Down Sendromlular Evlenebilir mi? Yasal Durum Nedir?

Ülkemizde Down sendromlu bireylerin evlenmesi için herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Down sendromluların evlilikleri, iki farklı başlıkta incelenebilir:

  1. Down sendromlu bireylerin birbiriyle evlenmesi,
  2. Down sendromlu bireylerin sıradan bireylerle evlenmesi.

1. Down Sendromlu Bireylerin Birbiriyle Evlenmesi

Down sendromlu bireylerin birbiriyle evlenmesi için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Ülkemizde ve dünyada sık rastlanan bir durum olmayan bu tür evlilikler, doktorlar tarafından genetik faktörler nedeniyle pek tavsiye edilmemektedir.

2. Down Sendromlu Bireylerin Sıradan Bireylerle Evlenmesi

Ülkemizde bu konuda da herhangi bir yasal engel bulunmuyor. 2003 yılında down sendromlu Yavuz Balıkçı’nın ve 2012 yılında Melih Erol’un evlilikleri bu konuda birer örnek teşkil etmekte. Down sendromlu kişiler de evlenip mutlu hayatlar kurabiliyor ancak üstte de belirttiğimiz gibi, çocuk sahibi olmak istediklerinde, genetik faktörler nedeniyle kendi çocuklarının da down sendromlu olma ihtimali oldukça yüksek.

Down Sendromu Nedir?

Genetik yapımızda bir kromozom anomalisi olan down sendromu, ilk kez 1886 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından sistematik bir şekilde tıp literatürüne geçirilmiştir. Down sendromlu bireyler, 21. kromozomlarının üç adet bulunması nedeniyle, sıradan bireylerin sahip olduğu 46 kromozom yerine 47 kromozomla doğmaktadır.

Down sendromu günümüzde bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Genetik bir farklılık olarak değerlendilir.

Down sendromlu bebek doğumlarında en büyük etken, hamilelik yaşıdır. 35 ve üstü yaşlarda gerçekleşen doğumlarda risk artar ancak genetik faktörler de çok önemlidir. Ülkemizde, akraba evliliği başta down sendromu gibi farklılıklar olmak üzere, SMA gibi hastalıklara da yol açabilmektedir.

Down sendromlu bireyler, farklılıklarının erken anlaşılması durumunda, eğitim ile en az sıradan insanlar kadar başarılı bir eğitim görebilir, sosyal yaşama katılabilir ve çalışma hayatında kendilerine yer bulabilir.

21 Mart Down Sendromlular Günü

Ülkemizde ve dünyada 21 Mart, 2011 yılında Down Sendromlular Günü olarak ilan edilmiştir. Toplumda down sendromuna karşı ayrımcılığı ve olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak, farkındalığı arttırmak ve eğitime katılmalarını sağlamak amacıyla, her sene 21 Mart tarihinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.


Down sendromlu bireyler de tıpkı sıradan insanlar gibi bilgisayar kullanabilir ve internete girebilir. Sizin de böyle bir farklılığınız varsa bizimle paylaşmak ister misiniz?

Çevrenizde veya ailenizde down sendromlu bireyler olabilir. Onların yaşadığı zorlukları ve bu sorunları gidermek için yapılabilecekleri yorum olarak yazmanızı rica ediyoruz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın