İlk Psikolojik Roman Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Türk Edebiyatında bilinen ilk psikolojik roman Mehmet Rauf tarafından kaleme alınan Eylül adlı eserdir. Psikolojik bir roman olan Eylül’de olaylardan çok vurgu karakterlerin psikolojik halleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Psikolojik romanın bir diğer adı da Ruhbilimsel roman olarak bilinmektedir.

Eylül ilk kez Osmanlıca olarak kaleme alınmıştır. İlk basımının ise 1901 yılında gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kitabın ilk kez 1900 yılında Servet-i Fünun dergisinde parça parça yayınlanmaya başladığı da bilinmektedir. Kitaplaştırılması ise bir yıl sonra 1901 yılında gerçekleştirilmiştir.

Psikolojik Roman Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Psikolojik roman, romana konu olan karakterlerin ruh hallerinin çözümlemelerine ağırlıklı olarak yer verilen bir roman türüdür. Karakterlerin kendileri olan hesaplaşmaları, duyguları, düşünceleri roman genelinde yoğun bir şekilde aktarılır.

Psikolojik romanın özellikleri itibari ile karakter analizlerine yoğunca yer verilen bir roman türü olduğunu söylemek mümkündür. Bir psikolojik roman örneği vermek gerekirse Fransız edebiyatının en önemli psikolojik romanlarından biri olan Kırmızı ve Siyah adlı eserden bahsedilebilir.

Türk Edebiyatında İlk Psikolojik Roman Zehra mı, Eylül mü?

Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı Eylül olarak bilinmektedir. Zehra adlı roman ise 1894 yılında yine Servet-i Fünun dergisinde parça parça yayınlanan bir romandır. Ancak bu roman ilk psikolojik roman denemesi olarak bilinmektedir.

Nabizade Nazım tarafından yazılan Zehra adlı eserin ilk psikolojik roman olarak değerlendirilmemesinin asıl nedeni eserin niteliklerinin tam olarak psikolojik roman vasıflarına uygunluk göstermemesidir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın