Dünya’nın Kendi Etrafında Yaptığı Harekete Ne Denir?

Dünya’nın kendi etrafında yaptığı hareket, Dünya’nın batıdan doğuya doğru 24 saatte dönmesi ile tamamlanır ve buna ‘’eksen hareketi’’ (günlük hareket) denir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında yaptığı bu hareket sayesinde Dünya’nın güneş alan kısmı gündüzü, güneş almayan karanlıkta kalan kısmı ise geceyi yaşar. Batıdan doğuya dönmesinden dolayı doğudaki bir nokta güneşi her zaman önce görür. Bu yüzden doğuda yerel saat her zaman ileridir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında ki dönüş hızı ekvatorda saatte 1670 kilometredir. Kutup noktalarında ise bu hız saatte 0 kilometredir. Özetle Dünya’nın kendi ekseni etrafında yaptığı hareket sonucunda günler oluşur.

  1. Gece gündüz birbirini takip eder.
  2. Güneş ışınları öğle vakti dik açıyla, sabah ve akşam vakitlerinde eğik açıyla gelir.
  3. Gölge boyları değişir ve sıcaklık farkları oluşur.
  4. Gün içinde basınç değimlerinden dolayı meltem rüzgarları oluşur.
  5. Yerel saat farkları oluşur.

Dünya’nın Güneş Etrafında Yaptığı Harekete Ne Denir?

Dünya’nın Güneş Etrafında yaptığı hareket 365 gün 6 saatte tamamlanır ve bu harekete ‘’Dünya’nın yıllık hareketi’’ denir. Adından da anlaşılacağı gibi Dünya’nın bir yılda tamamladığı bu hareket ‘’yıl’’ kavramı oluşur. Dünya’nın Güneş etrafındaki bu dolanma hareketi batıdan doğuya doğrudur. Dünya’nın Güneş etrafında ki bu yıllık hareketi sonucunda mevsimler oluşur.

  1. Sıcaklık yıl içinde değişir.
  2. Mevsimler oluşur.
  3. Gölge uzunlukları yıl içinde değişir.
  4. Muson rüzgarları oluşur.
  5. Güneş’in doğup battığı yer ve zamanı değişir.

Güneş’in Hareketleri Nelerdir?

Güneş’in 3 çeşit hareketi vardır.

  1. Kendi ekseni etrafında dönme hareketi
  2. Samanyolu Galaksisi etrafında dolanma hareketi
  3. Yalpalama Hareketi

Güneş’in kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş’in dönme hızı kutuplarında ve ekvatorunda ki dönüş hızı farklıdır. Ekvatorunda ki bir tam dönüşünü 25 günde, kutuplarda 35 günde tamamlamaktadır. Güneş’in Samanyolu Galaksisinin ortasındaki dev kara deliğin etrafında dolanma hareketi eder. Bu hareket yaklaşık saniyede 220 kilometre hızla 250 milyon yılda tamamlar. Yörüngesi boyunca etrafındaki dev gezegenlerin kütle çekim etkisinden dolayı da yalpalama hareketi yapar. Ancak bu hareket göz ardı edilebilecek kadar küçüktür.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın