Gravür Sanatı Nedir? Gravür Baskı Tekniği Ne Demek?

Gravür sanatı, kazıma ve resim sanatı anlamına gelmektedir. Ağaç, muşamba, metal gibi materyallere kazınarak elde edilen resimlere gravür denmektedir.

Taş üzerine yağlı kalem ile işlenerek de yapılabilmektedir. Birbirinden farklı ürün elde edilebildiği gibi ciddi emek isteyen bir sanat olduğu söylenebilmektedir. 15. Yüzyıldan sonra ortaya çıkan bir tekniktir ve Batı’da dergilerde kullanılmış bir sanattır.

Gravür Ne İşe Yarar?​

Gravür, bir sanat tekniğidir ve sanat eserlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Gravür makinesi, farklı yüzeylere oyma, zımpara ve kazıma işlemleri yapmaktadır. Gravür uzun yıllardan beri kullanılan bir basım tekniği ve resim sanatı olduğu için günümüzde makine ile bu tekniğe dair işlemler kolaylaştırılabilmektedir.

Gravür sanatı ile ortaya güzel sanat eserleri çıkarabilmeniz muhtemeldir ancak boyama işlemlerini ve kazıma işlemlerini düzgün yapmanız çok önemlidir. Mürekkebi taşırdığınızda istediğiniz sonucu alamayacağınızı bilmeniz eserin görünümünü korumak açısından faydalıdır.

Gravür Sanatçıları Kimlerdir?​

Gravür sanatçıları; Jean-Baptiste van Mour, Antoine Ignace Melling, Eugene Flandin, William Bartlett, Thomas Allom, Gaspare Fossati, Louis-François Cassas, Joseph Schranz gibi isimler bu sanatın üstatlarıdır. Baskı tekniği ile birçok ünlü esere imza atan sanatçılar gravür alanında oldukça ses getiren kişiler olarak bilinmektedir.

Gravür Baskı Tekniği Ne Demek?​

Sanat ürünleri ve matbaacılıkta kullanılan gravür, bir kazıma tekniğine sahiptir ve çukurbaskı ya da oyma baskı olarak da yapılabilmektedir. Gravürler genelde bir ciltte albüm ya da taşbaskılarını albüm şeklinde yayımlamaktadır.

Gravür Baskı Nasıl Yapılır?​

Gravür baskı yapmak için şu adımlar izlenmelidir;

  1. Görüntü Veya Resmi Metal Plaka Üzerine Kazıyın.
  2. Plaka Veya Levhaya Mürekkep Sürün.
  3. Mürekkep Oyulmuş Çizgiler İçinde Kalacak Şekilde Silin Ve Kurulayın.
  4. Resmin Baskısı Oluşturulsun Diye Kağıda Basmaya Dikkat Edin.

1. Görüntü Veya Resmi Metal Plaka Üzerine Kazıyın.​

Kazıma baskısı ile görüntü veya resmi metal plaka üzerine kazımanız gerekmektedir. Oyulmuş desen görüntüyü yazdırmak için kullanılan mürekkebi korumakta ve böylelikle ortaya eser çıkmaktadır.

2. Plaka Veya Levhaya Mürekkep Sürün.​

Plakanıza ve levhanıza mürekkebi sürerek resmi belirginleştirmek için çalışma yapabilmeniz muhtemeldir. Bu işlemi yaparken çok dikkat etmek gerekmekte ve hiçbir şekilde taşırma ya da kaydırma yapılmaması gerekmektedir.

3. Mürekkep Oyulmuş Çizgiler İçinde Kalacak Şekilde Silin Ve Kurulayın​

Mürekkebi yalnızca oyulmuş çizgilerin içinde kalacak şekilde silip kurulamanız gerekmekte ve böylelikle eserin inceliklerini korumanız muhtemel olmaktadır. Mürekkep kullanırken kesinlikle taşırmamaya çok dikkat etmek önemlidir çünkü taşırdığınız zaman eserin şekli ve biçimi bozulmaktadır. Mürekkebin yalnızca çukur yerlerde kalması çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Rokoko Sanatı Nedir?

4. Resmin Baskısı Oluşturulsun Diye Kağıda Basmaya Dikkat Edin.​

Bu aşamada kağıda resmin baskısını basmanız gerekmektedir. Bu sayede eseriniz için son aşamaya gelmiş olacağınız için en dikkat gerektiren aşama olduğunu unutmamanız önemlidir. Levhanın üzerindeki görüntüye baskı uygulayıp kağıda aktardığınızda işleminizi tamamlayacağınız için en önemli kısmın bu olduğunu unutmamanız faydalı olmaktadır.

Oyma Gravür Nedir?​

Oyma gravür baskılı, kazılı resim sanatıdır. Bakır ve ahşap oyma için kullanılan bir çelik ile yapılmaktadır. Bu teknik ile yapılan kazıma ve oyna sanatının asıl adının da gravür olduğu ifade edilebilmektedir.

Orijinal Gravür Nedir?​

Orijinal gravür kazıma ve resim sanatıdır. Ağaç, metal ya da muşamba üzerine kazınarak yapılan bir resim sanatıdır. Çeşitli materyaller üzerine baskı ya da kazı ile yapılan resim ve yazı sanatı olan gravür oldukça eski bir sanattır. 15. Yüzyıldan sonra ortaya çıkan bir sanat tekniğidir.

Genellikle gezi eserlerinin içine serpiştirilen ürünleri vardır. Kimi eserlerde ayrı ciltte albüm ya da taşbaskılarını albüm şeklinde yayınladığı bilinmektedir. Batı dünyası kaliteli dergilerde bu sanatı kullandığı için Osmanlı’da da kullanılmaya başlanmış bir sanattır.

Çukur Baskı Gravür Nedir?​

Gravür sanatı matbaacılık ve sanat ürünlerinin yaratımı için kullanılan bir baskı tekniği aynı zamanda çukur baskı ve oyma baskı tekniğidir. Bu teknik, ağaç, metal, bakır, muşamba gibi plakların kazılması sonucunda elde edilen sanat eserlerini ifade etmektedir.

Gravür tekniğinde işlemleri yaparken boyaları ve mürekkepleri taşırmamak çok önemlidir çünkü eserin iyi bir görünüm vermesi hedeflenmektedir. Kenarları taşırdığınızda veya mürekkebi yanlış kullandığınızda resminizin güzel gözükmeyeceğini bilmeniz önemlidir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın