Muhabbet Kuşu Niye Sürekli Uyur? Acaba Hasta Mı?

Muhabbet kuşu sürekli uyuyor probleminin nedeni vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Kafeste yetişen hayvanlar genelde tek tip beslendikleri için vitamin ya da protein eksikliği yaşayabilir. Veteriner kontrolü altında vitamin desteği sağlamanız gerekebilir. Diğer detaylar ise şu şekilde;

Muhabbet Kuşu Aydınlıkta Uyur Mu?

Muhabbet kuşu sessiz ortam olduktan sonra aydınlıkta da uyuyabilir. Fakat sessiz ve karanlık bir ortam daha idealdir. Kafesin üstünü örtü ile örtmeniz, kuşu strese sokabilir. Büyük ve geniş kafesin içinde dal parçaları koymanız kuş için iyi olur. Kafesin büyük olması, hayvanın daha serbest dolaşmasına yarar.

Yanına mutlaka ayna koymanız önerilir. Aynada ki yansımasını gördüğünde arkadaş var zanneder. Ayrıca kafesi yerden yüksek bir yere koymanız, kendisini daha güvende hissetmesini sağlar. Muhabbet kuşları son derece hassas hayvan oldukları için hemen küsebilir ya da darılabilir. Sizi birkaç gün görmediklerinde strese girebilirler.

Muhabbet Kuşu Gün İçinde Uyur Mu?

Muhabbet kuşları gün içinde ufak kestirmeler yapabilir. Fakat sürekli uyuyorsa ya uykusunu tam alamıyor ya da canı sıkılıyor olabilir. Bu hayvanlar ilgi meraklısı oldukları için onarla ilgilenmeniz gerekir. Muhabbet kuşuna ilgi gösterme ve onunla konuşmazsanız strese girebilir hatta ölebilir.

Bu hayvanların uyku saatleri, 10 ile 12 saat arası değişir. Sessiz ve ışıksız ortam onlar için son derece uygundur. Hava sıcaklığı ortalama 24 ya da 27 derece arasında olmalıdır. Ayrıca sık sık oda değiştirilmesi önerilmez.

Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Uyur?

Kuşların ayaklarına ılık kan taşıyan atardamarları, muhabbet kuşunun toplardamarı ile çok yakındır, hatta temas halindedir. Toplardamar atardamarı soğuttuğu için, muhabbet kuşunun ayakları dış sıcaklığa daha yakındır. Bu nedenle, muhabbet kuşu tüysüz ayaklarından kaybedeceği ısı miktarını azaltmak için, ayaklarından birini kendisine doğru çeker ve ısısını korumuş olur. Muhabbet kuşlarının tek ayak üstünde uyumasının nedeni budur.

Muhabbet Kuşu Yüksek Sesten Rahatsız Olur Mu?

Muhabbet kuşları sese duyarlı hayvanlar oldukları için yüksek sesten rahatsız olurlar. Gündüz saatlerinde rahatsız olacakları gibi yatma zamanlarında da uykusunu tam alamadıkları için rahatsız olur hatta strese girebilirler.

Uykusunu tam alamayan kuşlar daha agresif ve saldırgan olurlar. Bu süreç uzun zaman devam ederse ömrünün kısalmasına neden olur. Bu hayvanlar narin oldukları için en ufak durumdan rahatsız olabilir ya da strese girebilir.

Muhabbet kuşunuzu önemsiyorsanız sessiz ve karanlık ortamda uyumasını sağlayın. Uyurken sürekli yanından geçmeniz hayvanı rahatsız edebilir. Klima kullanıyorsanız, hava akışının direkt üstüne gelmesini engelleyin. Sıcaklığı çok düşürmemeye ve mümkünse kafesi odanın köşe kısımlarına yerleştirmeye özen gösterin.

muhabbet kusu karanliktan korkar mi
muhabbet kusu karanliktan korkar mi

Muhabbet Kuşu Karanlıktan Korkar Mı?

Muhabbet kuşları karanlıktan korkmazlar. Geceleri kanat çırpma sesi geliyorsa dışarıdan bir ses ile uyarılmış olma ihtimali bulunur. Ayrıca ortama alışma evresinde huzursuzluk çekebilir. Ortama tam manasında alışamadıysa, kendisini olumsuz yönde etkiler ve korkmasına neden olur.

Muhabbet Kuşu Uçmazsa Ne Olur?

Kuşlar uçmazsa; şişmanlamaya başlar ve göğüs bölgelerinde yağlanma oluşur. Vücutta oluşan yağlanma birçok hastalığı meydana getirir. Bu nedenle hayvanı rahatlıkla odaya bırakabileceğiniz güvenli bir yerinizin olması gerekir.

Günde bir kez kuşu kafesten çıkarıp uçmasını sağlamanız gerekir. Eğer evinize yeni geldiyse 1 hafta beklemeniz gerekebilir. Hayvanın ortama alışması, etrafa ve size güvenmesi zaman alır. Hızlı alışmasını istiyorsanız mümkün oldukça yerini değiştirmemeniz gerekir.

Kuşunuz kafesten çıkmıyorsa elinizle zorla çıkarmaya çalışmayın. Zorla ellendiği için dışarı çıkmak istemeyecek ve kendini korumak için sizi ısıracaktır. Size alışması ve güvenmesi için zaman tanıyın, onunla vakit geçirin.

Muhabbet Kuşunun Uykusu Geldiğini Nasıl Anlarız?

Muhabbet kuşları genelde akşam saatlerinde uykusu gelir. Geceleri sürekli gözleri kapanıyor hareketi yavaşlıyor ise uykusu bastırmış olabilir. Uyku esnasında kimi tek ayaküstünde uyurken kimi de başını sırtına gömerek uyumayı tercih eder. Yatacağı oda 24 ile 27 derece sıcaklıkta, sessiz bir ortamda ve karanlıkta uyuması en uygun şeklidir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın