Günümüzde Osmanlı Türkçesi Eserleri Nerelerde Karşımıza Çıkmaktadır?

Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserler günümüzde mezar taşlarında, eski eserlerde, kitabelerde, eski kayıtlarda karşımıza çıkmaktadır. Tarihi araştırmalar yapmak isteyen araştırmacılar çoğu zaman Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlere başvurmak gereksinimi duymaktadır.

Osmanlı Türkçesi aslında ayrı bir dil değildir, eski Türkçenin Arap alfabesi ile yazılmış halidir. Ancak Osmanlı Türkçesi içinde özellikle Arapça ve Farsça, kimi zaman da Fransızca pek çok kelime bulundurmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan dil devrimi ile yalnızca Arap harflerinden Latin harfi kökenli Türk alfabesine geçilmemiş, aynı zamanda köklü bir dil devrimi gerçekleşmiştir. Bu dil devrimi ile yabancı dillerden Türkçeye geçen pek çok kelimenin Öztürkçe karşılıkları kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlerin okunması yalnızca harfler nedeni ile değil, kullanılan kelimeler nedeni ile de zorlaşmıştır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın