım teşhisi koymak, diğer solunum problemleri ile karıştırılabileceği için daha zordur. Astım belirtileri bebeklerde şu şekildedir:

  1. Sık öksürük: Bebeğiniz sık sık öksürüyorsa ve bu durum sürekli hale geldiyse, astıma dair belirti sayılabilir.
  2. Hırıltılı nefes: Astım bebeklerde hırıltıya yol açabilir.
  3. Nefes darlığı: Bebeğiniz normalden daha hızlı, sık ve zor nefes alıyor gibi görünüyorsa, bu da astımın belirtilerinden biridir.
  4. Göğüs sıkışması: Bebeğiniz göğsünde sıkışma hissi yaşıyor gibi hareketler yapıyorsa ve siz onu rahatlatana kadar ağlıyorsa, bu da astımla ilgili belirtilerden biri sayılabilir.
  5. Burun tıkanıklığı: Bebeklerde burun tıkanıklığı astım ile ilgili olabilir. Bu nedenle bebeğinizin burnu sürekli tıkalıysa, doktora götürmenizde fayda vardır.

Bebeğinizde bu semptomların biri veya birkaçı varsa, çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Doktor doğru teşhisi koymak için bir takım testler de isteyebilir.

Bebeklerde astım başlangıcı esnasında teşhis son derece önemlidir. Böylelikle hem semptomlar kolaylıkla kontrol altına alınabilir, hem de bebeğinizin gelecekteki hayatını etkileyebilecek solunum sorunları ortaya çıkmasının önüne geçilebilir.

Bebeklerde Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

bebeklerde nefes darligina ne iyi gelir

Bebeklerde nefes darlığına iyi gelen şeyler, bitkisel kürler uygulayan kişilerin bu uygulamaları bilinçsizce yapmak yerine doğal yiyecekler ile çocuğu beslemesi önemlidir. Ballı bir kür tarifi uygulayabilir, direkt olarak bal yedirebilirsiniz. Kuşburnu da içirebilir, tuzlu su ile burun içine basınç uygulayabilirsiniz. Farklı yöntemler olmakla birlikte bir doktor muayenesi her daim daha sağlıklı sonuç verir. Detaylandırmak gerekirse bu konuda hakkında şunlar söylenebilir;

  • Bal yedirmek
  • Limonlu su içirmek
  • Balgam söktürücü bitki çayları
  • Tuzlu su ile basınç
  • Burun damlası kullanmak

Bebeklerde nefes darlığına iyi gelen şeyler, öncelikle evde uygulanabilecek basit yöntemler olmasının yanında bir doktor muayenesi de gerektirebilir. Bazen basit bir soğuk algınlığı da olabildiği için her daim astım olarak algılanmamalıdır. Çocukların sağlığı çok önemli olduğu için en ufak bir öksürükten evham yapan ebeveynler, durumun ciddileşmesi takdirinde doktora başvurabilirler. Her öksürüğün hastalık olmadığı bilinmeli, sadece geçmeyen ve sürekli tekrarlayan durumlarda hekime başvurmak önemsenmelidir.

Astım Raporunu Kim Verir?

Astım raporunu, çocuklarda çocuk sağlığı veya hastalıkları bölümüne giderek, doktor muayenesi sonra hekimin verdiği bir belgedir. Yetişkinlerin daha farklı, dâhiliye gibi bölümlere gitmeleri gerekmektedir. Alt ve üst solunum yollarında hastalık meydana geldiğinde ve nefes almak zorlaştığında bu durumdan şüphelenir. Sürekli tekrarlayan öksürükler, hiç kesilmiyorsa bir doktor kontrolünün şart olduğu söylenebilir. Basit bir üşütme durumundan kaynaklı nefes almakta zorluk, burunda tıkanıklık varsa eğer, evham yapmadan ev yöntemleri ile iyileşmeye çalışmak faydalı olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın