Büte Kalmak Ne Demek? Bütünlemeye Kalmak

Büte kalmak veya bütünlemeye kalmak, üniversitede vize ve final notlarınızın o dersten sınıf geçmeye yeterli olmadığı durumda tanınan ek final hakkıdır. Bütünleme sınavı olarak da bilinen bu sınav, final sınavının yerine geçer. Bütünleme sınavından aldıkları not, final notu olarak sayılır. Bu sınava katılabilmek için, sene boyunca devamsızlık sınırını geçmemiş olmanız ve derslere devam etmeniz gerekmektedir.

Büt Ne Demek?

Büt kelimesi, bütünlemenin öğrenciler tarafından kısaltılmış halidir. Almış olduğunuz bir dersten kalma durumunda, yaz okulunun açılmadığı okullarda tanınan ve dersi geçmeniz için tanınan sınav hakkı, bütünleme sınavıdır.

Büte kalan öğrencilerin en büyük sorunu, tüm seneye ait konuların sınavda sorulacak olmasıdır. Çok kısa bir sürede çok fazla konuyu çalışarak sınavda bunlardan başarılı olmak zordur ancak hocalar da genellikle öğrencilerin geçebilmesi ve okulu uzatmaması için daha kolay sorar. Bazı okullarda, hocaların öğrencilere çıkacak konuları veya soruları verdiği de duyulmaktadır ancak buna kesinlikle güvenmemelisiniz.

Okulunuzda bütünleme sınavlarının tarihi genellikle final sınavlarının bitiminden sonra açıklanır ve yaz tatiline denk gelir. Bir okulda büte kalmak varsa, yaz okulu da olabilir. İkisi birbirinin alternatifi olmadığı gibi, büt sınavı yaz okulunun ardından da yapılabilir.

Bütlerle ilgili hangi konuların olacağını ve tarihlerini, final sınavlarından sonra okulunuzdaki öğrenci işlerine sormanız gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Alttan Dersi Olan Yatay Geçiş Yapabilir Mi? Ortalama Kaç Olmalı?

Büte Kalmak Not Yükseltmeye Yarar Mı?

Bazı okullarda, not yükseltmek için de büte kalmak uygulanmaktadır. Bu uygulamanın en büyük riski, bütünleme sınavında final sınavınızdan daha düşük not alırsanız, final notunuzun yerine bu sayılır ve dolayısı ile ortalamanız düşer. Bütünleme sınavları final sınavlarının yerine geçtiği için, bu kararı verirken çok dikkatli olmalısınız.

Bütünleme sınavına girmek, size aynı dersi yeniden çalışma olanağı tanıyacağı için, eğer dersi zaten iyi biliyorsanız ve eksik kalan konulardan puan yükseltmek istiyorsanız mantıklı olabilir. Bunun dışında, çok az bildiğiniz veya hatırladığınız bir konuda sırf not yükseltmek için sınava girmek, mevcut notunuzu da tehlikeye atacağından tavsiye edilmez.

Bütünleme sınavı nedir?

Büte kalan öğrenciler, vize ve finallerde ortalamayı tutturamamıştır ve o dersten bütünlemeye kalmıştır şeklinde ifade edilir. Bütünleme sınavı da, öğrencilere dersten geçebilmeleri için tanınan ek bir sınav hakkıdır.

Büte kaldım ne yapmalıyım?

Büte kaldıysanız, bu sınavda alacağınız puanın final notunuzun yerine geçeceğini unutmamalı ve finalde çıkan tüm konulara tekrar çalışmalısınız. Bazı okullarda, derslerin hocaları bütünleme sınavında tüm konulardan sormamakta ve hangi konuların sınavda olacağını açıklamakta. Bu nedenle, mutlaka onları takip ediniz.

Üniversitede büte kalınca ne olur?

Üniversitede büte kalınca paniğe kapılmamalısınız. O dersten başarısız olduysanız, tıpkı final sınavına tekrar çalışır gibi çalışıp sınavda başarılı olmanız mümkündür. Büte kalmak, çoğu zaman öğrenciler için daha yüksek almalarına yardımcı olan bir araç gibidir.

Büte kalmak için kaç puan gerekir?

Bütünleme sınavına kalabilmek için, sınıfı geçer puanın altında ortalamanızın olması gerekir. Ortalamayı düşüren bir ya da daha fazla dersten kalmış olduğunuz için, bunlardan büte girmek, hem ortalamanızı yükseltecek hem de sınıfı daha yüksek ortalama ile geçmenize yardımcı olacaktır.

Bütünlemeye kalmak nasıl yazılır?

TDK sözlüğüne göre, bütünlemeye kalmak şeklinde yazılır. Büte kalmak, daha çok öğrencilerin kendi aralarında kullandığı bir kısaltmadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın